Vučić: Stvorićemo pravno uređenu državu!

Izvor: Press, 15.Jul.2013, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Stvorićemo pravno uređenu državu!

Kad je reč o političkoj korupciji, Vučić je ponovio da će biti uveden jasan proces pracenja svih prihoda javnih funkcionera, ustanovljen sistem izbegavanja sukoba interesa, kao i sistem kontrole rada javnih funkcionera.

Na raspravi povodom akcionog plana za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije, Vučić je rekao da veruje da će Vlada Srbije u narednoj godini uspeti da stvori pravno uređenu državu, što će značiti privlačenje novih investicija, pravnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << sigurnost i prosperitet za građane Srbije.

"Strategija je najveći test za vladu u zemlji u kojoj je politička korupcija bila najveći teret i problem. Zemlja bez korupcije i kriminala u kojoj bi postojala nulta tolerancija jeste ideal kojem težimo, cilj koji nije samo proklamovan već nešto što zaista pokušavamo da učinimo", kazao je Vučić na skupu u Palati Srbija.

Da bi taj cilj bio ostvaren, dodao je, borba mora da bude neselektivna i u nju moraju da budu uključene sve institucije jer bez saradnje i kordinisane akcije "nema i ne bi bilo rezultata".

Vučić smatra da su u poslednjih godinu dana postignuti značajni rezultati, a da su problem predstavljali pokušaji političkog nipodaštavanja te borbe uz tvrdnje da je ona selektivna - ali potpredsednik vlade smatra da danas i građani i međunarodna zajednica vide da je ta borba "apsolutno neselektivna".

"Nema veze da li je neko pripadao vladajućoj koaliciji, poput slučaja Galenika, nekoj opozicionoj stranci ili nijednoj", istakao je Vučić.

Vučić je rekao da je aktuelna vlada naišla na razoreno društvo, da je postojala nejednakost ljudi pred zakonom i da su neki imali više prava od drugih samo zbog pripadnosti partiji ili bogatstva.

Po Vučićevim rečima, akcioni plan je najvažniji deo Strategije i bez njega ona bi ostala mrtvo slovo na papiru. On je dodao i da će se strategijom i akcionim planom uspeti i ono što do sada nije u potpunosti učinjeno, a to je stvaranje svih uslova za efikasniji, nezavisni pravosudni sistem.

Vučić je naglasio da je borba protiv korupcije prva oblast u kojoj je Srbija postigla ozbiljne rezultate i jasno stavila do znanja da želi da ide u korak sa svetom.

Prvi protpredsednik vlade je ukazao i da stvaranje takvog sistema ne jača samo naše institucije, već i omogućava stvaranje bolje ekonomskog ambijenta, veću sigurnost, a samim tim i privlačenje stranih investicija.

"Moramo da se izborima sa nečim što smo nazivali sistemska korupcija, što se podrzumevalo, a kad imate vladavinu prava nema korupcije... Ili - što više komplikovanosti u birokratiji, to veći prostor za korupciju", naveo je Vučić.


Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija će pratiti prihode javnih funkcionera

Izvor: Capital.ba, 15.Jul.2013

BEOGRAD, Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je politička korupcija najveći teret, te najavio da će biti uveden jasan proces praćenja svih prihoda javnih funkcionera, ustanovljen sistem ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.