Vučić o oružju: Stvari ozbiljnije nego što smo očekivali

Izvor: Press, 08.Nov.2016, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić o oružju: Stvari ozbiljnije nego što smo očekivali

Premijer Vučić izjavio je gostujući na RTS da je slučaj pronađenog oružja u blizi njegove kuće ozbiljniji nego što se očekivalo u prvom trenutku.
Foto:B92.net
Kako kaže, lično je očekivao da policija neće naći ništa.
"Ne volim da kukam i o tome ne govorim. Na ulici sam odrastao, ne priliči mi da izigravam mangupa pod stare dane, žalim se i glumim heroja. Ne pada mi na pamet“, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << rekao je Vučić.
Kako kaže, kada je govorio o slučaju hapšenja srpskih državljana u Crnoj Gori govorio je istinu koju „Srbi ne vole da čuju ako nije saglasna sa njima“. 

„Imao sam sve dokaze za CG, a prećutali smo mnoge stvari da se ne bi srušili snovi mnogih u ovoj zemlji“. navodi Vučić. 

On tu navodi da govori o „mehanizmu, o ljudima i o mnogo čemu“. 

„Bolje da ne govorim, ali to je čisto kao suza. Svojim očima sam video i svojim ušima sam čuo šta se sprema za Crnu Goru. Govorim o onome što smo mi našli i obavestili nadležne organe“, istakao je Vučić tokom gostovanja u emisiji Upitnik na RTS. 

Govoreći o slučaju pronađenog oružja u blizini njegove kući njegove porodice u Jajincima Vučić je naveo je odmah rekao da nema dokaze da je reč o atentatu. 

Nisam očekivao da će policija napredovati, a sinoć jesu. Očekivao sam da ništa neće naći, a samo bi budala pomislila da je oružje ostavljeno slučajno“, istakao je premijer. 

"Biće određenih promena a normalno je da i ja snosim konsekvence", rekao je premijer koji je indirektno najavio da više neće biti na čelu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti. 

Biro za koordinaciju službi bezbednosti je zadužen za rad svih službi, i vojnih i civilnih kao i njihovo pravovremno delovanje, a Vučić je o budućem rukovođenju tim Biroom rekao: "Povlačenje ili smena, to je svejedno" 

On nije odgovorio da li doći do promena u vojnim službama bezbednosti ili u Bezbednosno informativnoj agenciji.
"Mnogi na različitim funkcijama radili za narko mafiju" Premijer je pitao i kako je moguće da još uvek nisu uhvaćeni oni koji su ostavili oružje u Jajincima dodavši da je poznato da tu oružje nije bačeno. 

Da je ovo oružje bilo bačeno, kao što nije, kako je moguće da nisu pronađeni oni koji stoje iza toga. Neko nije odradio svoj posao i zato će biti određenih promena”, poručio je Vučić. 

On je rekao da nije uspeo u potpunosti na čelu Biroa za bezbednost da uradi sve što je hteo, ali da je činjenica da je korupcija nedozvoljena, i da tajkuni više ne vladaju zemljom. Istovremeno je konstatovao da mala korupcija još nije suzbijena, i da će vlada i policija nastaviti da se bori protiv nje. Takođe je najavio obračun sa narko-mafijom, rekavši da će se videti stvari "koje do sada nisu viđene". 

Mnogi su radili na različitim funkcijama za narko mafiju”, kazao je on. 

„Meni je važno da mi porodica bude zaštićena. A što se mene tiče određeni rezultati ostaju iza nekoga voleli vi nekoga ili ne, a mi smo najteži deo reformi uradili. Srbija je mnogo uspešnija zemlja“, rekao je Vučić. 

Vučić se tu osvrnuo na slučaj iz decembra 2004. godine: 

„Izlazi ’Pres’, Mišković vlasnik. Urednici Kesić, Marjanović, Vučićevć. Naslovna strana ’atentat na Tadića’, a počinilac Miroslav Cimpl, službenik ambasade SAD. Uplašio ih je šnaucer koji je sedeo na zadnjem delu automobila i nije se osmehnuo. Cimpl je dobio 20 dana zatvora. Nikakvog oružja nije bilo. Kako oni koji su izmišljali atentat imaju obraza da komentarišu slučaj u kojem je pronađena ogromna količina oružja. Te bombe ubijaju u prečniku od 12 do 18 metara, a zoljom ne moram ni da vam kažem šta rade. Niko nije rekao da je to atentat na predsednika vlade“. 

Kako kaže, da ulazim u slobodu štampe „ne pada mu na pamet“. Govoreći o padu helikoptera Vučić je naveo da se to dešava svuda, i da se pitao „dok nije video generala DS kao stručnjaka“
"Stranci imaju agente i u policiji i u politici" Vučić je izjavio i da se o njemu, ljudima iz vlasti i njegovog okruženja, uključujući i porodicu, plasiraju brojne laži, a pomenuo je slučaj s naknadama porodiljama, kao i današnje otvaranje deonice puta kod Preljine. 

"Kažu: 'dobili botovi sendviče, pa došli na otvaranje'. A tamo je bio neki pristojan svet, narod, koji se raduje uspesima. Tu nije bilo sendviča, oni ne rade za sendviče, već za svoju decu. A, neću da govorim o onim drugima koji jedu sendviče od kavijara, zlatnog, a to plaćaju neki stranci", naveo je Vučić. 

