Vučić: Rekonstrukcija Vlade do 27. jula

Izvor: RTS, 02.Jul.2013, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Rekonstrukcija Vlade do 27. jula

Rekostrukcija Vlade biće završena do 27. jula, najavljuje Aleksandar Vučić. Stolica u UN za Kosovo nije i ne može biti uslov da se u januaru započnu pregovori sa EU, izričit je vicepremijer. Vreme je da se uhvatimo u koštac sa najvećim problemom, a to je ekonomija, odnosno radna mesta, poručuje prvi potpredsednik Vlade.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavljuje da će rekostrukcija Vlade biti završena do 27. jula, na prvu godišnjicu ovog kabineta. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vučić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je sada vreme da se uhvatimo u koštac sa najvećim problemom, a to je ekonomija, odnosno radna mesta.

Aleksandar Vučić očekuje uspeh pregovora sa Etihadom i sporazum o partnerstvu te kompanije i Jat ervejza.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da će konačno uspešno biti rešen problem Jugoslovenskog aerotransporta i najavio promenu naziva u "Er Srbija".

Generalni direktor Jat ervejza Velibor Vukašinović rekao je da stručnjaci Etihada, firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, intenzivno analiziraju poslovanje njegove kompanije.

Vlada Srbije i Etihad potpisali su 17. juna ove godine Memorandum o razumevanju, da bi unapredili razgovore o mogućem investiranju Etihada u Jat.

Vučić je rekao da će, što se tiče SNS, rekonstrukcija biti obimna i sveobuhvatna.

"Ako ne bude tako, bolje da je (rekonstrukciju) ne pravimo. Takvu vrstu odgovornosti zahtevaću i od naših partnera u vladi. Ali, oni će autonomno i autohtono donositi svoje odluke", rekao je Vučić.

Vicepremijer kaže da neće ocenjivati ministare iz drugih stranaka, ali će Dačiću i Dinkiću ukazati na slabe rezultate u određenim sferama života. 

SNS, kako kaže, pre svega želi stabilnost i ne rukovodi se partijskim, već državnim interesima i ne razmišlja o izborima, ali ni ne isključuje tu mogućnost. 

Komentarišući optužbe SPS-a da je njegova stranka nekorektna, Vučić kaže da im je odgovor dala ministarka Zorana Mihajlović. Ona je rekla da bi socijalisti, da je obrnuta situacija, i da su tri puta jači nego što je SNS, naprednjake "žive pojeli".

"Ja pitam gde se to očitava naša bahatost i osionost... Ne možete da navedete nijednu bahatu izjavu u poslednjih godinu dana, a kamoli bahato ponašanje, ili ne daj bože bahato trošenje novca. Za one koje imate ili će odgovarati pred nadležnim državnim organima ili će ići iz vlade, ukoliko nema biće krivično gonjeni", naveo je Vučić. 

Srbija jeste dobila datum 

Vučić je rekao da je, "bez obzira na maliciozne tvrdnje" pojedinih političara, Srbija dobila datum za početak pregovora sa EU.

"Ako hoćete, možete da kažete da je datum 31. januar", rekao je Vučić. 

Stolica u UN za Kosovo nije i ne može biti uslov da se u januaru započnu pregovori sa EU, izričit je Vučić i napominje da će Srbija poštovati ono što je potpisala, ali da neće prihvatiti nove uslove.

"Dug je put do EU. Mnogo ispita moramo da položimo", rekao je Vučić, ističući naročito poglavlja koja se odnose na reformu pravosuđa.

"Posle 'zelenog svetla' za pregovore, naš ključni problem biće svest o tome da ćemo morati da živimo od sopstvenog rada, neće Nemci i Britanci raditi dok se Srbi odmaraju", upozorio je Vučić.

"Svi imaju pravo na štrajk i razlog za štrajk, ali su pojedini štrajkovi neracionalni i tiču se želje za promenom vlade", rekao je vicepremijer, komentarišući štrajk kragujevačkih oružara.

