Vučić o slučaju bentli: Ništa strašno se nije dogodilo

Izvor: B92, 04.Sep.2017, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić o slučaju "bentli": Ništa strašno se nije dogodilo

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da ne veruje da je neko želeo da mu naudi kada je automobil "bentli" presekao kolonu u kojoj se nalazilo njegovo vozilo.

"Ništa strašno se nije dogodilo, pretpostavljam da su to slučajnosti... Gotovo sam uveren da njihova namera nije bila da meni naude. To je na nadležnima da utvrde", rekao je Vučić na televiziji Happy.

On je dodao da nije plašljiv i da čime god da mu prete ne mogu da naude Srbiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Vučić je rekao da se incident u subotu dogodio pred drugi sastanak sa predsednikom i premijerkom Republike Srpske Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović.

On je rekao da ga je u subotu uveče kontatirao glavni urednik Politike Žako Rakić, koji je rekao da imaju informacije o događaju na Topčiderskoj zvezdi, a da je on zamolio Rakića da to ne objavljuje.

Vučić je napomenuo da je to blia njegova želja, a ne pritisak, ali da je Politika to objavila i da misli da je ta informacija iz policijskih izvora, dodajući da za taj kanal nadležni nisu znali.

On je rekao da obično znaju za izvore iz policije koje imaju drugi mediji.

Trojici mladića koji su u subotu automobilom "bentli" u subotu naleteli na kolonu vozila u kojoj je bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, danas je određen pritvor do 30 dana.

U pritvoru su osumnjičeni L. R, M. T. i S. D, koji su bili u automobilu "bentli".

Incident se dogodio u subotu oko 8.20 na kružnom toku na Topčiderskoj zvezdi kada je na vozilo u kome se nalazio predsednik Srbije naleteo automobil "bentli" španskih registarskih oznaka.

Osumnjičeni su ubrzo uhapšeni i određeno im je zadržavanje do 48 časova, a prema navodima lista "Politika", reč je o radnicima obezbeđenja jedne beogradske diskoteke koji su od ranije poznati policiji po izvršenju različitih krivičnih dela.

Izvor "Politike" je naveo da mladići nisu imali nameru da preseku kolonu u kojoj se nalazio predsednik Srbije, već da je do sudara došlo pošto je vozač "driftovao, odnosno brzo okretao automobil pod punim gasom tako da gume počnu da škripe".

Predsednik Vučić je rekao da su dogovori sa Republikom Srpskom o pomoći od 5,5 miliona evra za više infrastrukturnih i drugih projekata i o zajedničkom radu na očuvanju srpskog jezika, kulture i istorije više napadani u Beogradu, nego u Sarajevu ili Zagrebu.

Vučić je rekao da su neki u Beogradu "ocenili kao provokaciju to što su Srbi seli da razgovaraju o svome jeziku, kulturi, istoriji. . . o tome da se sačuva ćirilično pismo".

Srbija hoće, uprkos kritikama, da brine o tome:

"E, pa, imamo pravo da postojimo kao Srbi".

On je uoči predstojeće posete Sarajevu rekao da odnose Srba i Bošnjaka smatra veoma važnim i ponovio da Srbija poštuje integritet BiH:

"Ja to ne krijem i ja to stvarno mislim".

Vučić je dodao da je Srbin, koji voli Republiku Srpsku, ali da poštuje BiH i smatra da su odnosi Bošnjaka i Srba izuzetno važni, zbog budućnosti.

"Oni su važni i zbog Novog pazara, Sjenice, Tutina...", ukazao je predsednik Srbije.

Primetio je da je na pitanje jednog novinara iz Sarajeva rekao da ne bi imao ništa protiv da BiH gradi vrtiće i škole u tim mestima i da nose ime Bosne i Hercegovine.

Predsednik Srbije je nagalsio da neće dozvoliti ikome da ponižava srpski narod, da nam se uskraćuje pravo na zajedničku kulturu, pismo, veru...

Kako je rekao, sve što radi Srbija sa Republikom Srpskom - čini to u skladu sa svim javno-pravnim normama...

Oni koji pričaju da to podseća na ideje iz Memorandum SANU pričaju gluposti, a da Memorandum nisu ni pročitali, primetio je.

Predsednik Vučić je rekao i da je pod oznakom hitno diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije u vreme kada je predsednik bio Boris Tadić bilo naređeno da se njegove slike okače u ambasadama i konzulatima.

