Vučić nakon sastanka sa Eskobarom: Srbija radi na smirivanju svih tenzija koje nije sama izazvala FOTO

Izvor: B92, 17.Avg.2022, 18:23

Vučić nakon sastanka sa Eskobarom: "Srbija radi na smirivanju svih tenzija koje nije sama izazvala" FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

"U izuzetno otvorenom razgovoru, istakao sam da će Srbija, kao ozbiljna, pouzdana i odgovorna strana u dijalogu, nastaviti da ulaže maksimalne napore u cilju održanja mira, stabilnosti i napretka celog regiona.

Posebno sam naglasio da naša zemlja, kao i uvek do sada, predano i iskreno radi na smirivanju svih tenzija koje nije sama izazvala, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u skladu sa doslednom politikom traženja kompromisnog rešenja isključivo putem dijaloga, na dobrobit svih građana", naveo je Vučić.

Podsetimo, Vučić se večeras u Briselu sastao i sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom. Sastanak je održan uoči sutrašnjeg nastavka dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou. Dijalog sledi, dve nedelje nakon tenzija na KiM, zbog odluke Prištine o preregistraciji vozila i ličnim kartama, koja je, na intervenciju SAD i EU, odložena za 1. septembar.

Eskobar je, nedavno, rekao da treba da se formira Zajednica srpskih opština, ali u skadu sa ustavom tzv. Kosova.

Beograd i predsednik Srbije, međutim, čvrsti su u stavu da potpisano mora da se poštuje i da je ZSO predviđena Briselskim sporazumom.

Prethodno, Vučić je razgovarao i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Takođe, ranije danas razgovarao je i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, a nakon sastanka poručio da je uloga NATO i KFOR na KiM važna za Srbiju, a od presudnog značaja očuvanje mira i stabilnosti.

Sutra sledi nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou, a predsednik Srbije prvo će razgovarati sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, a nakon toga bi, kako je planirano, predviđen i zajednički sastanak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.