Vučić: Vlada će naći odgovor za Tanjug

Izvor: B92, 10.Nov.2018, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Vlada će naći odgovor za Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Vlada naći odgovor za novinsku agenciju Tanjug u skladu sa zakonom.

Vučić je kazao da ta medijska kuća dobro radi, a da je on bio napadan kada je stupio na snagu zakon kojim je predviđeno gašenje Tanjuga i da je ponovo na meti kritika što i dalje nesmetano radi.

"Prvo su me napadali kada su objavljivali smrtovnicu Tanjuga na naslovnoj strani Politike, govorili su ugasio si Tanjug, pa Tanjug nije ugašen, sada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vode hajku protiv svih nas zato što radi, iako Tanjug radi svojim sredstvima, ali vlada će naći odgovor u skladu sa zakonom na to", rekao je on.

Posle neupešne privatizacije Tanjuga - pošto u dva navrata nije bilo zainteresovanih za kupovinu državne agencije, u skladu sa Zakonom o informisanju i medijima, 31. oktobra 2015. automatski je prestao da važi i Zakon o Tanjugu.

Vlada Srbije je 3. novembra 2015. donela Odluku o pravnim posledicama prestanka rada Javnog preduzeća Novinska agencija Tanjug, koja je dva dana kasnije i zvanično stupila na snagu.

Potom su ispunjeni svi uslovi i obaveze iz Odluke Vlade Srbije, izuzev brisanja Javnog preduzeća Novinska agencija Tanjug iz registra privrednih društava koji vodi Agencija za privredne registre, ali Tanjug i dalje nesmetano radi, bez zakonskog osnova, koristeći i državnu pomoć.

Istraživanju CINS-a, koje je objavljeno u maju ove godine, 33 institucije, javna preduzeća i lokalne samouprave isplatile su Tanjugu 114,4 miliona dinara od tog datuma do kraja 2017.

Analize CINS-a pokazuju da je država samo za gašenje agencije dala 76,8 miliona dinara, dok je Tanjug prošle godine založio umetnička dela kako bi odložio poreski dug na rate u trajanju od pet godina. Uz to, državne institucije su od novembra 2015. do kraja 2017. izdvojile više od 37,6 miliona dinara za sklapanje komercijalnih ugovora sa Tanjugom.

Najveće isplate - od preko milion dinara - za osnov su imale ugovore koji su sklapani sa Tanjugom kroz sprovođenje javnih nabavki, uglavnom za usluge medijskog praćenja, snimanja aktivnosti, usluga produkcije tekstova, fotografija, videa i montaže. Najviše novca dali su Centar beogradskih festivala, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, te Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.