Vučić: Sva deca u Srbiji da imaju jednake šanse

Izvor: Mondo, 20.Mar.2016, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Sva deca u Srbiji da imaju jednake šanse

Premijer Aleksandar Vučić obišao je danas radove na obnovi seoske škole u Rajkoviću, naselju koje pripada opštini Mionica, dok je u Ljigu prirustvovao potpisivanju ugovora o obnovi Srednje škole "1.300 kaplara".

Premijer je dođao u Rajković povodom početka radova na sanaciji i adaptaciji škole u vrednosti od 25.876.300 dinara, a brojni meštani koji su se tom prilikom okupili, pozdravili su ga aplauzom.

Vučića su dočekali i đaci, odeveni u srpsku nošnju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i poslužili ga hlebom i solju.

Premijer  je poručio da je cilj obnove škola u Srbiji da se svoj deci obezbede jednaki uslovi za obrazovanje.

"Cilj nam je da promenimo izgled zemlje i da utičemo na budućnost dece, to pre svega želim. Hoćemo da svako dete sa sela, iz Rajkovića, Krčmara ili bilo kojeg drugog iz mioničkog kraja, ima jednako pravo na obrazovanje i dobre uslove. Hoćemo da pokažemo da je naša obaveza da stvorimo jednaku šansu za tu decu", rekao je Vučić obraćajući se meštanima.

Обилазак радова на обнови ОШ "Живојин Мишић" у селу Рајковић, општина Мионица pic.twitter.com/IrzOmtrKP6

— Александар Вучић (@SerbianPM) March 20, 2016

KAD BIH TAKO DELIO KILOMETRE...

Premijeru se u razgovoru sa žiteljima obratio meštanin sela Mratišić, koji je od predsednika vlade zatražio da se asfaltira put. "Potrebno nam je četiri kilometara puta. Sada je makadam. Nema asfalta ni jedan metar. Na taj put čekam 50 godina", rekao je meštanin. Na njegovo insistiranje Vučić je obećao da će ove godine biti izgrađen kilometar puta. "Obećavam da će biti kilometar ove godine, a za ostala tri kilometra ćemo da razgovaramo sledeći put, pošto kada bih tako 'delio' kilometre ne bi ostalo nigde ni za šta", rekao je Vučić. Vučić je, inače, stigao u Rajković sa ministrima prosvete Srđanom Verbićem i omladine i sporta Vanjom Udovičićem. On je školi poklonio knjigu "Slovoljublje", a Udovičić je na dar doneo lopte. Direktorka škole Olga Petrović poklonila je premijeru sliku, knjigu i domaće proizvode iz mioničkog kraja.

Premijer je rekao da je ponosan na to što je vlada rešena da obnovi sve škole u Srbiji, ali i sve domove zdravlja, bolnice, obdaništa, socijalne ustanove...

"I to ćemo da radimo u godinama koje su pred nama", rekao je on dodajući da je presrećan zbog činjenice da se nalazi u srcu Srbije, u selu Rajković, ispred škole, jer je, kako je naveo, malo ko dolazio u udaljena mesta ili na ona koja nisu pored glavnog puta.

Mali broj ljudi je, primetio je premijer, uopšte verovao da će on obići svaku školu.

"A svuda ćemo ići da vidimo kako izgledaju školski toaleti, jer želimo da naša deca idu u čiste toalete, čiste učionice. Želimo da pomognemo i nastavnicima, kojih je ovde 33, a 18 su vannastavno osoblje, da im svima pomognemo da rade i žive u boljim uslovima. Ovde ima i 242 dece, zajedno sa isturenim odeljenjima. Dobro je da ih nije manje, da je pad zaustavljen, a nadam se da će ih biti i više", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da zna da meštani ne žive lako i da im ne teče med i mleko, i poručio da nije ni došao da im med i mleko obećava, ali da je spreman da obeća da zajedno, uz borbu i rad, može da se promeni na bolje mesto gde žive, kako bi i budućnost dece bila bolja.

"Moraćemo još da radimo, ali ćemo nastaviti sa onim što smo obećali i sa čim smo krenuli - a to je obnova škola i bolnica. Svake nedelje ću to da radim. Prosle nedelje sam bio u Kalinovcu, malom mestu na Ubu, danas sam u Mionici, a posle idemo u Ljig... Neće mi biti teško sve dok ne vidim da svako dete ima i čistu učionicu i tablu i dobar sunđer da tu tablu obriše", izričit je premijer.

Обићи ћу сваку школ и обданиште, да видим како се бринемо за будућност наше деце. Деценијама се није ништа радило pic.twitter.com/mam4WsjQF9

— Александар Вучић (@SerbianPM) March 20, 2016

Premijer je ptotom prisustvovao  u Ljigu potpisivanju ugovora o obnovi Srednje škole "1. 300 kaplara".

Premijer je, u obraćanju, pozvao angažovana preduzeća da maksimalno odgovorno izvedu radove, jer će im to, kako je primetio, biti referenca za nove projekte, kojih će svakako biti još.

On je poručio da rad na ostvarivanju bolje budućnosti nije lak, niti jednostavan, da to ne ide preko noći, ali da je siguran da se pomaci vide na svakom polju.

Pozivajući se na slogan "ni korak nazad", premijer je poručio da mu ne pada na pamet da pravi kompromise sa budućnošću Srbije, bez obzira kakva bude bila odluka naroda na izborima.

"Mi gledamo u budućnost i moramo da budemo poštovana nacija svuda u svetu, da imamo mir, stabilnost i stalni napredak. A na narodu, koji je slobodan i vlastan da odlučuje na izborima, je da donese odluku i kaže da li to zaista želi i koga vidi da to može da ponese", istakao je Vučić.

On je ponovio da ce nastaviti da obilazi sve škole koje treba obnoviti u Srbiji, kako bi sva deca imala jednake šanse na obrazovanje i postizanje maksimalnih rezultata.

Direktorka škole u Rajkoviću - Olga Petrović, rekla je za Tanjug da će, kada svi radovi budu završeni, ova škola, koja je danas prilično oronula, biti kao "Most na Žepi".

Ona je objasnila da je predviđeno da se zameni deo krova, promene podovi, stolarija, izradi termofasada, naprave tri kabineta, kako bi deca konačno dobila kabinetsku nastavu, budući da postoji 200 kvadrata neiskorišćenog prostora.

Takođe, dodaje, planirana je i izgradnja prostorija za fizičku nastavu i vanškolske aktivnosti.

Za osoblje će biti napravljene kancelarije, tako da nastavnici neće više, kako je kazala, biti razbacani po celoj školi.

 Škola će takođe dobiti bolje sanitarne čvorove, bliže deci.

Inače, školu u Rajkoviću pohađa 106 đaka, a ima još osam izdvojenih odeljenja, tako da broji ukupno 242 đaka, 22 odeljenja i 32 nastavnika.

Petrovićeva je ukazala da je posebno ponosna na činjenicu da je 95 odsto zaposlenih stručan kadar, iako je reč o seoskoj školi.

"Deca i nastavnici daju dušu školi", podvukla je ona dodajući da se nada da će im neko pomoći i za nabavku potrebne opreme.

OŠ "Vojvoda Živojin Mišić" u Rajkoviću je jedna od najstarijih osnovnih škola u mioničkoj opštini, a počela je da radi od 1888. godine kao nepotpuna četvororazredna škola. Tada se nalazila u zgradi u kojoj je danas pošta.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.