Ucene su nedopustive 

Vučić je poručio da neće da trpi ucene, pa ni sindikata "Zastava oružja" koji, kako kaže, nisu imali nijedan argument, jer imaju posao, imaju plate, ali poreze ne plaćaju.

Dugovanja fabrike "Zastava oružje" u ovom trenutku iznose više od devet milijardi dinara, od čega je glavni dug više od sedam milijardi dinara, a da samo za poreze na zarade, koji su neisplaćeni, duguju 190 miliona dinara.

"Plate su isplaćene, a porezi državi nisu plaćeni. Ćutimo i pomažemo, jer znamo da je značajno da sačuvamo svako radno mesto", istakao je Vučić i napomenuo da je vlada obezbedila garantovanu uposlenost u narednih 18 meseci u tri smene, kao i da pomaže sa 75 miliona evra najpovoljnijih kredita namensku industriju.

Vučić je napomenuo i da nije smenjen nijedan direktor u namenskoj industriji, a da je bilo razloga za to.

"Razlog ovog štrajka je što se ponašamo u skladu sa Zakonom o privrednim društvima i što kažemo 'ne možete na mesto izvršnog direktora i člana nadzornog odbora da postavice lice koje je zaposleno'. A oni kažu 'ne, nama se baš to sviđa, baš hoćemo sve da određujemo i da idemo u Las Vegas državnim parama i potrošimo 14.000 dolara'", rekao je Vučić i upitao koji je to radnički interes oštećen.

Upitan da prokomentariše navode da protest oružara ima političke pokrovitelje i da su to Mlađan Dinkić i Veroljub Stevanović, Vučić je rekao da su Dinkić i njegovo ministarstvo osudili taj protest. Kaže da je dobro obavešten čovek i da mu nije lako zamazati oči kada je reč o razlozima za protest. 

Cela poenta protesta oružara jeste, kako tvrdi, da se sačuva fotelja jednog čoveka u nadzornom odboru.  

"Treba da se oslobodimo palanačkog duha, koji kaže hoću hrast od šest vekova a ne autoput. E pa, ja hoću autoput", kaže Vučić i upozorava da niko ne sme da preti radikalizacijom protesta, zaustavljanjem autoputeva, železnice, pošto im to država neće dozvoliti.   

Kao jedan od prioriteta, Vučić je naveo smanjenje nezaposlenosti ispod 20 odsto i najavio lakše administrativne prosedure, uz promene Zakona o radu kako bi se stranim investitorima olakšao dolazak.

O borbi protiv korupcije

Vučić je najavio da će do 27. jula, kada će biti navršeno godinu dana od formiranja vlade, biti završena još najmanje dva ili tri predmeta od 24 sporne privatizacije, a da će do kraja godine sva 24 predmeta biti u potpunosti završeno. Pre 27. jula, kako je najavio, podneće detaljan izveštaj za godinu dana.

Vicepremijer je rekao da je za njega najbitnije da li postoji biće krivičnog dela i da će - gde postoji - biti sproveden krivični postupak.

"Sve ostalo, pa i kontakti sa kriminalcima prethodnih godina, jeste neprijatna politička činjenica", napomenuo je Vučić i dodao da su to da li je neko sa nekim pojeo tortu ili se bavio kriminalom - dve različite stvari.

Rodoljub Radulović, koji je optužen da je sarađivao sa Šarićevim klanom, nalazi se na poternici, kaže Vučić i ističe da su svi poslovi i svi ljudi vezani za to "pod lupom".

"Nema zaštićenih i svi su potpuno jednaki", poručio je Vučić, ali dodaje da ne želi da oni koji su nevini unapred budu optuživani i osuđeni zato što su imali neke kontakte.

Vučić je ukazao na veliki broj predmeta klasičnog kriminala još iz 1996. godine i zapitao da li je moguće da nam je zemlja toliko neuređena.

Prvi potpredsednik Vlade je uveren da se to sve može rešiti, istakavši da građani Srbije nemaju toliko novca da mogu po sto puta da plaćaju iste slučajeve.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.