Vučić pozvan na inauguraciju cara Naruhita

Izvor: Mondo, 15.Avg.2019, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić pozvan na inauguraciju cara Naruhita

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće ceremoniji inauguracije japanskog cara Naruhita, 22. oktobra 2019. godine.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Kono i Dačić

Poziv na najveću moguću ceremoniju u Japanu posledica je drastično razvijenije sardnje dvezemlje, od posete premijera Šinza Abea Beogradu (januara 2018.), rekao je danas novinarima predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Japana Džun Saito.

Japanski investitori zadovoljni Srbijom
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Japanski investitori su zadovoljni ulaganjima u Srbiju, poslovnim okruženjem, poreskim olakšicama, visokokvalitetnom radnom snagom, kaže japanski diplomata. Od kako je premijer Abe posetio Srbiju, Maekava, kompanija koja proizvodi industrijski rashladne sisteme, otvorila je fabriku u Smederevu, Japan tabako je proširio kapacitete prozivodnje, Tojo tajers počeo izgradnju fabrike u Inđiji, podsetio je Saito i dodao da je potvrđeno učesće Itouča u projektu izgradnje regionalnog centra za tretman otpada u Vinči.

Princ Naruhito zvanično je postao car krajem aprila, u skladu sa zakonom po kojem je abdicirao njegov otac Akihito (85). Nakon toga, podsetio je Saito u razgovoru s novinarima, počelo je nova era u Japanu - Reiva, što, kako je dodao, u prevodu znači zalaganje za postizanje življenja lepote harmonije.

Saito, koji deo zvanične delegacije koju u poseti Beogradu predvodi ministar spoljnih poslova Taro Kono, rekao je da će zvanična svečanost inauguracije trajati jedan dan, i da smatra da će njegovo visočanstvo za čelnike država organizovati poseban prijem u carskoj palati.

"Objavili smo da će biti ceremonija, bićemo počastvovani dolaskom zvaničnika iz celog sveta", rekao je Saito i dodao da se očekuje dolazak predstavnika iz 202 zemlje.

Saito je podsetio je da car nema politička ovlašćenja, ali da je njegovo visočanstvo simbol nacionalnog jedinstva i nove ere.

Govoreći o odnosima Srbije i Japana, on je rekao oni idu uzlaznom linijom posebno pošto je premijer Šinzo Abe posetio Srbiju.

Vučić i Abe: ISTORIJSKA poseta, jači odnosi (FOTO)

"Dve zemlje će 2022. godine proslaviti 140 godina diplomatskih odnosa", rekao je Saito i podsetio da se saradnja drastično razvila kroz Inicijativu za zapadni Balkan koju je objavio Abe tokom posete Beogradu u januaru 2018.

"Japanci znaju da je Srbija sportska sila" (VIDEO)

Taro Kono je prvi šef japanske diplomatije koji je doputovao u Srbiju nakon 18 godina, zbog čega je njegov domaćin Ivica Dačić tu posetu nazvao istorijskom.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.