Vučić o godišnjici ubistva Đinđića: Vreme je da prestanemo da se delilmo

Izvor: Blic, 12.Mar.2015, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić o godišnjici ubistva Đinđića: Vreme je da prestanemo da se delilmo

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je povodom godišnjice ubistva Zorana Đinđića uputio izraze iskrenog poštovanja porodici i prijateljima Zorana Đinđića i pozvao Srbiju na jedinstvo.

Vučićevu izjavu prenosimo u celosti:

"Mart 2003. zauzeo je svoje mesto na crnim stranicama srpske istorije baš kao i jul 1817, maj 1868. i 1903. i oktobar 1934.

U podeljenoj Srbiji tada su najčešće baš zbog tih podela ubijani lideri, kraljevi i politički >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << protivnici. I ni jedno od tih ubistava Srbiji nije donelo ništa drugo do novih ubistava i podela.

Baš zato, danas, na godišnjicu smrti čoveka koji je tvrdio da će Srbija biti onakva kakvom je sami napravimo, vreme je da prestanemo da se delimo, bar oko onoga što je bio cilj svakoga ko je, u našim podelama, položio svoj život.

Pristojna, normalna, uređena država u kojoj različita mišljenja izazivaju polemiku, a ne smrt, bila je svakako ideal Zorana Đinđića.

Takođe, vreme je i da svim istorijskim ličnostima odamo počast bez obzira na to da li smo bili istomišljenici ili ne. Na taj način odajemo počast i samoj istoriji, prihvatamo je, a ne sudimo joj i omogućavamo sebi da idemo napred, bez podela.

Srbija nema više snage za deobe na karađorđevićevce i obrenovićevce, partizane i četnike, zapadnajke i istočnjake.

Oni su naša istorija, istovremeno i teška, tragična i svetla, samim tim i važna, ali danas je Srbiji najvažnija budućnost.

Važno je kakvu ćemo zemlju da stvorimo. Onu u kojoj je najvažnije šta se dogodilo 1945. ili onu u kojoj je bitno šta će se dogoditi 2045. Onu u kojoj ćemo se podeljeni, vratiti unazad ili onu u kojoj ćemo zajedno da idemo napred.

Istorija i svi koji su u njoj odavno više ne pitaju šta mislimo, ni kako smo podeljeni. Ali, zato, svakog dana, svi zajedno, ti istorijski velikani i žrtve srpskih sukoba pitaju šta smo uradili.

Zajedno treba da im i odgovorimo. Naš odgovor je budućnost. Naš odgovor je pristojna, moderna i uređena Srbija. Slobodna Srbija.

Vlada Srbije i ja kao njen premijer upućujemo izraze iskrenog poštovanja porodici i prijateljima Zorana Đinđića".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.