Vučić ide na Samit o klimatskim promenama

Izvor: B92, 30.Nov.2023, 13:42

Vučić ide na Samit o klimatskim promenama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlazi u jednodnevnu posetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima i iučestvovati na Samitu o klimatskim promenama COP28 u Dubaiju.

Kako je najavljeno iz Predsedništva, konferencije država članica Okvirne konvencije UN-a o promeni klime - COP 28, počinje danas, a trajaće do 12. decembra.

Vučić će se, nakon ceremonije otvaranja, obratiti učesnicima Samita, a planiran je i niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima nekoliko zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na marginama ovog skupa.

Organizatori Samita se nadaju da će COP28 uspeti da održi u životu cilj ograničavanja dugoročnog rasta globalne temperature na 1,5 stepeni Celzijusa, na šta je pristalo skoro 200 zemalja u Parizu 2015. godine.

Diskusije, koje će se voditi na COP28, obuhvatiće sve od rešavanja pitanja emisija štetnih gasova koji nastaju u poljoprivredi, preko sigurnosti zaliha hrane do načina na koji se zemlje mogu prilagoditi vremenskim ekstremima dok se planeta Zemlja zagreva zbog upotrebe fosilnih goriva.

U fokusu će biti finansiranje klimatskih promena za ranjive zemlje, obećanja koja se odnose na smanjenja emisija štetnih gasova, kao i postepeno ukidanje fosilnih goriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić putuje u Dubai: Predsednik Srbije na UN Samitu o klimatskim promenama

Izvor: 24sedam.rs, 30.Nov.2023

Vučić će se, nakon ceremonije otvaranja, obratiti učesnicima Samita, a planiran je i niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima nekoliko zemalja na marginama ovog skupa

Nastavak na 24sedam.rs...

Na klimatskom samitu u Dubaiju poziv za rješavanje pitanja fosilnih goriva

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Nov.2023

Sultan al-Jaber, predsjedavajući konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama COP28, otvorio je 30. novembra samit u Dubaiju pozivajući zemlje i kompanije koje proizvode fosilna goriva da rade zajedno na ispunjavanju globalnih klimatskih ciljeva, javlja Reuters. Vlade država se pripremaju...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

VUČIĆ NA SAMITU KOP28 Predsednik se obratio iz Dubaija: Moramo biti ujedinjeni u borbi protiv klimatskih promena! (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Dec.2023, 09:10

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Dubai ekspo siti, gde se danas održava godišnji samit Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, poznatiji kao KOP28...Predsednika Vučića su dočekali domaćini ovogodišnjeg Samita, šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan, predsednik Ujedinjenih Arapskih...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.