Vučić danas sa Raulom Kastrom

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Dec.2017, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić danas sa Raulom Kastrom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nastavku posete Kubi sastaće se danas u Havani sa predsednikom Kube Raulom Kastrom.

Kako prenosi Prensa Latina, Vučić je juče održao predavanje studentima na Univerzitetu Havana istakavši da je cilj Srbije da ojača prijateljske veze i saradnju sa Kubom.

Vučić je u predavanju kojem je prisustvoavo i prvi potpredsednik Kube Migel Dijas Kansel rekao da dve zemlje i dva naroda dele uverenje u važnost nezavisnosti, suvereniteta >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i slobode.

Vučić je izrazio divljenje Srba prema istorijskom lideru kubanske revolucije Fidelu Kastru kao i osećaj tuge pred vešću o njegovom fizičkom odlasku, "jer je on bio simbol za sve ljude koji vole slobodu i suverene i nezavisne države koje štite svoj teritorijalni integritet", prenosi agencija Prensa Latina.

Vučić je pomenuo i nepravedno nametnute sankcije Kubi i potvrdio podršku Srbije toj zemlji u borbi protiv ekonomske blokade SAD.

On je izrazio uverenje da će njegova poseta Kubi podstaći konkretne korake u saradnji dve zemlje u oblasti zdravstva, ekonomije, trgovine, turizma, poljoprivrede i drugih oblasti.

Vučić je juče obišao i izložbu fotografija posvećenu spoljnoj politici Kubanske revolucije i njenom lideru Fidelu Kastru u Međunarodnom pres centru u Havani, gde ga je dočekao generalni direktor odeljenja za štampu i komunikacije kubanskog Ministarstva spoljnih poslova Alehandro Gonsales Galijano.

"Bolji svet je moguć, zahvaljujući tebi, Fidele", napisao je Vučić u Knjizi utisaka.

Fidel Kastro je nestao fizički, ali je i dalje veoma prisutan u Srbiji i veoma popularan i poznat, rekao je.

Zvanične susrete Vučić je počeo sastankom sa predsednikom parlamenta Estebanom Lasom kome je, kako je rekao, preneo zahvalnost zbog podrške parlamentu Srbije na međunarodnim forumima u odbrani suvereniteta i teritorijalnog ingeriteta, primetivši da Srbija čini to isto kada je u pitanju Kuba.

Vučić je najavio finansijsku podršku Kubi u otklanjanu štete izazvane uraganom Irma i založio se za jačanje međusobne saradnje i veće prisustvo investitora iz Srbije na Kubi.

"Srbiju smatramo prijateljskom zemljom koja nam je uvek pružala podršku u borbi protiv nepravedne ekonomske, finansijske i trgovinske blokade koje su Kubi nametnule SAD", rekao je Laso.

On je kazao i da Kuba podržava teritorijalni integritet Srbije i poželeo Srbiji uspeh u nastojanju da postane članica EU, prenela je Prensa Latina.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

SASTANAK VUČIĆA I KASTRA U HAVANI "Lepo je bilo biti Srbin na Kubi"

Izvor: Blic, 15.Dec.2017

Uspeli smo u prethodna dva dana da produbimo iskrene prijateljske odnose i napravimo prve pomake i ozbiljnije korake u konkretizovanju saradnje u oblasti zdravstva posebno, privrede i poljoprivrede, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras nakon susreta sa kubanskim predsednikom Raulom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.