Vučić predložio bescarinsku zonu na Balkanu!

Izvor: Press, 28.Avg.2014, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić predložio bescarinsku zonu na Balkanu!

Ovu poruku poslao je u četvrtak srpski premijer Aleksandar Vučić u Berlinu, gde je predvodio našu delegaciju na Konferencija o Zapadnom Balkanu.
On je na skupu izneo plan u pet tačaka, gde su navedeni glavni infrastrukturni projekti čiji je cilj oživljavanje i povezivanje regiona. Takođe, premijer je predložio uspostavljanje carinske unije između zemalja Jugoistočne Evrope:
- Predstavili smo projekte od značaja za ceo region. To su pruge Beograd - Sarajevo i Beograd - Bar, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << kao i izgradnja auto-puta Niš - Priština. To je veoma važno za nas jer bismo time, posle izgradnje brze pruge Beograd - Budimpešta, bukvalno „pokupili“ ceo saobraćaj koji vodi iz centralne Evrope u sve ove zemlje i ka jugu Balkana.
Nemački šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer rekao je da će se Berlin i dalje angažovati za podizanje celog regiona. Njegov srpski kolega Ivica Dačić govorio je o vrućoj temi:
- Srbija je prijatelj Rusije i EU, težimo članstvu u Uniji, i zato želimo da budemo konstruktivni kada preuzmemo predsedavanje OEBS. Mi podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, ali se ne možemo pridružiti sankcijama Rusiji i ne očekujem pritiske zbog takvog našeg stava.
Evropske integracije, usaglašavanje spoljnopolitičkih pozicija i privreda - tri su glavne teme koje su se našle na stolu pred regionalnim liderima koje je kancelarka Merkel okupila, a sa ciljem da pošalje signal da Nemačka želi da bude prisutna na Balkanu, ekonomski ga podigne i otvori mu vrata EU.
U zaključcima skupa navedeno je da su premijer Vučić i predsednik kosovske vlade potvrdili odlučnost da podstaknu normalizaciju odnosa. Dogovoreno je i da se ovakav skup održava svake godine do 2018. Konstatuje se i da je region pokazao ogroman stepen razvoja u odnosu na stanje od pre deceniju i po.
Na marginama konferencije, srpski premijer sreo se i sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, a planiran je i razgovor sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

OČI U OČI: Šta je Vučić rekao Merkelovoj iza kamera?

Izvor: Press, 29.Avg.2014, 15:04

Centralno mesto u ovom okvirnom planu zauzimaju infrastrukturni projekti, koji bi vodili ka slobodnijem protoku robe, a zatim i uspostavljanju carinske unije između zemalja regiona koje nisu ušle u EU.. Vučić je juče istakao da je Srbija predlažila tri bitna infrastrukturna projekta i da je deo...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.