Vučić sa Skotom: Između Srbije i SAD sada ima više razumevanja

Izvor: RTS, 19.Sep.2019, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić sa Skotom: Između Srbije i SAD sada ima više razumevanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je u oproštajnu posetu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Kajla Skota i zahvalio mu što je svojim diplomatskim umećem doprineo jačanju srpsko-američkih odnosa. Dvojica sagovornika su se saglasili da imenovanje specijalnog izaslanika predstavlja želju SAD da podrže dijalog Beograda i Prištine.
"Između Srbije i SAD sada ima više razumevanja", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je predsednik Vučić i konstatovao da je intenziviran politički dijalog, kao i da je vidljivije interesovanje američkih investitora za srpsko tržište, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Vučić je naglasio da se nada da je obostrana želja da se odnosi dveju zemalja vrate na nivo istinskog partnerstva, kakvi su bili i kakvi treba da budu, i da ćemo se u budućnosti više podsećati na ono što nas povezuje.
U skladu sa tim, predsednik Vučić je zahvalio ambasadoru Skotu na medijskoj kampanji "Vi ste svet", koju vodi Ambasada SAD, a koja podseća na važne trenutke iz zajedničke istorije dveju zemalja, ne samo na savezništvo u ratovima nego i na doprinos srpskih naučnika razvoju američkog svemirskog programa i druge uspešne primere saradnje.
Ambasador Skot je rekao da je, tokom tri i po godine mandata, bio svedok značajnog povećanja američkih investicija u Srbiji, o čemu svedoči podatak da američke kompanije sada zapošljavaju više od 20.000 srpskih radnika. On je najavio da očekuje i nekoliko novih ulaganja.
Predsednik Vučić je rekao da ceni podršku koju SAD pružaju Srbiji na evropskom putu, posebno kroz pomoć reformama u oblasti vladavine prava i javne administracije, kao i uspešnu vojnu saradnju.
Ambasador Skot je zahvalio na podršci koju mu je u radu u Beogradu pružao predsednik Vučić. On je predsedniku zahvalio i na doprinosu unapređenju bilateralnih odnosa Srbije i SAD, kao i na naporima za rešavanje različitih pitanja, ključnih za mir i stabilnost u regionu.
Dvojica sagovornika su se saglasili da imenovanje specijalnog izaslanika predstavlja želju SAD da podrže dijalog Beograda i Prištine. Iako za sada nema napretka u dijalogu, predsednik Vučić i ambasador Skot su zaključili da se može reći da ima sluha za interese Srbije i da oni moraju biti uključeni u moguće rešenje, koje, da bi bilo održivo, zahteva kompromis, ali i dobitak i za Beograd i za Prištinu.
Ambasador Skot je naglasio da ni Beograd ni Priština nemaju ništa od trenutnog zastoja i da bi rešenje značilo i veću stabilnost na Zapadnom Balkanu.
Ambasador Skot je preneo da će SAD nastaviti da ohrabruju povratak dijalogu, uz jasan stav da buduća vlada u Prištini mora da bude spremna da ukine tarife na srpsku robu, dok se od Beograda očekuje da preduzme korake ka normalizaciji odnosa.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić sa odlazećim ambasadorom Skotom: Interes Srbije mora biti uključen u moguće rešenje o Kosovu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Sep.2019

Dvojica sagovornika su se saglasili da imenovanje specijalnog izaslanika predstavlja želju SAD da podrži dijalog Beograda i Prištine...Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u oproštajnu posetu ambasadora SAD Kajla Skota, koji je preneo da će SAD nastaviti da ohrabruju povratak dijalogu,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Vučić sa Kajlom Skotom: Sada između Srbije i SAD ima više razumevanja

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Sep.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom oproštajne posete ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Кajla Skota da sada između Srbije i SAD ima više razumevanja, saopšteno je iz Predsedništva...Kako se u saopštenju navodi, Vučić je kazao da je tokom mandata Kajla Skota u...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.