Vučić i Kobjakov potpisali više međudržavnih sporazuma

Izvor: Prva.rs, 26.Jan.2017, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Kobjakov potpisali više međudržavnih sporazuma

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Minsku sa predsednikom Vlade Belorusije Andrejem Kobjakovim o bilateralnim odnosima i jačanju ekonomske saradnje, saopšteno je danas iz Vlade Srbije.Vučić je rekao da dve zemlje imaju potencijala za povećanje robne razmene, koja bi po planu do 2019. godine trebalo da iznosi 500 miliona dolara.
On je naglasio da je Srbija u svim oblastima otvorena za saradnju sa Belorusijom, naročito u oblasti građevinarstva, zdravstva, automobilske >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << i namenske industrije.
Po njegovim rečima, u naredno periodu treba raditi i na privlačenju većeg broja turista iz Belorusije u Srbiju, kao i promocije beloruske turističke ponude na srpskom tržištu.
Premijer Srbije je istakao važnost bratimljenje gradova i opština Srbije i Belorusije, naglasivši da se time uspostavljaju bliži odnosi između ljudi koji će otkrivati načine nove saradnje u budućnosti.
Sa predsednikom Vlade u delegaciji su i ministar odbrane Zoran Đorđević i ministar privrede Goran Knežević, kao i gradonačelnici Smedereva Jasna Avramović, Valjeva Slobodan Gvozdenović i Sremske Mitrovice Vladimir Sanader, koji će danas u Minsku potpisati sporazume o bratimljenju.
Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Republike Belorusije Andrej Kobjakov prisustvovali su danas potpisivanju više međudržavnih sporazuma.
POTPISANO VIŠE MEĐUDRŽAVNIH SPORAZUMA
Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti zdravlja između Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Ministarstva zdravlja Republike Belorusije treba da produbi saradnju u oblasti zdravlja, prometa lekova, obrazovanja i nauke i pružanju zdravstvene zaštite državljanima Republike Srbije i Republike Belorusije.
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Belorusije o saradnji u oblasti turizmadoprineće kreiranju posebnih programa za turiste iz Belorusije. Predviđeno je i učešće beloruskih turoperatera na Sajmu turizma u Beogradu, kao i zajedničko učešće na sajmovima turizma i dogovori o liberalizaciji viznog režima.
Planom aktivnosti za unapređenje saradnje između Republike Srbije i Republike Belorusije za period 2017-2018. godine, koji je potpisan u Minsku, predviđena je trgovinsko-ekonomska saradnja, saradnja u oblasti industrije, nauke i tehnike, poljoprivrede, korišćenja prirodnih resursa, petrohemije, zdravstva, sporta i turizma, visokog obrazovanja, saradnja između regiona, saradnja u drugim oblastima, kao i saradnja na komercijalnoj osnovi.
Program saradnje u oblastima fizičke kulture i sporta između Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Ministarstva sporta i turizma Republike Belorusije za 2017-2018. godinu sačinjen je u cilju intneziviranja i konkretizacije saradnje, te sadrži kalendar konkretnih sportskih događaja i takmičenja, koji će tokom ove i 2018. godine biti organizovani u Srbiji i Belorusiji, a na kojima je očekivano učešće sportista i timova obeju strana.
Sporazumom između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Belorusije o vojno-tehničkoj saradnji stvara se pravni osnov za vojno-tehničku saradnju dveju zemalja.
U Minsku su danas potpisani i Sporazum o saradnji grada Smedereva sa beloruskim gradom Žlobinom, Sporazum o saradnji grada Valjeva sa beloruskim gradom Molodečnom i Sporazum o saradnji grada Sremska Mitrovica sa beloruskim gradom Polockom.
MJASNIKOVIČ I VUČIĆ: DOBRA SARADNjA
Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Saveta Republike Nacionalne Skupštine Republike Belorusije Mihailom Mjasnikovičem.
Dvojica sagovornika istakli su važnost dobre saradnje dva parlamenta i naglasili da to doprinosi očuvanju prijateljskih tradicija. „Nacionalna Skupština Republike Belorusije ima i grupu prijateljstva Srbije i Belorusije, što podstiče bližu saradnju dveju zemalja“, izjavio je Mjasnikovič i dodao da Skupština Republike Belorusije predlaže nove oblike saradnje, bližu saradnju sa izvršnom vlašću i zajedničke sednice tela dve skupštine.
Tokom sastanka istaknuta je i važnost saradnje u oblasti poljoprivrede, zdravstva, obrazovanja, kao i saradnja u međunarodnim organizacijama, kao što su UN, Savet Evrope i OEBS.
Izvor: beta

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

Vučić: Potencijal za robnu razmenu Belorusije i Srbije od pola milijarde dolara

Izvor: Beta Video, 26.Jan.2017

MINSK - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle razgovora sa premijerom Belorusije Kobjakovim da Srbija i Belorusija su dve zemlje koje imaju potencijala za povećanje robne razmene, koja bi po planu do 2019. godine trebalo da iznosi 500 miliona dolara. (CH 1)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.