Vučić o dogovoru sa Zaevom i Ramom: Ništa bolje nismo smislili na Balkanu prethodnih 30 godina

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Nov.2019, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić o dogovoru sa Zaevom i Ramom: Ništa bolje nismo smislili na Balkanu prethodnih 30 godina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas povodom dogovora sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, Zoranom Zaevom i Edijem Ramom, o takozvanom "malom Šengenu", da "ništa bolje nismo smislili na Balkanu prethodnih 30 godina".

Navodeći da je ponosan na taj dogovor, Vučić je ocenio da se radi o "ogromnim" promenama koje, kako je naveo, "mnogi ljudi u ovom trenutku i ne razumeju".

"Ovde nema nijedne stvari koja može bilo kome da smeta. Ovo su krupne >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << promene, i znam da to baš i nije popularno u mojoj zemlji, ali se ne sekiram. Nema tu nikakvih Jugoslavija, ima samo boljeg i kvalitetnijeg života za građane. Možda ovo nama neko uništi, ali će to svakako biti budućnost", kazao je Vučić u Ohridu.

Upitan da li bi prihvatio neku alternativu za punopravno članstvo u EU, Vučić je rekao da su Srbija i ostale zemlje regiona na evropskom putu, ali i da ne zavisi sve od njih samih.

"Svi hoćemo da budemo deo EU, to se nije promenilo, ali ne zavisi sve samo od nas. Nemamo drugi put osim evropskog ali najvažniji put za nas je život naših građana. Mi smo na evropskom putu ali imamo oči, uši i umemo da živimo realan život. Ono što tražimo od EU je samo da kažu šta hoće sa nama, ništa više", kazao je predsednik Srbije.

Najavio je da će prekosutra na tu temu razgovarati u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

"Uz dozvolu Zaeva i Rame, pitaću Makrona ono što je važno za njih kao i za mene, moliću za podršku na našem evropskom putu i za ovaj projekat jer ništa bolje nismo smislili na Balkanu prethodnih 30 godina, dobili tu podršku ili ne", rekao je Vučić.

Do Nove godine u Albaniju i Severnu Makedoniju samo s ličnom kartom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su razgovori sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Zoranom Zaevim i premijerom Albanije Edijem Ramom bili "veoma dobri" i da će prvi vidljivi dogovor biti lakši prolaz preko graničnog prelaza Preševo, a putovanje u Severnu Makedoniju i Albaniju samo sa ličnom kartom može se očekivati do Nove godine.

To su tektonske promene koje će uticati na privlačenje direktnih stranih investicija, jer ulagači žele stabilnost i veliko tržište, rekao je Vučić.

Kako je istakao, Preševo je za Srbiju treći najvažniji prelaz, posle Batrovaca i Gradine, i odluka da fitosanitarna inspekcija radi 24 sata dnevno trostruko će ubrzati prolaz kamionima sa robom na obe strane i smanjiti operativne troškove.

On je najavio da će uz male izmene zakona za sve tri zemlje moći da važi ista radna dozvola, a da će se uskladiti i priznanje kvalifikacija, što će, kako je dodao "nama koristiti jer imamo problema sa radnom snagom, a istovremeno će kreirati strahovito dobar investicioni ambijent jer šaljemo poruku stabilnosti i slobode kretanja na prostoru gde živi 12 miliona ljudi".

Namera je, kako je rekao Vučić, da "ako uđete na aerodrom u Beogradu, da vam ne trebaju posebna dokumenta za Albaniju, niko vas neće pitati za papire, da bude što manje papira, što manje problema na granicama. Kad sletite u Skoplje, mi vas više ne pitamo kako ste tamo došli, možete u Beograd ili Tiranu, to je neka vrsta "mini šengena".

On je najavio da će tri zemlje moći da zajedno kreiraju turističke rute, da neko može da obiđe Beograd, Kopaonik, Zlatibor i Ohrid ili Drač, u jednom mahu, što je, dodao je, posebno atraktivno za azijske turiste.

Predsednik Srbije očekuje pritiske zbog ovakvih odluka, iako su to bili proklamovani ciljevi "Berlinske konferencije", i sada "radimo sve što je tražila EU, samo sami."

Očekuje, kaže, da će napadi biti najrazličitiji i iz regiona uz različita politička opravdanja, kao i napade iznutra, ali dodaje "da ga je baš briga šta će ko da kaže jer zna da je to dobro za ljude u Srbiji".

Zahvalio je Amerikancima za podršku ovom projektu, a podršku će kaže zatražiti i od francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Trojni sastanak u Ohridu nastavlja se danas, a razgovorima će se pridružiti i predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić.

Uoči sastanka čelnika Zapadnog Balkana Zaev, Vučić i Rama utvrdili su "deklaraciju sa spiskom prioriteta i mera za unapređenje regionalne saradnje".

Osnova deklaracije je saradnja, zajedničko angažovanje i eliminisanje svih prepreka slobodnom kretanju ljudi, roba, usluga i kapitala kao doprinos građanima svih zemalja u regionu u postizanju zajedničkog krajnjeg cilja - punopravnog članstva u EU", saopšteno je u Skoplju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić u Ohridu: Do Nove godine i u Albaniju samo sa ličnom kartom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Nov.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su razgovori sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Zoranom Zaevim i premijerom Albanije Edijem Ramom bili "veoma dobri" i da će prvi vidljivi dogovor biti lakši prolaz preko graničnog prelaza Preševo na jugu Srbije. On je za Radio televiziju...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.