"A takvi kritikuju pristojne ljude koji vole svoju zemlju", dodao je. 

Takvi su, poručio je, nesposobni da bilo šta urade. 

Na pitanje da li stranci imaju svoje agente u Srbiji Vučić je odgovorio „i u politici i u policiji“. On je za RTS rekao da zna ime agenta koji je odavao tajne stranim službama, zna ime agenta strane službe koji je podatke uzimao, ali da neće o tome da govori. 

Nakon toga, usledilo je pitanje „da li ministar Vulin govori ono što on misli, a ne želi javno da kaže, kao što neki tvrde“. 

„Šta želite od mene, da se ograđujem stalno od novina i da komentarišem svaku izjavu“, rekao je premijer i istakao da je sve što je Vulin naveo tačno – slika sa Lidijom Udovički, uzimanje operativnih podataka i „Savamala demolišn tim“ u ambasadi SAD.
"Tri barake ili ljudski život?" Govoreći o slučaju Savamala premijer je rekao: 
„Šta je tu važno? Je l ste vi zadovoljni slučajem Jelene Marjanović? To su tri barake... Ne pogađa vas ljudski život, ali vas pogađaju tri barake“?

 
On tu ističe da je mnogo para dato na priču o slučaju Savamala, „negde oko šest miliona evra, ali to je mali doprinos našem ekonomskom napretku. Moraju još da ulože da bi mogli da me sruše“. 

Govoreći o slučaju Bitići premijer je istakao da je to strašan zločin: „Tri rođena brata su ubijena, poslagani su kao sardine u jedan grob, a ništa loše nisu uradili. 

Dao bih sve da se taj zločin istraži. Nikada neću da krijem zločince, sve sam uradio da se ubice pronađu i nastaviću da radim na tome. Time sam jasno stavio do znanja šta je naša politika“, rekao je Vučić. 

Osim toga, odbacio je navode da istragu usporava to što je u slučaj bio uključen bivši komandant Žandarmerije Goran Radosavljević Guri, sada funkcioner SNS. 

Činjenica je, rekao je Vučić, da je Guri bio veliki prijatelj NATO i SAD posle ubistva, te da je 2001. godine zajedno sa američkim ambasadorom bio u Briselu u sedištu NATO, a odatle išao i u NATO bazu u Štutgart kod komandanta NATO. 

"A sada, zato što je član Vučićeve partije... Kako vas ne sramota, šta mislite da nemam obraza, da ću da trpim da me neko šutira u glavu, da ne smem da odgovorim činjenicama. Važnije mi je šta će ljudi u Srbiji da misle nego dan života, a kamoli dan vlasti", rekao je Vučić. 

Nikad neprijatelj Amerike i ubica američkog naroda ne bi dobio poziv u NATO, podvukao je Vučić i dodao da 13 godina niko nije uradio ništa po tom pitanju, a da je sada "Vučić kriv".
"Nije katastrofa ako ne bude novih poglavlja do kraja godine  Premijer je istakao “da neće biti katastrofa ako se do kraja godine ne otvore dalja poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU”. 

Na pitanje o o dijalogu Beograda i Prištine rekao je da, kada je reč o telekomunikacijama, Albanci na Kosovu imaju svoj pozivni broj koji su uzeli od Monaka, a da mi i dalje držimo Telekomovu mrežu za naše ljude na severu pokrajine. 

Podsetio je da je Srbija izgubila svoje vojno prisustvo na Kosovu i Metohiji 1999. godine, da je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost 2008, i da se sada u tim okvirima krećemo. 

Za nas je najvažnnije šta će Srbi da imaju. Tražili smo da se njima ne uvodi novi pozivni broj, kao i da u naredne tri godine, pre nego što dođe do daljih privatizacija u telekomunikacijama, imamo pravo na našu mobilnu mrežu. Na severu imamo predajnike, ali nam ne daju za centralno Kosovo”, objasnio je Vučić. 

Što se Trepče i Gazivoda tiče on je naglasio da je to pitanje imovine i da o tome nije pregovarano. 

“To su stvari koje nisu lake, ali ako bude bilo razumevanja u EU možemo da postignemo dobre rezultate”, uveren je premijer. 

Rekao je da misli da će biti otvorena dalja poglavlja, ali da nije katastrofa ako to ne bude, već da je važno da sprovedemo potrebne reforme. Srbija je, prema njenim rečima, spremna da otvori poglavlja oko javnih nabavki, prosvete i obrazovanja, kao i mnoga druga.
"I SAD i Rusija i evropski put"  Premijer Vučić najavio je da će uskoro u Briselu razgovarati s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom kao i sa zvaničnicima država članica NATO. 

On je za Radio televizuju Srbije ocenio da je saradnja Srbije s Alijansom važna i zbog bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji. 

Vučić je ponovio da je Srbija vojno neutralna država i da ima dobre odnose i sa NATO i sa Rusijom, kao i da želi da razvija vojno tehničku saradnju sa svima. 

Upitan o vežbi NATO u Crnoj Gori i o vežbi "Slovensko bratstvo", srpske, ruske i belruske vojske u Srbiji, Vučić je odgovorio da to govori o kompleksnim odnosima u regionu. 

"Naša politika je da imamo dobre odnose i sa SAD i sa Rusijom i da budemo na evropskom putu", rekao je on dodavši da Srbija mora sebe da štiti.
 
 

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.