"Oduzeli nam Kosovo, nije bilo hitno, ali se pod oznakom hitno šalju slike Borisa Tadića", rekao je Vučić.

On je u emisiji "Ćirilica" doneo dopis u kome se traži da Tadićeve slike budu istaknute u kabinetima ambasadora, konzula i u prostorijama za prijem stranaka.

"Vuk Jeremić je tražio da se kače slike Borisa Tadića", rekao je Vučić.

On je negodovao tvrdeći da mediji, "polovina dnevne štampe, nedeljnih novina i televizija", stalno govore o njegovim slikama, kojih "nigde nema", a da o Tadićevim slikama nikada nisu govorili.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je ranije, povodom polemike da li u vojnim prostorijama treba da budu istaknute slike predsednika Aleksandra Vučića, da ne postoji nijedna ozbiljna vojska na svetu koja u svojim prostorijama nema sliku vrhovnog komandanta.

Vulin je rekao da je zanimljivo da nikom nije smetalo da se slike Borisa Tadića stavljaju i po diplomatskim predstavništvima i po vojnim objektima.

Iz Tadićeve Socijaldemokratske stranke (SDS) su potom naveli da on nikada nije naložio postavljanje svojih fotografija u vojnim objektima, diplomatskim predstavništvima ili bilo kojim državnim institucijama, kao i da nije imao saznanja da takve fotografije postoje niti ih je ikada video.

Nemam vikendicu u Toskani i otkud meni vikendica tamo, ali to su izmislili po ugledu na opoziciju u Rusiji, koja je svojevremeno Putinu i Medvedevu "našla" vikendice u Toskani, rekao je Vučić.

"Valjda su mislili da su duhoviti i da treba i meni da nađu neku vikendicu i tako se ta priča pojavila", rekao je predsednik, komentarisući napise u nekim medijima o tome da poseduje vikendicu u Toskani.

Kako je rekao, lagali su, kao što su lagali o Siniši Malom da ima one silne stanove u Bugarskoj i sada, iako je dokazano da su to bile laži:

"Moram da kažem da mi je žao što ne možemo da kandidujemo Malog za gradonačelnika Beograda, jer je mnogo uradio za grad - prepolovio je dug za tri godine i otvorio 500 gradilista".

"Ja sam odmah rekao da su to laži, jer koja bi budala izabrala 24 stana u Bugarskoj. Sve je dokazano, i da je falsifikovan njegov potpis, ali, šta sad vredi, pritisak je bio ogroman, a ja nisam nasao način da se odbranim", rekao je Vučić.

Upitan kako komentarise to što je DS danas optužila Sašu Jankovića da je njegov saradnik, Vučić je rekao da bi na neki način mogao da kaže i da su svi oni u opoziciji njegovi saradnici, ali je i porucio da bi bilo bolje da imamo u opoziciji odgovornije ljude koji se bave politikom, a ne linčovanjem protivnika, lažima...

Predsdednik Srbije Aleksandar Vučuć kaže da je pozvao američkog predsednika Donalda Trampa u posetu Srbiji i da će ga pozvati ponovo, te da postoji nada da Tramp i dođe u našu zemlju i istakao da će pokušati da dovede još nekoliko svetskih lidera u Srbiju tokom svog mandata.

"Ako je postojala sanša da nekog američkog predsednika dovedemo u Beograd, mislim da nam je to sad šansa. Kao što mislim da ćemo dovesti i ruskog predsedika u našu zemlju", rekao je Vučić.

Govoreći o Donaldu Trampu, predsednik Srbije je rekao da nikada ne koristi priliku da ga napadne, jer, kaže, ne ulazeći u politiku Trampa, ne može da ga napada, već poštuje hrabrost predsednika SAD, zbog toga što je teško izdržati "patologiju kakvu šire CNN i drugi" u Americi.

"To je teško. Šta god da urade, za sve su krivi i to polako uzima sva prava... Ali, Tramp je napravio revoluciju - da je narod važniji od svih 'selebritija', da je moguće pobediti i kad ustanu Meril Strip, Lebron Džejms... Građani su im poručili - briga me za vas, ovde se radi o meni, hoću nekog ko brine o običnom čoveku. Tu je Tramp imao strašnu hrabrost i energiju. Kapa dole, majstore. A da li će imati snage da nešto postigne, to je drugo pitanje", naveo je Vučić.

