Izvor: RTS, 09.Feb.2021, 17:10

Vučić: Za globalni oporavak neophodan povratak multilateralizmu i saradnji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je neophodno da se svet vrati multilateralizmu i saradnji, jer je to jedini put za suočavanje sa zajedničkim izazovima i globalni oporavak.
Aleksandar Vučić je, u obraćanju na Samitu lidera procesa "Pojas i put", rekao da je pre dve nedelje, u govoru na Svetskom ekonomskom forumu, predsednik Kine Si Đinping rekao da podeljeni svet ne može da se bori protiv zajedničkih izazova sa kojima se suočava >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << čovečanstvo.

Vučić je istakao da budućnost sveta treba da se odlučuje kroz saradnju, kao i da od naučnih i tehnoloških napredaka treba da benefit ima celo čovenčanstvo.
Predsednik je rekao da ga je saglasan sa govorom predsednika Sija, koji se založio za potrebu intenziviranja komunikacije i pripremanja buduće saradnje u post kovid oporavku, dodavši da je saglasan sa zaključkom da kroz mehanizam saradnje Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope postoji format koji može doprineti razvoju saradnje.
Izrazio je i zadovoljstvo zbog rasta robne razmene između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, rekavši da je porasla prošle godine za 8,4 odsto i da je iznad 100 milijardi dolara.
U robnoj razmeni Srbije sa svetom, prema rečima Vučića, Kina je prošle godine zauzela treće mesto sa 3,7 milijardi dolara, što je rast od 30 odsto u odnosu na 2018. godinu.
U poslednjih pet godina, kaže, izvoz Srbije u Kinu porastao je za 50 odsto.
S tim u vezi je podsetio da je vrednost izvoza Srbije u Kinu 2010. bila svega 7,3 miliona dolara, a sada je veća od 377 miliona dolara.
U svom govoru Vučić se osvrnuo i na rezultate Srbije, rekavši da je naša zemlje prva u Evropi po rastu, a druga po vakcinisanosti građana.
Istakao je da Srbija namerava da sačuva te dobre rezultate. 
Podsetio je da je vakcinacija u Srbiji počela kineskom Sinofarm vakcinom, Fajzerovim i ruskim cepivom, te da očekuje vakcine preko Kovaks programa i EU.
"Srbija je uspela da bude pozitivan primer u celoj Evropi zahvaljujući nesebičnoj pomoći Kine", podvukao je Vučić.
"Digitalizacija i robotika put za dalji razvoj" Naglasio je i da Srbija želi da ojača poziciju lidera u regionu po pitanju digitalizacije i robotike, jer u tome vidimo put za dalji razvoj.
Vučić je dodao da inicijativa "Pojas i put", kao veličanstvena vizija predsednika Kine dobija jasan oblik upravo pred našim očima.
"Srbija je na EU putu, ali istovremeno čini sve da ojača veze sa svojim kineskim prijateljima", ukazao je Vučić.
On je izrazio uverenje da je kontinuirani dijalog na najvišem političkom nivou krucijalan za razvoj strateških odnosa između Srbije i Kine, pre svega, u ekonomiji, kulturi i oblasti zdravstva.
"Nadam se da ćemo, čim epidemiološka situacija u Srbiji dozvoli, imati priliku da dočekamo predsednika Sija u Srbiji", istakao je predsednik Srbije.
On je izrazio zadovoljstvo što pandemija nije uticala na realizaciju projekata koje u Srbiji realizuju brojne kineske kompanije, na izgradnji železničke, putne infrastrukture, u energetici.
Vučić je podsetio da je krajem januara potpisan Memorandum Vlade Srbije, Grada Beograda, kineske kompanije "Power China" i francuske kompanije o izgradnji beogradskog metroa, koja bi trebalo do kraja ove godine.
"Očekujemo da će naša saradnja dodatno ojačati u oblasti sporta, poljoprivrede, obrazovanja, nauke, tehnologije", rekao je Vučić i podsetio da je od velikog značaja i projekat Kinesko-srpskog industrijskog parka "Mihajlo Pupin", koji će se graditi u Borči.
Predsednik Srbije se kineskom predsedniku zahvalio u svoje, i ime građana Srbije na svoj pomoći, podršci, medinciskoj opremi koju je Kina učinila dostupnom Srbiji.
Vučić je poručio i da će samo kroz istinsku i saradnji među zemljama, razmenom iskustva i u duhu solidarnosti i razumevanja, te pronalaženjem novih modela za saradnju, globalni oporavak biti moguć.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.