Vučić: Vanredno stanje se ukida na Đurđevdan

Izvor: B92, 03.Maj.2020, 17:58

Vučić: Vanredno stanje se ukida na Đurđevdan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da će vanredno stanje najverovatnije biti ukinuto na Đurđevdan, 6. maja.

On je rekao da će potpisan predlog predsednika i premijerke ići u sredu u Skupštinu i da se očekuje ukidanje vanrednog stanja koje bi stupilo na snagu u četvrtak. "To bi značilo da od četvrtka nećemo imati policijski čas", rekao je predsednik na Tv Pink.

"Naravno da je ljudima teško što provode vreme u kući, ali je to bio jedini način >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da sačuvamo naše roditelje, da sačuvamo i mlađe ljude i mislim da smo u najvećem delu to i uspeli", rekao je predsednik Vučić.

Predsednik je prethodno obrazložio da je državi bilo veoma važno mišljenje struke kada je u pitanju epidemija koronavirusa.

"Mi smo ove mere doneli u skladu sa onim što nam je struka rekla", rekao je predsednik države Aleksandar Vučić.

"Ja nisam stručan za njihov posao i to nisam krio. Nikakav sukob nismo imali. Mi smo se trudili da između njihvih mišljenja nađeno kompromisna rešenja", objansio je Vučić.

On je objasnio da je država imala svoje zaduženja koja su morala da omoguće funkcionisanje tokom vanrednog stanja.

"Naše je bilo da obezbedimo da država funkcioniše, da dovedemo naše građane, obezbedimo respiratore", kazao je Vučić.

Vučić je govorio o poređenju stanja u Srbiji sa bilansom ostalih zemalja.

"Srbija je bila predodređena da bude poput Italije", rekao je on i objasnio kako se Srbija ipak uspešno borila protiv epidemije.

"Država se pokazala veoma ozbiljno i veoma operativno". Vučić je pohvalio i lekare koji su zaslužni za borbu protiv koronavirusa.

Epidemiolog Predrag Kon istakao je da je veoma zadovoljan što je država bila vrlo brza i efikasna kada je u pitanju primena svih predloga i mera.

"Mislim da smo blizu kraja kada je pitanju ova sezona epidemije", rekao je Vučić.

"Mi smo se opredelili pre svega za zaštitu života. Zamislite da smo uradili ono što je uradila Švedska, koja ima preko 3.000 mrtvih. Na pitanja zašto su moj majka ili otac morali da umru, ja ne bih znao da odgovorim", istakao je predsednik.

"Nismo smanjivali broj mrtvih, nismo smanjivali broj testova", dodao je on.

Predsednik je istakao da je sada mnogo masovnije testiranje da bi se otkrivo veliki broj lakših pacijenata. On je dodao da iako su ljudi u velikom broju slučajeva umirali zbog drugih bolesti, oni imak bili pozitivni te se vodi da su umrli od koronavirusa.

"Moguća su dva datuma 14. ili 21. jun", rekao je Vučić na pitanje kada će biti izbori.

Predsednik je rekao da Srbija radi na tome da i zdravstveni sistem bude unapređen u budućnosti i tu je posebno naglasio važnost IT sektora.

Vučić je analizirao situaciju sa koronavirusom u regionu.

"Slovenija je jednako uspešna kao mi. Austrija ima tri puta više mrtvih, Mađarska znatno manje testiranih i četiri puta više mrtvih. Makedonija ima 90 mrtvih, ali je četiri puta manja. Dakle ostaju Priština i Zagreb. Uživam da čitam sve loše što se u hrvatskoj pišu o meni, i samo računam koliko meseci nam je ostalo dok ih ne prestignemo po BDP-u", rekao je Aleksandar Vučić.

On se kratko osvrnuo na događaj iz Hrvatske kada je hrvatski predsednik napustio obeležavanje godišnjice akcije "Bljesak".

"Ne mogu da se složim sa slavljenjem ovih datuma, želim da se suzdržim po ovom pitanju, pre svega zbog svega što se dogodilo mojoj porodici i zbog onoga što su ustaše uradile porodici mog oca" rekao je predsednik Srbije.

Ističe da je važno da imamo najbolje moguće odnose sa Hrvatskom, dobru trgovinu, a da će on uvek govoriti o "Bljesku" i "Oluji" ono što misli.

"Nemam potrebu da se dodvoravam i važno je da gledamo budućnost i to kako naši narodi žive. Oko prošlosti se sigurno nikada nećemo razumeti, ali dobro bi bilo da pokušavamo",kaže Vučić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

VANREDNO STANJE UKIDA SE NA ĐURĐEVDAN, A POLICIJSKI ČAS U ČETVRTAK: Vučič saopštio NAJVAŽNIJU VEST za Srbiju!

Izvor: Kurir, 03.Maj.2020

Aleksandar Vučić  saopštio je da će vanredno stanje biti ukinuto sledeće nedelje na Đurđevdan, što znači da u četvrtak nemamo policijski čas. 

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.