Vučić o situaciji u BiH: Atmosfera nauzavrelija od Dejtonskog sporazuma

Izvor: VOA, 27.Jul.2021, 14:14

Vučić o situaciji u BiH: Atmosfera nauzavrelija od Dejtonskog sporazuma

Sednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine otkazana je zbog nedolaska političara iz Republike Srpske, koji su zbog donošenja Zakona o negiranju genocida odlučili da bojkotuju rad institucija BiH, prenosi Fonet. Predrag Kojović iz Naše stranke je najavio da će nova sednica biti zakazana za početak septembra. Predstavnici političkih stranaka iz Republike Srpske odlučili su u ponedeljak da ne učestvuju u radu državnih institucija u BiH, a svoju odluku su obrazložili odlukom visokog predstavnika Valentina Valentina Incka da nametne dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca. Istaknuto je da se srpski predstavnici neće povući iz institucija BiH, već za sada neće delovati, jer smatraju da za to nemaju uslove, prenosi Fonet.  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da sa pažnjom prati događaje i u Sarajevu i u Banjaluci i da treba očuvati mir i raditi na ekonomiji, prenosi Fonet.  "Razume se da nametanje i oktroisanje odluka spolja nikada nije moglo da donese dobre rezultate", rekao je Vučić. On je dodao da će ove godine u Busijama biti obeležena godišnjica Oluje i da će tada imati sastanak sa rukovodstvom Republike Srpske (RS). "Obavešteni smo, pratimo sve, a izvesno je da mi RS ne možemo da ostavimo u ekonomskom ili bilo kom drugom problemu", rekao je Vučić. On je rekao da se "plaši da je u pravu kada kaže da je atmosfera u BiH najuzavrelija od Dejtonskog sporazuma", ali da se nada da svi znaju koliko je važno očuvanje mira. "Mi sa Bošnjacima moramo da pokušamo da izgradimo bratske odnose", poručio je Vučić.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

SDS: SNSD već prekršio dogovor da srpski predstavnici ne učestvuju u radu institucija BiH

Izvor: Danas, 28.Jul.2021, 13:28

Šef Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Miladin Stanić izjavio je danas da su funkcioneri vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) već prekršili dogovor svih parlamentarnih političkih stranaka u Republici Srpskoj (RS) da srpski predstavnici ne učestvuju u radu zajedničkih...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.