Vučić još nije osnovao savete

Izvor: Danas, 30.Okt.2014, 00:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić još nije osnovao savete

Beograd - Premijer Srbije Aleksandar Vučić ni posle šest meseci od rada vlade nije osnovao nijedan savet u okviru svog kabineta, iako prema izmenama Zakona o vladi ima pravo na neograničen broj takvih tela, rečeno je Danasu u Nemanjinoj 11.

Osim ekonomskog i saveta za javnu službu i državne organe, kao što je bilo ranije, izmenama zakona premijer sada može da ima i savete u drugim oblastima, od spoljne politike do ljudskih prava.

Vučić je po usvajanju izmena >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Zakona o vladi o savetima u okviru svog kabineta rekao da je reč o ljudima koji bi radili volonterski i da je ideja da postoji više saveta koji bi pomagali u važnim i ozbiljnim stvarima. „Zašto je to neko bio ograničio na određen broj, to nam nikada nije bilo jasno. Troškovi budžeta u tome su nikakvi“, naveo je ranije Vučić.

Izmenama Zakona o vladi predviđeno je da premijer Srbije može da pored dva saveta koja je mogao da ima pri svom kabinetu - savet za ekonomski razvoj i savet za državne organe i javnu službu, osniva i „druge savete“. Osim što je broj saveta koje može da formira neograničen, ni maksimalni broj članova u njima novim zakonom nije definisan, iako je u prethodnom sazivu to bilo ograničeno na po pet članova.

Cilj ove izmene, kako je bilo navedeno u obrazloženju izmena zakona, jeste da „ključne političke odluke budu zasnove na stručnoj osnovi“. U Zakonu o vladi se navodi da savet predlaže predsedniku vlade razvojnu politiku u oblasti za koju je osnovan, daje mišljenja o predlozima drugih ministara i priprema predloge. „Članove saveta postavlja i razrešava predsednik vlade i oni nisu u radnom odnosu u vladi“, istaknuto je u zakonu, što je ostalo nepromenjeno u odnosu na ranije.

Savet za ekonomski razvoj imao je i premijer Mirko Cvetković od 2008. do 2012, a njegov tim je tada činilo nekoliko profesora Ekonomskog fakulteta - Milojko Arsić, Boško Živković, Dejan Šoškić, Stojan Stamenković i Jurij Bajec. S druge strane, vlada Ivice Dačića je 2012. formirala Nacionalni savet za privredni oporavak od 23 člana, uključujući i samog premijera i ministra Mlađana Dinkića. Članovi tog saveta su bili profesori Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Fakulteta za uslužni biznis, predsednici privrednih komora Srbije i Beograda, istaknuti biznismeni, kao i predstavnici Komercijalne banke, Erste banke, Hipo Alpe-Adria banke, AIK banke i Poštanske štedionice.

Vlada plan ispunila polovično

U prvih šest meseci rada vlade ostvarena je tek polovina konkretnih planova od ukupno 20 koje je premijer Aleksandar Vučić izneo u svom ekspozeu. U prvih 100 dana rada vlade realizovano je sedam planova, a samo tri u poslednja tri meseca, pokazuje analiza sajta Istinomer. U poslednja tri meseca od najavljenih zakona usvojene su izmene Zakona o državnim službenicima, rebalans budžeta i prateći zakoni kojima je predviđeno smanjenje plata od 10 odsto u javnom sektoru. Premijer je usvajanje rebalansa najavljivao za jun kao jedan od uslova za fiskalnu konsolidaciju, podseća sajt.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.