Vučić: Reforme će doneti bolji život

Izvor: Kurir, 15.Jul.2014, 03:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Reforme će doneti bolji život

Krenuli smo da sprovodimo sve što je potrebno da ozdravimo, poručio premijer

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić, gostujući sinoć u emisiji „Oko“ na RTS, rekao je da je Srbija ušla u nezaustavljiv proces reformi, koje će, ukoliko sve bude išlo planiranim tempom, za nekoliko godina doneti boljitak za sve građane naše zemlje.

- Krenuli smo da sprovodimo sve što je potrebno da Srbija ozdravi. Mnogi su dosad priznali da je novi zakon o radu napredak. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Reformski zakoni su jedno od naših obećanja i ponosni smo što smo počeli da menjamo ono od čega smo bežali prethodnih godina, čega smo se plašili. A plašili smo se nezadovoljstva onih koji ne brinu o radnicima, poslu, privredi, nego samo o sebi - rekao je Vučić.

Veliki napredak

Premijer je ocenio da i politički protivnici poštuju i priznaju da su prvi napravljeni koraci veliki napredak i velika reforma i da i oni znaju da je sličan zakon o radu donosio i Zoran Đinđić 2001. godine.

- U odnosu na taj zakon, koji je bio nešto liberalniji, sad je preciznije uređen rad na određeno vreme, godišnji odmor je usklađen s Kancelarijom međunarodne organizacije rada i regulisan je povoljnije za zaposlene nego što je bio tada. Novim zakonom se garantuje minimum prava u pogledu rada noću, smenskog rada, na dan praznika, a veoma precizno su navedeni otkazni razlozi i procedure za zaštitu radnika - konstatovao je Vučić.

Podrška celog sveta

Srpski premijer se osvrnuo i na srpsku ekonomiju, za koju je rekao da je u teškoj situaciji, navodeći da je od 2005. do 2012. ukupan broj zaposlenih opao za 354.000, od čega je 318.000 izgubilo posao u privrednom sektoru. Takođe je istakao da Srbija neće doživeti bankrot i da je dobijena podrška celog sveta za reformske zakone.

Komentarišući ostavku Lazara Krstića na mesto ministra finansija, Vučić je rekao da mu je teško pao njegov odlazak.

- Krstić ostaje u kabinetu kao specijalni savetnik - rekao je Vučić i dodao da je Lazar Krstić pomogao Vladi i da Srbija ima stabilno finansijsko tržište.

Premijer je poručio da će do 4. avgusta, kad se navršava 100 dana Vlade, biti ispunjeno sve što je izneo u ekspozeu, osim smanjenja plata, i naveo da se još ne zna kako će izgledati mere fiskalne konsolidacije i na koji način će se uštedeti, ali da smanjenje penzija za 20 odsto neće prihvatiti.

(A. S. B.)

Šansa

RUSIJA NIJE REKLA „NE“ FIJATU

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da u Moskvi nije odbijena mogućnost da se „Fijatovi“ automobili izvoze u Rusiju.

- Ne volim da govorim velike stvari, ali to nije odbijeno. Očekujem da ruski predsednik Vladimir Putin dođe u Srbiju, ne mogu da obećam da će to biti pozitivno rešeno, ali postoje šanse - rekao je Vučić na RTS.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.