Vučić: Poštujem BiH, ali volim Srbiju

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Maj.2015, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Poštujem BiH, ali volim Srbiju

SARAJEVO - Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se mora stvarati atmosfera povjerenja između Srba i Bošnjaka, jer se tako doprinosi stabilnosti regiona, te poručio da "poštuje Bosnu, ali da voli Srbiju".

"Stabilnost Srbije za mene je najvažnija, a kakvu stabilnost Srbije imamo ako imamo loše odnose sa Bošnjacima. Kakvu stabilnost imate u BiH ako imate loše odnose sa Srbima", upitao je Vučić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << da ta stabilnost ne postoji i da je zato najbolje da se zajednička pitanja rješavaju dogovorom za narednih 100 godina da "ne bismo ratovali i uvijek pričali šta smo jedni drugima radili u prošlosti".

"Ajde da probamo da narednih 50 godina nemamo ratova. Zato ja imam drugačiju vizuru i moram da gledam interes Srbije, a interes Srbije je da imamo dobre odnose sa Bošnjacima", rekao je srpski premijer.

On je istakao da je to prvo rekao u Beogradu i da u Sarajevo nije došao da se "nekom udvara", te da ga ne interesuje šta će neko iz Brisela ili Vašingtona da kaže o tom pitanju.

"Srbi i Bošnjaci žive zajedno i to svi treba da razumiju", poručio je Vučić.

Navodeći da Srbi i Albanci imaju određene probleme u odnosima, on je potvrdio da će 27. maja otputovati u Tiranu, s obrazloženjem da je važno da se uređuju odnosi Srbije i Albanije.

"Važno je da ulažemo u mir i stabilnost u regionu da nam se ne bi dogodilo ono što se desilo u Kumanovu", rekao je Vučić.

On je naveo da se se situacija koja se desila u Kumanovu mora spriječiti u budućnosti, razgovorom jer se mirom i saradnjom može napredovati u regionu.

Na pitanje kako komentariše izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da bi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik "trebalo da ogleda na Vučića", srpski premijer je rekao da Dodika poštuje.

"Siguran sam da ima mnogo stvari u kojima mogu i treba da se ugledam na njega, a na Bakiru Izetbegoviću je da izražava svoje mišljenje", rekao je Vučić.

Srpski premijer kaže da je Dodik "verovatno snažniji lider nego što je on, kao što je i Izetbegović, ali da on mora da sagleda stvari kao predsednik Vlade Srbije".

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić je rekao da je međunacionalni dijalog i relaksiranje odnosa među narodima i državama u regionu preduslov ekonomskog i društvenog razvoja.

"Ako ostanemo ovako rascjepkani, posebno u ekonomskom smislu nemamo nikakve budućnosti", ocijenio je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, ako se te konekcije podignu na viši nivo i formira zajedničko tržište onda će Srbija i BiH postati privlačne i domaćim ulagačima i stranim investitorima.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.