Vučić: Srbija spremna da odgovori na svaki bezbednosni izazov

Izvor: RTS, 12.Maj.2015, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Srbija spremna da odgovori na svaki bezbednosni izazov

Srbiji ne preti opasnost, potpuno smo spremni da odgovorimo na svaki bezbednosni izazov i potencijalnu opasnost, poručio je premijer Aleksandar Vučić. Premijer je zadovoljan visokom ocenom MMF-a i najavljuje dalje razgovore sa tom međunarodnom finansijskom institucijom o ceni struje.
Predsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je da Srbija ima veoma ozbiljne bezbednosne službe, uvek spremne da brzo i efikasno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << reaguju i "bez ikakvih problema završe posao" ukoliko neko pomisli da ugrozi Srbiju, prenosi Tanjug.

"Srbiji ne preti opasnost, jer Srbija je i više nego dovoljno jaka za pretnje terorista koji su izavali velike probleme u jednom delu našeg regiona", rekao je Vučić novinarima nakon obilaska učesnika vojne vežbe LOGEX 15, u kasarni Banjica, dodajući da građani mogu da budu spokojni. 
Premijer je podsetio da je Srbija već uložila i nastaviće da ulaže u obnavljanje opreme snaga bezbednosti, prenosi Tanjug.
"Ozbiljno se spremamo, Srbija je dovoljno jaka, više nego jaka, da odgovori na potencijalnu opasnost", istakao je predsednik Vlade.
Rekao je da Srbija jača svoje vojne i policijske snage, da je ove godine nabavljena veća količina pancirnih košulja i uniformi, da je 600 miliona uloženo u lovačku avijaciju, nabavkom dva nova helikoptera, dodatnim jačanjem oklopnih snaga i serijskom proizvodnjom u fabrikama... 
Na pitanje da li je jug Srbije potencijalno ugrožen, premijer je odgovorio da u to ne veruje.
"To su naši građani i mi sa njima radimo. Želimo da Srbiju osećaju kao svoju otadžbinu. Ali ako bilo ko pomisli da može da ugrozi Srbiju, njene snage bezbednosti i građane, adekvatno, brzo, ozbiljno i efikasno ćemo reagovati i bez ikakvih problema završiti posao", poručio je Vučić.
Prema njegovim rečima, srpska vojska je faktor koji utiče na stabilnost, uključujući i političku, ali i faktor odvraćanja bilo kojeg potencijalnog agresora.
"Ona će biti sve snažnija, jer danas imamo nešto više novca i mogućnosti za ulaganje. Time otvaramo i nova radna mesta ulaganjem u našu namensku industriju i od toga Srbija neće odustajati", poručio je Vučić. 
Istovremeno želimo i da očuvamo svoju stabilnost, teritorije i bezbednost građana, zaključio je Vučić.
Visoka ocena MMF-a, o struji, platama i penzijama u nastavku
Premijer je zadovoljan visokom ocenom MMF-a i najavio je dalje razgovore sa tom međunarodnom finansijskom institucijom o ceni struje, koja, uveren je, ne treba da raste dok se ne obezbedi povećanje plata i penzija, o čemu će biti reči u avgustu.
Vučić je poručio da je dobro što je MMF napravio novu prognozu i rast BDP-a prognozirao na nulu, ali je istakao da smatra da će je već u avgustu ponovo pomeriti i to na plus 0,5 , kao i da je uveren da će to i dalje činiti.
Premijer je u razgovoru sa novinarima podsetio da je on ranije prognozirao upravo takav ishod, odnosno da ćemo do kraja godine imati pozitivan rast BDP-a, što je, kaže, kod mnogih naišlo na nevericu i podsmeh.
Prema njegovim rečima, sa MMF-om je razgovarano i o ceni struje, razgovori nisu bili laki, ali biće nastavljeni.
"Nije to pitanje da mi ne znamo da je niska cena struje, niti pitanje naše želje da sačuvamo našu elektroprivredu, ali je pitanje šta naši ljudi pre povećanja plata i penzija mogu da podnesu. To je bila naša rasprava i naš razgovor i ništa više", rekao je Vučić.
Kako je rekao, ne spori dobru nameru MMF-a za ozdravljenje srpske ekonomije i elektroprivrede, ali, za razliku od njih, zna šta su potrebe naših građana i koliko mogu a koliko ne mogu da izdrže i da o tome mora da vodi računa.
Što se tiče plata i penzija, dogovorili smo se da o tome razgovaramo po okončanju drugog kvartala, u avgustu, kada budemo imali rezultate mera fiskalne konsolidacije.
"Nije Beograd odgovoran za prekid dijaloga"
Odgovarajući na pitanja novinara kada će biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine, Vučić je rekao da Srbija ne beži od dijaloga i da će uvek biti spremna da "dolazi do stvarnih rešenja".
"Za dogovor je potrebno dvoje ili neki koji imaju malo veći uticaj na drugu stranu, da im ponekad kažu da bi bilo dobro da bar pokažu želju za razgovorom. A ovako, ako vi dođete gotovo do dogovora, kao juče, bili smo na ivici da se dogovor postigne, a onda je neko sve to dogovoreno povukao, onda tu ne može da bude srpske odgovornosti", rekao je Vučić.
Premijer je istakao da Vlada Srbije uvek želi da očuva mir i stabilnost, ali da će istovremeno štititi i svoje nacionalne i državne interese.
Na konstataciju prištinskih novinara da je jučerašnji razgovor prekinut jer je Beograd izneo nove zahteve, Vučić je rekao da "iz Prištine to uvek kažu".
"Još nisam čuo da je Edita Tahiri nešto pozitivno rekla. Ja nemam takav manir i neću da govorim na taj način, jer sa tim ljudima moramo da razgovaramo, ali očigledno da neki to uvek koriste za neke unutrašnje stvari", rekao je Vučić.
Prema njegovim rečima, tamo gde ima sukoba uvek je lakše okrenuti priču na šovinizam i mržnju porema drugome "ako nemate dovoljno snage za ekonomske reforme i ozbiljna pitanja unutar svoje zemlje".
Nastavljamo razgovore s nevladinim sektorom
Vučić je istakao da će nastaviti razgovore sa nevladinim organizacijama, jer smatra važnim da se definišu ciljevi kojima i Vlada i civilni sektor streme.
"Razgovaraću sa Sonjom Liht i Majom Bobić i velikim delom važnih nevladinih organizacija u četvrtak... razgovaraću i sa svima ostalima. Moj posao je da vidimo šta su to ciljevi kojima zajednički stremimo i ne mislim da tu ima mesta za nekakve lične odnose", rekao je Vučić.
Kako je rekao, treba videti oko čega se svi mogu saglasiti, oko čega ne i da se sve rešava dijalogom i razgovorima.
"Smatram da su dijalog i razgovor demokratska tekovina i da to dobro govori o našoj zemlji i onome gde stremimo, a to jeste EU", poručio je premijer.
Vučić se juče sastao sa predstavnicima Kuće ljudskih prava, mreže nevladinih organizacija, sa kojima je razgovarao o unapređenju saradnje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Srbija spremna da spreči svaku opasnost

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Maj.2015

Srbiji ne preti opasnost, potpuno smo spremni da odgovorimo na svaki bezbednosni izazov i potencijalnu opasnost, poručio je danas premijer Aleksandar Vučić...“Srbija ima veoma ozbiljne bezbednosne službe, uvek spremne da brzo i efikasno reaguju, građani mogu da budu spokojni”, rekao je Vučić...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.