Vučić: Srbija hoće da rešava probleme

Izvor: Politika, 14.Apr.2013, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Srbija hoće da rešava probleme

Postoji intenzivna komunikacija Beograda s Briselom, ali i s drugim evropskim i vanevropskim centrima moći radi nastavka pregovora s Prištinom, poručio prvi potpredsednik Vlade

Prvi potpredsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija želi da postigne sporazum s međunarodnom zajednicom i Prištinom, ali da to mora da bude usklađeno s našim elementarnim državnim i nacionalnim interesima, te da bi rešenje tog problema bilo „ogromna stvar za našu zemlju”. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Nije to pitanje da li će to biti u tri dana, jer i ako za mesec dana taj problem rešimo, mi smo ogromnu stvar za našu zemlju uradili”, kazao je Vučić i dodao da se svakog dana razgovara, da niko to neće stavljati pod tepih, niti će bežati od te teme. „Mislim da je najvažnija poruka da Srbija hoće da rešava probleme i nema vremena za čekanje”, izjavio je Vučić u Zasavici kod Sremske Mitrovice, gde je porodici Adamić uručio pomoć za transplantaciju srca njihovoj dvoipogodišnjoj ćerki Ljubici.

Kako je preneo Tanjug, Vučić je dodao kazao i da je pozicija Srbije o tom pitanju jasna, da smo spremni i otvoreni za razgovore, uvek svuda i na svakom mestu pod pokroviteljstvom EU. „U našem je interesu da probleme rešavamo, a ne da nam se gomilaju”, kazao je Vučić, navodeći da sve vreme postoji intenzivna komunikacija Beograda s Briselom, ali i s mnogim drugim evropskim i vanevropskim centrima moći u cilju nastavka razgovora i pokušaja da se pronađe „modus operandi” za ono što bi trebalo da usledi. Vučić je ponovio da nikome ne odgovara da se stvari zamrznu i da sve ostane po starom, te da se stoga nada da će Srbija naići na razumevanje i da će razgovori biti nastavljeni.

Prvi potpredsednik Vlade je prokomentarisao i zahtev vojvođanskog premijera Bojana Pajtića za raspisivanje republičkih izbora, a ne pokrajinskih, kao „genijalnu stvar”, dodavši da mu nije jasno kako bi to bilo moguće da se izvede i poručio aktuelnoj pokrajinskoj vlasti da bi na tim izborima mogla pretrpeti ubedljiv poraz.

„Ako misli da će na republičkom proći bolje nego na pokrajinskom nivou nemam ništa protiv. Nisam, međutim, siguran da to Pajtiću i opciji koju zastupa odgovara i da su dobro izračunali, nego se plašim da će i na pokrajinskom i republičkom nivou politika koju predstavlja Bojan Pajtić pretrpeti ubedljiv poraz”, kazao je Vučić, pitajući da mu neko objasni kako je uopšte moguće da imamo republičke a da nemamo pokrajinske izbore i sa kojim izgovorom.

Gde su to pokazali, na kom to republičkom nivou da mi nemamo legitimitet ili gde da ga oni imaju na pokrajinskom, upitao je Vučić, navodeći primer Kovina gde je na nedavnim izborima SNS dobio 42 odsto glasova, a DS od prethodnih 27 sada stigao do devet procenata.

„Moje pitanje Pajtiću – da li je on to pobedio u Srbobranu, Zrenjaninu, Kovinu...”, rekao je Vučić i podsetio da su naprednjaci pobedili i u mnogim delovima Novog Sada pre desetak dana.

Zbog rata plakatima u Vojvodini, ocenio je Vučić, nikome, ni njemu ni Pajtiću, neće „faliti ni dlaka s glave” jer, kako je kazao, narod je mnogo više izgubio lošom vlašću nego svim tim „besmislicama i glupostima”. Bitno je, naveo je, da je u Novom Sadu na skupu koji je održan 12. aprila sve proteklo mirno, iako su se naslušali i pretnji i priča da se to neće završiti mirno, da se sprema prevrat, novi 5. oktobar... „To je onaj divni dan o kome su nam govorili, a sad je postao pretnja”, pojasnio je Vučić i dodao da je pre tog skupa upozorio i jedne i druge da se mir i red moraju poštovati. „I u Vojvodini i u svakom drugom delu Srbije poštovaće se red i mir a to što političari rade i koliko je pokvarena mašta nekih ljudi i kako su u stanju da spinuju određene teme, niti želim da se bavim time, niti išta drugo. Važno je da se poštuje legitimitet, da sve mora biti u skladu sa zakonom i Ustavom”, poručio je Vučić.

----------------------------------------------

Naprednjaci maloj Ljubici uručili 10.000 evra

Lider SNS-a Aleksandar Vučić uručio je u ime stranke 10.000 evra porodici Adamić, na ime pomoći za transplantaciju srca njihovoj dvogodišnjoj devojčici Ljubica na klinici u Beču. Srce male Ljubice iz Zasavice kod Sremske Mitrovice radi samo s 20 odsto kapaciteta i hitno joj je potrebna transplantacija srca. Operacija je već zakazana, a ukupni troškovi iznose 120.000 evra, od kojih su Adamići prikupili 40.000 evra.

Vučić je pozvao medije da zajedno s njim posete porodicu male Ljubice, kako bi „motivisao i druge političare, privrednike i ljude koji imaju više od običnih građana, da pomognu”. Novac se može uplatiti i na žiro-račun broj 355-000-32-00-1047-86-34 u Vojvođanskoj banci.

Tanjug

objavljeno: 14.04.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.