Izvor: Politika, 16.Dec.2014, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić imao niz bilateralnih sastanaka

BEOGRAD - Uoči Trećeg samita šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, premijer Srbije Aleksandar Vučić imao je bilateralne sastanke sa premijerima Letonije, Češke, Bugarske, Estonije i Slovačke, sa potpredsednikom Vlade Poljske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Slovenije, kao i sa ministrima trgovine i transporta Kine na kojima se razgovaralo o budućim projektima i saradnji.

Vučić je predsednici Vlade Letonije Laimdoti Straujumi tokom sastanka rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da je Srbija na svom putu ka Evropskoj uniji i da od tog puta nećemo odustati, a Straujuma je poručila da će Letonija, koja 1. januara 2015. preuzima predsedavanje EU, učiniti sve kako bi Srbiji pomogla u procesu pridruživanja.

Vučić je razgovarao i sa kolegom iz Estonije Tavijem Roivasom, a tokom razgovora je dogovoreno da se započne saradnja na projektu e-vlade u Srbiji, s obzirom na to da je Estonija usavršila taj model, koji štedi vreme i novac izvršnoj vlasti.

Predsednici vlada Srbije i Češke Aleksandar Vučić i Bohuslav Sobotka razgovarali su o bilateralnim odnosima, ekonomskoj i saradnji u oblasti energetike, saobraćaja i infrastrukture.

Vučić je naglasio važnost ekonomske saradnje Srbije i Češke i predložio održavanje ekonomskog foruma dve zemlje, kao i zajedničko ulaganje u investicione projekte.

Ministri, članovi obe delegacije, premijerima su podneli izveštaje sa sastanaka Mešovitog komiteta o dogovorima postignutim u oblasti energetike, razmeni tehnologije u energetskom sektoru, saradnji na projektima za razvoj železničkog saobraćaja i drugim projektima koji su predloženi tokom posete premijera Vučića Češkoj u oktobru.

Vučić je poručio u razgovoru sa potpredsednikom Vlade Poljske Tomašem Siemoniakom da bi Srbija želela da ima veću trgovinsku razmenu sa Poljskom, veći broj investitora, češći i bolji politički dijalog, kao i da sa tom državom podeli iskustva koja je ona imala u procesu reformi.

Siemoniak, koji je i ministar odbrane, naglasio je da Poljska Srbiju vidi kao faktor stabilnosti na Balkanu i da je podržava, ne samo u procesu EU integracija, već i u procesu ekonomskih reformi koje srpska vlada sprovodi. Vučić je predsednikom slovačke Vlade Robertom Ficom razgovarao o reformama koje srpska vlada sprovodi, ekonomskoj situaciji u regionu i odnosima dve zemlje i evropskim integracijama Srbije.

Fico je pozvao je srpskog premijera da u što skorijem roku poseti Slovačku i naglasio da je imidž Srbije u svetu bolji nego ikada. Konstatovano je i da su odnosi dve zemlje na najvišem nivou.

„Spremni smo da vam pomognemo u borbi protiv sive ekonomije i da vam pošaljemo eksperte koji će srpskoj vladi pomoći u pronalaženju načina za bolju naplatu poreza, koristeći slovačka iskustva”, zaključio je slovački premijer. Nakon sastanka sa ministrom trgovine Kine Gao Hučengom, Vučić se sastao i sa kineskim ministrom transporta Jang Cuantangom, sa kojim je razgovarao o izgradnji brze pruge Beograd - Budimpešta, kao i o načinima finansiranja tog projekta.

Tom prilikom je, kako je saopštila vladina kancelarija za saradnju sa medijima, istaknuta potreba da studija izvodljivosti bude završena do juna sledeće godine kako bi izgradnja bila gotova do juna 2017.

Vučić je bilateralne susrete sa svojim kolegama iz zemalja učesnica Samita otpočeo razgovorima sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Vučić i Đukanović dogovorili su zajedničku sednicu dve vlade za mart iduće godine, kao i formiranje Radne grupe dve vlade za razmatranje zajedničkih projekata iz oblasti energetike, infrastrukture i saobraćaja.

Vučić je sa predsedavajućim Savetu ministara BiH Vjekoslavom Bevandom naglasio važnost regionalne saradnje u izradi infrastrukturnih projekata sa kojima bi zajedno aplicirali za fondove EU. Teme razgovora bile su bilateralna i ekonomska saradnja, kao i saradnja u oblasti saobraćajne infrastrukture i energetike, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

O bilateralnoj i ekonomskoj saradnji Vučić je danas razgovarao i sa premijerom Rumunije Viktorom Pontom, a tokom razgovora je naglašena potreba većeg angažovanja na realizaciji prioritetnog infrastrukturnog projekta za obe zemlje, autoputa Temišvar - Beograd.

Tema razgovora bila je i mogućnost saradnje na projektu Transbalkanski koridor Pancevo - Rasice, kojim bi bila poboljšana razmene struje i sistem transmisije, koji bi Srbiju i Rumuniju povezao sa Evropom i obezbedio energetsku stabilnost obe zemlje. Dvojica premijera razgovarala su i o mogućnosti izgradnje gasnog koridora.

U razgovoru sa slovenačkim kolegom Mirom Cerarom, Vučić je poručio da ne postoje prepreke za saradnju dve države, kao i da su odnosi Srbije i Slovenije bolji nego ikada.

Cerar je istakao da Slovenija ima pozitivan odnos prema Srbiji i pozdravio proaktivan odnos srpske vlade u rešavanju političkih i ekonomskih problema, naglasivši da takav pristup predstavlja podsticaj i za slovenačku vladu.

Cerar je pozvao premijera Vučića da u februaru mesecu poseti Sloveniju što je predsednik srpske vlade prihvatio.

Vučić će se sutra sastati sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, premijerom Makedonije Nikolom Gruevskim i premijerom Albanije Edijem Ramom, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije.

Tanjug

objavljeno: 16.12.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Da li su ovo najsmoreniji ljudi u Beogradu danas? (FOTO)

Izvor: 24sata, 16.Dec.2014

Uoči Trećeg samita šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Beogradu, premijer Srbije Aleksandar Vučić ima niz bilateralnih sastanaka, a do sada već je razgovarao sa premijerima Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Slovenije, kao i sa ministrima trgovine i transporta Kine...Međutim,...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.