Vučić: Ostajemo na evropskom putu, ali nećemo ići protiv saveznika koji su nam pomogli

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Maj.2020, 11:42

Vučić: Ostajemo na evropskom putu, ali nećemo ići protiv saveznika koji su nam pomogli

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, na otvaranju međunarodne konferencije "Svet posle koronavirusa", da Srbija ostaje na evropskom putu ali da neće nikada biti protiv svojih saveznika koji su joj pomogli za vreme pandemije.

"Ako pogledate uticaj koji je kriza imala na ekonomije, uvidećete veliku snagu sa kojom iz pandemije izlaze dve sile Nemačka i Kina", rekao je Vučić i dodao da ih u političkom, ekonomskom i vojnom smislu prate SAD i Rusija, pa da od >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << tih zemalja i Srbija očekuje pomoć i solidarnost.

"Izvinjavam se što ove stvari možda govorim prvi u Evropi, kao i kada sam govorio o solidarnosti, pa su me mnogi napali a zatim plagirali moje reči ti isti koji su me napali i optuživali potom su na bezbroj načina sve što sam rekao ponovili, govorim o svim evropskim liderima i o svima drugima", rekao je Vučić.

On je istakao da će se i Srbija brzo oporaviti i da joj je za najveći ekonomski rast konkurent samo jedna zemlja članica EU.

"Dok je Srbija bila apsolutno najneuspešnija, kada smo sa prosečnom platom zaostajali 150 evra za Crnom Goroma, 45 evra za Bosnom i Hercegovinom i 20 evra za Makedonijom, tada Srbija nikome nije smetala, tada je u Srbiji cvetala demokratija. Kada nije bilo ni jedne televizije na kojoj je mogla da se pojavi opozicija, kada nije bilo ni jedne novina gde ste mogli da kažete bilo šta, onda je bilo dobro", rekao je Vučić.

On je dodao kada je Srbija počela da jača po objektivnim kriterijumima, sa 340 došla do 510 evra koliko je bila prosečna plata u martu, a da pri tome ima manji javni dug nego što ga ima Crna Gora, kada se očekuje da 2021. prestignemo Hrvatsku po BDP-u, onda, kako je ocenio "vidite kako više ni slobodan protok robe ljudi ni kapitala nije važan".

On je podsetio na inicijativu o otvorenim granicama u regionu i dodao da "zato što nije bilo tutora već su države uzele stvar u svoje ruke" taj projekat je norao biti "zaustavljen po svaku cenu".

Vučić je izneo niz kritika na račun onih koji daju mišljenje o rešenju pitanja Kosova i ocenio da je tu temu prokomentarisao svako, u skladu sa svojim interesima.

On je istakao i da će Srbija nastaviti tesnu saradnju sa Kinom, ali i najavio da će od sada odgovarati svima koji tu saradnju kritikuju a sa tom zemljom imaju hiljadu puta veću razmenu nego Srbija.

Predsednik Srbije otvorio je međunarodnu konferenciju "Svet posle virusa korona" u okviru inicijative "Beogradski strateški dijalog" (BSD), na kojoj će kroz tri tematska panela biti analizirani geopolitički, ekonomski i zdravstveni aspekti pandemije koronavirusa.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.