Vučić čestitao rođendan Siju Đinpingu, evo šta mu je poklonio FOTO

Izvor: B92, 15.Jun.2019, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić čestitao rođendan Siju Đinpingu, evo šta mu je poklonio FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je rođendan predsedniku Kine Siju Đinpingu.

Vučić je Siju poželeo najbolje želje za dobro zdravlje i ličnu sreću, kao i mnogo uspeha na odgovornoj dužnosti, na dobrobit prijateljske Kine i svih njenih građana.

"Dozvolite mi da još jednom izrazim veliko poštovanje za Vaš požrtvovan rad, sa uverenjem da će Kina, uz mudrost i odvažnost, svojstvene Vašem liderstvu, nastaviti da dostiže impresivne ciljeve i niže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nove uspehe u svim oblastima, kako na unutrašnjem, tako i na međunarodnom planu, posebno u ovoj godini kada Narodna Republika Kina obeležava sedamdesetogodišnjicu osnivanja", naveo je Vučić u čestitki.

Kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, on je takođe zahvalio predsedniku Siju za srdačno gostoprimstvo koje mu je ukazao tokom Drugog foruma za međunarodnu saradnju Pojas i put, a posebno za čast da bude među trojicom lidera koji su imali završnu reč na tom eminentnom skupu.

"Vaša inicijativa Pojas i put će, kroz povezivanje Kine sa zemljama na novom Putu svile, kao i njihovo međusobno povezivanje, učiniti da svet bude bogatiji i zato Vam zahvaljujem na tome što je Srbija deo tog najvećeg razvojnog projekta u savremenom svetu. Srbija će, verujući u ideale ravnopravnosti i solidarnosti, uvek biti podrška nastojanju Kine da, uz poštovanje međunarodnog prava i načela jednakosti svih zemalja, bez obzira na njihovu veličinu, društveno i ekonomsko uređenje, istorijsko nasleđe ili stepen razvoja, gradi pravedniji svetski poredak. Zahvaljujući tome, kao i svesrdnom zalaganju za mir i stabilnost, uživate veliko poštovanje, ne samo u Kini, već i daleko van njenih granica, gde god se poštuju istinsko slobodarstvo i nezavisnost", istakao je Vučić.

On je dodao da je ponosan što je predsednik Srbije dok je, bez obzira na geografsku udaljenost, s Kinom čvrsto vezuju sveobuhvatno strateško partnerstvo i čelično prijateljstvo, zasnovani na međusobnom uvažavanju i razumevanju.

"Vama, našem dragom prijatelju, dugujemo veliku zahvalnost za stalan napredak bilateralne saradnje u svim oblastima, a posebno za intenzivan politički dijalog i plodonosnu ekonomsku saradnju. Uz trajnu zahvalnost za iskrenu podršku Kine teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i doslednom stavu o pitanjima od suštinskog državnog i nacionalnog interesa, želim da potvrdim, ekselencijo, nepromenjivu poziciju Srbije u podršci politici jedne Kine", naglasio je predsednik Srbije.

"Uz veliku radost što ću imati čast da Vam ponovo poželim dobrodošlicu u Srbiji, primite, ekselencijo, srdačne pozdrave i izraze mog dubokog uvažavanja“, navodi se u čestitki predsednika Vučića.

Vučić je Siju poklonio srebrno filigransko naliv pero i mastionicu.

Srpsko zlatarstvo je do XIII veka bilo pod znatnim uticajem Zapada, da bi od kraja XIII veka preovladao uticaj Vizantije, pa tako u naše krajeve dolazi i filigran koji na taj način postaje i naše srednjovekovno nasleđe. Filigran je često korišćen i za izradu predmeta koji su upotrebljavani pri liturgijskim službama. Umetnička izrada nakita od filigrana svoj zenit doživljava u doba kralja Milutina (1282-1321).

Posle pada Srbije pod vlast Turaka srpski zlatari su nastavili sa radom. Zbog oslabljene ekonomske moći, koriste srebro i bakar, a da bi njihovi predmeti izgledali raskošnije, ukrašavaju ih filigranskom žicom, staklenom pastom i privescima. U današnje vreme, za izradu ukrasnog predmeta ili nakita tehnikom filigrana koriste se najčešće srebrna i zlatna, a ređe bakarna žica. Filigranstvo, pre svega, traži strpljenje, neizmerno strpljenje.

Za tehniku filigrana nisu postojali modeli i predlošci, tako da je filigran davao majstorima, koji su se njime bavili, najviše mogućnosti za ispoljavanje svoje kreativnosti i osobenosti. Majstori su se ipak ugledali jedni na druge i u izboru materijala i u načinu izrade, tako da su vremenom postali prepoznatljivi – ruski filigran, grčki...

Predstavnik srpskog filigrana, uveliko prepoznatljiv u svetu, svakako je Goran Ristović-Pokimica. U svom dizajnu, on koristi prirodne forme – cvetove, spirale, pupoljke, latice, krugove, lišće, voće... oslanjajući svoju kretivnu genijalnost na starovremensku, klasičnu i tradicionalnu estetiku i simbolizam.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.