On je dodao da će dati sve od sebe da tokom mandata još jednom dovede kineskog predsednika Si Djinpinga, što bi bio "strašan i neviđen" uspeh.

"Kineski premijer Li Kećang je već bio u poseti Srbije, a mislim da će u novembru još jednom doći u Srbiju, da se otvore radovi na pruzi Beograd - Budimpešta", rekao je predsednik.

Postaraće se, kaže, da u Srbiju dođe premijer Indije, Narendra Modi.

"Postaraću se da vidimo koga mozemo iz svetske politike da dovedemo. Ako bih uspeo, sa premijerkom Anom Brnabić, da zamolimo Angelu Merkel i Emanuela Makrona da dođu u Niš 2019. godine...", rekao je Vučić.

Teža su bila vremena mojih prethodnika, rekao je predsednik Aleksandar Vučić komentarisući činjenicu da je on jedini političar koji nije izručio nijednog državljanina Srbije Haškom tribunalu.

"Njihova vremena su bila teža, meni je bila značajno lakša situacija, nego mojim prethodnicima", primetio je Vucić.

Upitan kako komentariše kasnije ponašanje Tribunala, koji je najpre vratio Šeselja u zemlju uoči izbora, a zatim tražio da ga Srbija vrati u Hag, da bi nakon toga tražio izručenje troje radikala, Vučić je rekao da je očigledno bilo da su lidera radikala vratili uoči izbora da bi destabilizovali Srbiju.

"Vratili su Sseselja očekujući da pozicija SNS bude oslabljena, a da Srbija bude lutka na povocu s kojom bi mogli da rade šta hoće. To su sigurno imali na umu kad su ga vratili. Kad se to nije desilo rekli su - sad ga vratite nazad. Pa, smo mi rekli - cekajte ljudi, ovo je ozbilja država i ne možete tako".

A onda su trazili troje radikala, dodao je, s obrazloženjem da su vrsili pritiske u postupku koji je bio završen, a Šeselj oslobođen.

"Mi smo onda rekli 'vi tražite njih, koji su krivi za ne znam šta'. Pa ne tražite produženje da biste dobijali plate... Nisam se, međutim, ni na koji nacin mesao, a naši su organi zaključili da njihovi zahtevi nisu u skladu s nasim zakonom o saradnji s Tribunalom", naveo je VUcić ali i dodao da veruje da će se pritisci nastaviti.

Dodao je i da će Srbija tražiti da svi Srbi koji su osuđeni u Hagu kaznu izdržavaju u Srbiji.

"Vidim da ima problema, a mi ćemo da preuzmemo njihov smestaj, oni će i ovde biti zatvoreni, samo da dođu u zemlju, mi preuzimamo troskove, što vi da ih plaćate, to ćemo mi, mi ćemo plaćati njihovu neslobodu. Sta god bili nasa je obaveza da brinemo o njima, pa i o Mladiću, zato smo i poslali garancije kao i za svakog drugog državljanina Srbije", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će naprednjačka vlast podići u Beogradu spomenik ubijenom premijeru i predsedniku Demokratske stranke Zoranu Đinđiću, jer on to zaslužuje i jer se moramo naučiti da poštujemo ljude koji su obeležili neko vreme ili nas "zadužili" svojim delanjem.

"Naravno da nisam saglasan sa svim onim što je bila politika Zorana Đinđića, ali je podizanje spomenika pokazivanje elementarnog poštovanja. Mi ćemo da podignemo spomenik Đinđiću", rekao je Vučić i podvukao da Zoran Đinđić zaslužuje svoje obeležje u Beogradu.

Sa druge strane, rekao je da ima onih koji bi da uriniraju po grobovima živih ljudi i koji izgovaraju slične gluposti...:

"Ljudi, budite odgovorniji. Niste nimalo hrabri, ne možete da bijete nikoga, znam vas dobro i znam kakve ste kukavice", rekao je predsednik Vučić.

On je ukazao na to da nismo baš skloni da negujemo popštovanje prema ljudima iz naše isatorije, poput Miloša Obrenovića, ili kneza Mihaila Obrenovića.

"Mi se nalazimo 'kod konja', a u Zagrebu se sastaju 'kod Jelačića'", primetio je, govoreći o spomenicima knezu Mihailu i banu Jelačiću, obojici prikazanima na konju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.