Vučić: Odnosi sa SAD u uzlaznoj putanji, sve više ulaganja

Izvor: N1 televizija, 16.Avg.2016, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Odnosi sa SAD u uzlaznoj putanji, sve više ulaganja

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa potpredsednikom Sjedinjenih Američkih Država Džozefom Bajdenom o odnosima dve zemlje, dijalogu Beograda i Prištine i odnosima zemalja na Balkanu.

"Razgovarali smo o tri veoma važne teme, a to su bilateralni odnosi SAD i Srbije, dijalog Beograda i Prištne, o mogućem napredaku u budućnosti, a treća tema jesu regionalni odnosi i ono što se odnosi na sve to - evropski put Srbije", rekao je Vučić na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << za novinare nakon razgovora sa Bajdenom.

Vučić je istakao da su bilateralni odnosi u uzlaznoj putanji i da ima sve više američkih investicija u Srbiji, ali da se o njima ne govori dovoljno.

"Samo u NCR, koji zapošljava 2.500 ljudi sa velikim platama, o tome se malo zna. Unapređenjem pravnog poretka ćemo moći da privučemo još investitora. Verujem da ćemo zemlju urediti sa pravilima demokratskog društva, da američki investitori budu zadovoljni sigurnošću svojih ulaganja", istakao je Vučić.

Premijer Srbije je naglasio da Srbija rešava svoje ekonomske probleme, kao i da je morala da se suoči sa bankrotsvom, ali da je uspela da se izbori s tim i da danas imamo suficit u budžetu i rast veći od 2,6 odsto.

"U skladu sa tim očekujemo da obezbedimo bolji život, a regionalna stabilnost je od ključnog značaja za to. Mi ne govorimo loše o drugima, govorili smo o svojim obavezama, gde možemo da budemo bolji, tako se Srbija ponaša, to je najbolji način da steknemo i čuvamo svoj ugled", naveo je on.

Vučić je naveo da je sa bajednom razgovarao o odnosima Srba i Albanaca i preneo američkom potpredsedniku da će Srbija ugostiti premijera Albanije Edija Ramu.

"Želeći da ostavimo prošlost iza sebe, razgovarali smo o svemu što se desilo u prošlosti. Mnogi su u odnosima Srba i Albanaca činili greške, ne predstavlja problem da preuzmemo odgovornost za greške, ali i drugi treba to da urade, jer je stradalo mnogo i Srba i Albanaca. Imamo dugačiju budućnost ispred sebe i treba da se dogovorimo, a ne da se gledamo preko nišana", smatra premijer Srbije.

On kaže da je podrška SAD značajna za očuvanje regiona,  ističući pritom da ne smemo da izgubimo regionalnu stabilnost.

"Zabrinut sam zbog moguće destabilizacije u regionu i zato sam tome posvetio najveću pažnju, tu očekujemo najveću podršku SAD, jer jedna iskra i nastaje haos, moramo da čuvamo mir i hvala Bajdenu na podršci. SAD žele stabilan i miran zapadni Balkan, a Srbija će učiniti sve da tome doprinese. Hvala na podršci evropskom putu, trudićemo se da ispunimo svoje obaveze, verujem da ćemo na tom putu imati podršku SAD", zaključio je Vučić.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.