Vučić: Veličanstvena vest za Srbiju

Izvor: B92, 07.Mar.2024, 18:23

Vučić: Veličanstvena vest za Srbiju

Beograd -- Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je da će Srbija u naredne tri godine predsedavati Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju (GPAI).

Srbija će u prvoj i trećoj godini biti pomoćni predsedavajući, a u drugoj godini glavni predsedavajući, rekao je on ocenivši da je to "veličanstvena vest za Srbiju".

"Teško je dovoljno naglasiti od kakvog je ovo značaja za našu zemlju u pogledu prisustva u globalnim tokovima razvoja veštačke inteligencije", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istakao je predsednik, saopštila je Služba predsednika za saradnju s medijima.

GPAI je inicijativa koja teži da uspostavi globalne standarde i pravila za razvoj veštačke inteligencije, kao i da ubrza razvoj veštačke inteligencije globalno, osnovana 2020. godine, na inicijativu predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona i premijera Kanade Džastina Trudoa.

Sekretarijat GPAI je pri Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), a ekspertski centri su u Montrealu i Parizu, dok će novi biti otvoren u Japanu.

Srbija je primljena pre malo više od godinu dana, kao jedna od 29 članica, konsenzusom. Među najznačajnijim članovima su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Indija, Japan, Južna Koreja, Brazil, Francuska, Nemačka, Turska, EU i druge zemlje.

Prošlogodišnji samit GPAI održan je u Indiji i otvorio ga je premijer Indije Narendra Modi u prisustvu velikog broja predstavnika država i eksperata iz celog sveta.

Republika Srbija će dobiti mogućnost da bude domaćin sledećeg samita, koji bi se održao u Beogradu.

"Ponosan na Srbiju! Velike stvari tek dolaze. Čestitam građanima Srbije!", poručio je predsednik Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"VELIČANSTVENA VEST!" Vučić: Srbija će predsedavati Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju

Izvor: Blic, 07.Mar.2024

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je danas da će Republika Srbija u naredne tri godine biti predsedavajući Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju (GPAI), i to u prvoj i trećoj godini pomoćni predsedavajući, a u drugoj godini glavni predsedavajući, ocenivši da je to "veličanstvena...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.