Vučić: Srbija neće u vojne saveze

Izvor: RTS, 04.Okt.2012, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Srbija neće u vojne saveze

Srbija, s obzirom na odluku o vojnoj neutralnosti, neće pristupati vojnim savezima, ali će nastojati da iskoristi raspoložive mehanizme Programa "Partnerstvo za mir", izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vučić posle susreta sa načelnikom Generalštaba oružanih snaga Češke.

Ministar odbrane Aleksandar Vučić istakao je u razgovoru sa načelnikom Generalštaba Češke Petrom Pavelom, da Srbija neće pristupati vojnim savezima s ozbirom na odluku o vojnoj neutralnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali da će nastojati da iskoristi raspoložive mehanizme Programa "Partnerstvo za mir".

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, Vučić je zahvalio Češkoj na podršci u procesu evropskih integracija i pomoći u reformi sistema odbrane.

Vučić, koji je i prvi potpredsednik Vlade Srbije, istakao je da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije zainteresovani za učešće u radu Međunarodnog logističkog koordinacionog centra Oružanih snaga Češke u Pragu.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Češke, general-potpukovnik Petar Pavel ponudio je Ministarstvu odbrane angažovanje pripadnika Vojske Srbije u Višegradskoj borbenoj grupi EU, kao i podršku Češke u uspostavljanju regionalnog Centra za usavršavanje kadrova ABHO u Kruševcu.

Posebno se interesovao za kapacitete Vojno-medicinske akademije i saradnju specijalnih jedinica.  Na sastanku je, kako se piše u saopštenju, konstatovan značaj angažovanja oružanih snaga u multinacionalnim operacijama, kao i mogućnost za razmenu iskustava i zajedničku obuku.

General Pavel i ministar Vučić izrazili su zadovoljstvo dostignutim nivoom saradnje u oblastima vojnog obrazovanja, Atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) i logistike.

Posebno je istaknut veliki potencijal u unapređenju vojnoekonomske saradnje, kroz razmenu tehnologije u oblasti proizvodnje naoružanja i vojne opreme, proizvodnje i remonta vazduhoplovno-tehničkih sredstava, kao i zajednički nastup na trećim tržištima.

Uspostavljena saradnja dva univerziteta odbrane predstavlja kvalitativni iskorak u saradnji i omogućava razmenu iskustava u različitim naučnim oblastima, piše u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Srbija neće pristupati vojnim savezima"

Izvor: Akter, 04.Okt.2012

Srbija, s obzirom na odluku o vojnoj neutralnosti, neće pristupati vojnim savezima, poručio ministar odbrane Aleksandar Vučić

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.