Vučić odredio mesto za spomenik kralju Aleksandru I

Izvor: Mondo, 02.Nov.2018, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić odredio mesto za spomenik kralju Aleksandru I

U Beogradu će se podići spomenik jugoslovenskom kralju Aleksandru I, a mesto gde će biti je odredio presednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić.

Foto: MONDO/Predrag Vujić

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je danas podizanje spomenika jugoslovenskom kralju Aleksandru Karađorđeviću i istakao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio mesto za budući spomenik u srpskoj prestonici.

Vesić je, gostujući u jutarnjem programu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << TV Studija B, podsetio da je juče obeležena 100-godišnjica završetka Prvog svetskog rata i ukazao na veliku zaslugu kralja Aleksandara, dodavši da će mu se Beograd odužiti tako što će mu podići spomenik.

"Bio je glavnokomandujući tokom Velikog rata i istrajavao je sa srpskom vojskom do poslednjeg dana u svim velikim bitkama i povlačenju preko Albanije. Takođe, bio je prva žrtva fašizma u Evropi i zaslužuje da dobije spomenik u našoj prestonici", rekao je Vesić.

On je prvi Srbin koji je leteo avionom i još...

On je rekao da su postojali predlozi da se iskopira zajednički spomenik kralju Petru i kralju Aleksandru iz Pariza, ali da bi Beograd ipak trebalo da ima originalno rešenje, preneo je gradski Sekretarijat za informisanje.

Vesić je precizirao da je predsednik Vučić predložio da to bude prostor između dva (bivša) dvora, preko puta spomenika caru Nikolaju I Romanovu.

"To jeste sjajna ideja i mesto za spomenik. Nadam se da ćemo njegovu ideju tokom naredne godine realizovati", rekao je Vesić.

On je podsetio da od prošle godine obala od Ušća do Hotela "Jugoslavija" nosi ime Kralja Aleksandra I Karađorđevića.

"On u Beogradu nema čak ni ulicu, zato je vreme da mu se odužimo, kao i njegovom ocu kralju Petru I", zaključio je Vesić.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.