Vučić se oglasio: Saopštio naredni korak srpske vlasti za zaštitu Visokih Dečana!

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Avg.2020, 11:21

Vučić se oglasio: Saopštio naredni korak srpske vlasti za zaštitu Visokih Dečana!

On je naglasio da Srbija doživljava radove u okolini Visokih Dečana kao sredstvo pritiska na našu stranu i kao poruku da je naša kulturna i verska baština talac albanske samovolje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da se upadom u zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani i izvođenjem nelegalnih putarskih radova, ugrožava jedna od najvećih srpskih i hrišćanskih svetinja, i da je taj čin nedvosmisleno u suprotnosti sa evropskim civilizacijskim tekovinama, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pa i u suprotnosti sa propisima koje je donela sama Priština.

Predsednik Vučić je najavio da će zato, na narednom sastanku u Briselu, od predstavnika Prištine i evropskih posrednika Srbija zatražiti hitno i trajno obustavljanje građevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

- Zaštita srpske kulturne i verske baštine na Kosovu i Metohiji je prioritet naše državne politike, i spremni smo da zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom formiramo specijalni tim za zaštitu naših svetinja - srpske i hrišćanske duhovne, kulturne i istorijske baštine - rekao je predsednik Vučić, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Predsednik Vučić je naveo da Srbija naglašava da je za produktivan dijalog neophodno da među učesnicima postoji minimalni odnos poverenja i miroljubiva klima za razgovore, a putarski radovi u okolini manastira, koji su nedvosmisleno napad na Visoke Dečane, ne doprinose stvaranju takve atmosfere.

On je naglasio da je veliki broj naših crkava i manastira stradao u poslednje dve decenije pred rušilačkim besom albanskih ekstremista, i da Srbija neće dozvoliti ni nagoveštaj mogućnosti da bi takva sudbina mogla da zadesi još neko od srpskih svetih mesta.

- Očekujem da EU izvrši eksplicitan i snažan pritisak na Prištinu da prekine kampanju ugrožavanja srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji, jer one su, osim što su naše svetinje, istovremeno i neprocenjivi spomenici evropske hrišćanske kulture, a svaki napad na njih je i napad na same temelje evropskih vrednosti - istakao je predsednik Vučić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.