Vučić: Za jedinstven odgovor na zajedničke izazove

Izvor: Prva.rs, 03.Dec.2015, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Za jedinstven odgovor na zajedničke izazove

Vučić je u obraćanju učenisicama beogradske konferencije OEBS na ministarskom nivou istovremeno pozvao na povratak i snaženje izvornih vrednosti, na kojima ta organizacija počiva.
Premijer je poručio da je Beograd u ovoj situaciji pravo mesto za razgovor o bezbednosti i saradnji, jer Srbi, kako je primetio, imaju istoriju koja nas je "više učila ratu, nego miru i više ubijanju, nego življenju".
Srbija je, međutim, prošlost ostavila za sobom, gde joj je i mesto, i gleda u >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << budućnost.
U tom smislu, prema premijeru Vučiću, i OEBS mora naći rešenje za izazove pred nama, a najveći u ovom trenutku, za ceo svet, ali posebno za zemlje OEBS, su  narastajući terorizam, migrantska kriza, ali i sukob u Ukrajini i situacija u Turskoj, naveo je. 

Životi izgubljeni u Parizu, Bejrutu i nad Sinajem isto vredni
Vucić je izjavio da terorizam predstavlja najozbiljniju pretnju ne samo bezbednosti, već i vrednostima za koje se zalažemo, da pogađa sve zemlje pođednako i da je stoga potreban i univerzalan odgovor na to zlo. 
Premijer je naveo da ponovo jačaju terorističke akitivnosti i da je potrebno da se ta pretnja najozbiljnije shvati. 
"Potrebno je da budemo jedinstveni ne samo u osudi, već i u borbi protiv terorizma" podvukao je Vucić i dodao da su jednako vredni životi izgubljeni i u Parizu i u Bejrutu i u avionu iznad Sinaja. 
 Premijer je još jednom pozvao na jedinstven odgovor. 
Kako je rekao, OEBS može da odigra značajnu ulogu u prevenciji terorizma i u tom  smislu je rekao da su za svaku pohvalu napori i rad na edukaciji kao prevenciji terorizma.
Evropa i prostor OEBS-a nalaze se pred problemima, među kojima je i globalna ekonomska kriza, istakao je Vučić i podvukao da i pored toga treba učiniti sve da se zaštite principi na kojima OEBS počiva i zbog kojih je i formiran.
 "Moramo da potvrdimo te principe koji su uzdrmani", naveo je Vucić i dodao da je neophodno podražavati dijalog, povratiti izgubljeno poverenje i koncept na kojem je počivala organizacija. 

Za problem migranata potrebna zajednička politika
Vučić je apelovao na Ministarski savet OEBS-a da na beogradskoj konferenciji donesu zajedničke zaključke i preporuke za rešavanje problema migranata.
"Za ovaj problem moramo da imamo zajedničku politiku", poručio je Vučić obraćajući se 22. Ministarskom savetu OEBS u Beogradu.
Migrantska kriza, istakao je, pokazala je sve slabosti unutrašnje organizacije država i sistema, međunarodnih organizacija, ali nas je i podsetila da nema saradnje i podrške bez policijske i bezbednosne saradnje.
"Prisutan je i strah od pojave stranih terorističkih borača, koji se pridružili ratu u Siriji i Iraku i taj strah raste.... raste i ksenofobija...", upozorio je srpski premijer, apelujući na potrebu da se izbeglički problemi reše.
"Stotine hiljada migranata su prošle, a svakako najveći broj njih je prošao kroz Srbiju, mi smo ih primali iz dva pravca...", podsetio je Vučić i dodao da velika većina njih želi samo jedno - da im se vrati pravo na budućnost.
Spremni smo, istakao je premijer, da nastavimo da učestvujemo u međunarodnim naporima za rešenje migrantske krize, iako sva slava, ali i svi problemi leže na onima koji ih udomljavaju, a to su pre svega Nemačka, Švedska, Holandija...

Srbija bira život i napredak, a ne sukobe
Vučić je rekao da je Srbija, paralelno sa predsedavanjem OEBS-u, učinila velike napore na oputu približavanja Evropskoj uniji, te zahvalio na podršci svim članicama na tom putu. 
"Uspeli smo da redefinišemo državu i da unapredimo ekonomski sistem, da ga reformišemo, i za to smo dobili priznanja svih relevantnih međunarodnih institucija", naveo je Vučić.
On je predočio da je za godinu dana fiskalni deficit smanjen na nivo ispod Mastrihta, da je Srbija iz dugogodišnje recesije ušla u dinamičan razvoj, a sa zadovoljstvom je obavestio učesnike konferencije da će Srbija 14. decembra zvanično otvoriti prva pregovarčka poglavlja sa Evropskom unijom. 

Sa usijanim glavama u Srbiji umećemo sami
Odnosi u regionu za Vladu Srbije su među prioritetima, izjavio je Vučić izrazivši bojazan od mogućeg urušavanja regionalne stabilnosti.
Obraćajući se učesnicima konferencije srpski premijer je istakao da je regionalna saradnja jedini način rešavanja nagomiralnih problema, posebno na Balkanu, gde, primetio je, kobna može biti samo jedna iskra. 
"Balkan je bure baruta i jedna iskra može da zapali značajan deo sveta. Zato danas ovde pred vama moram da iskažem ličnu bojazan i iskreni strah od mogućnosti urušavnja balkanske stabilnosti", poručio je Vučić. 
Srbija jeste čvrtsa i stabilna i politički i ekonomski, ocenio je premijer primetivši, međutim, da samo nekoliko kriznih situacija bilo gde u regionu, u Makedoniji, BiH, Prištini, Crnoj Gori, mogu da učine da ceo region ponovo plane. 
"Ovo sam rekao zbog onih koji ne razumeju značaj i važnost sveukupne balkanske stabilnosti, a s usijanim glavama u Srbiji mi ćemo umeti da se izborimo", poručio je Vučić. 
Dodao je da i nestabilna politička i bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji takođe ugrožava već postignute briselske dogovore i delimično onemogućava njihovo sprovođenje i dalju izgradnju mira, ali i da će Srbija bez obzira na to nastaviti dijalog s Prištinom, jer je to, kako je ocenio, jedini način da obezbedimo mir i normalan život svim  Srbima i Albancima. 
Sve drugo, kako je ocenio, bilo bi neodgovorno i "i jedni i drugi bismo platili visoku cenu". 
"Srbija bira život i napredak, a ne sukobe", poručio je premijer i ponovio da Srbija i region jesu deo Evrope, a da naša zemlja nastavlja svoj evropski put, na čemu je zahvalna za pomoć američkim kolegama, ali istovremeno čuva tradicionalno prijateljstvo s Rusijom.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.