Izvor: RTS, 30.Okt.2020, 18:14

Vučić: Od 10. novembra bez pi-si-ar testa i lične karte između Srbije, Albanije i Severne Makedonije

Predsednik Aleksandar Vučić preneo je da je na video-sastanku o "malom Šengenu" sa premijerima Albanije Edijem Ramom i Severne Makedonije Zoranom Zaevim doneto nekoliko važnih odluka koje će se primenjivati od 10. novembra. Ono što je sigurno, od tada će građani tri zemlje moći iz jedne u drugu državu da putuju bez pi-si-ar testa. Napomenuo je da je dogovoreno da se do 10. novembra završi sve u vezi sa mogućnošću putovanja samo sa ličnom kartom između Srbije, Severne Makedonije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Albanije.
Aleksandar Vučić je rekao da su imali dug sastanak sa Ramom i Zaevim i da misli da je bilo važno što su doneli nekoliko bitnih odluka, koje će se primenjivati najkasnije od 10. novembra.

"Do tada moći će sigurno bez pi-si-ar testa da se ide Albaniju i Severnu Makedoniju, ili odatle u Srbiju", rekao je Vučić.
Dodao je da će ministri zdravlja formulisati dogovore narednih dana o tome kako jedni drugima da pomognemo, da mi možemo da primimo pacijente iz Skoplja i Tirane, da oni mogu da prime naše ljude koji se nađu na njihovim teritorijama, kako da se regulišu troškovi.
"Da vidimo kako da jedni drugima pomognemo oko vakcina, da se negde pojavimo zajedno u nabavci vakcina", rekao je Vučić i dodao da je to bila samo jedna tačka sastanka, koja se tiče kovida-19.
Vučić je rekao je da je na konferenciji o "malom Šengenu" postignut dogovor o tri tačke - radnim dozvolama, međusobnoj pomoći u slučaju elementarnih nepogoda i bržem carinskom radu.
"Postignut je potpuni dogovor o radnim dozvolama, pomoći u elementarnim nepogodama, kao i o bržem carinskom radu, kako bi kamioni i građani što kraće čekali na granicama", objasnio je Vučić. 
Mogućnost putovanja samo sa ličnom kartom Istakao je da je dogovoreno da se do 10. novembra završi sve u vezi sa mogućnošću putovanja samo sa ličnom kartom između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Najavio je da će se nastojati da do 10. novembra budu završene sve tehnikalije, pa će automobilom otputovati do granice sa Severnom Makedonijom, zatim i do Albanije, kako bi na ličnom primeru pokazao i uverio se da je moguće putovati u te zemlje samo uz ličnu kartu.
Naveo je da sa Albanijom još nismo imali takvu mogućnost, iako su vođeni razgovori o tome, te da predstoji razmena nota.
Preneo je da se razgovaralo i o tome kako da zajednički snažimo zajedničku političku poziciju, pred svaki samit, poput onog koji će, u okviru Berlinskog procesa, 10. novembra biti održan u Sofiji.
"Da napravimo politički dogovor da jedni druge podržavamo pri izboru u međunarodna tela ili kada imamo interes za nekog drugog da glasamo zajedno. I to bi trebalo još bolje da funkcioniše u budućnosti", rekao je Vučić.
Preneo je da je razgovarano i o investicijama, i pokušaju da se zajednički predstave projekti, kako bi se dobio najveći deo novca od osam plus jedne milijardi evra od EU.
Razgovaralo se, dodao je, i o konkretnim projektima, kao što je Biznis savet, u kojem bi bile po tri najmoćnije firme iz svih pet plus jedan teritorija, koje će na najbolji mogući način sagledavati interese biznisa.
Otvoren poziv za Prištinu, Podgoricu i SarajevoPredsednik Vučić izjavio je večeras, nakon učešća na onlajn konferenciji o "malom Šengenu", da i dalje ostaje otvoren poziv za Prištinu, Podgoricu i Sarajevo da se priključe toj inicijativi.
"Mi Prištinu očekujemo već na nekom od sledećih sastanaka, u skladu sa vašingtonskom inicijativom. Govorio sam i o tome na konferenciji i očekujemo da se Avdulah Hoti priključi već na sledećem samitu i susretu, a onda očekujemo i Sarajevo i Podgoricu", rekao je Vučić.
Kaže da je dogovoreno i formiranje stalnog sekretarijata inicijative, što je, ističe, veoma važna odluka, pošto će tako uvek biti formalizovane sve odluke.
"Suština svega je da olakšamo život svima. Mi smo svi zajedno veoma mali, ali svi zajedno smo manje mali nego kada smo sami. To je velika i važna ideja i od toga Srbija ima ogromne koristi", naveo je Vučić.
Ističe da je prošlo vreme kada nismo razumeli svetske procese i kada je svet išao mimo nas, kao i kada nismo razumeli šta znači snažna ekonomija.
Srbija će ove godine imati najvišu stopu privrednog rasta, dodao je Vučić.
Mali: Uradili smo pravu stvar, "mali Šengen" budućnost regionaMinistar finansija Siniša Mali izjavio je da su odluke koje su donete na konferenciji o "malom Šengenu" veoma važne za sve zemlje regiona, uz poruku da je ta inicijativa budućnost regiona i da daje osnovu za ekonomski razvoj i regiona i svake zemlje pojedinačno.
"To su važni sporazumi. Zamislite kako će ovaj region izgledati kada se samo sa ličnom kartom bude prelazila granica i stizalo do Albanije, Severne Makedonije ili do neke druge zemlje koje će se uskoro pridružiti ovoj incijativi", rekao je Mali posle onlajn sastanka članica Inicijative.
Ukazao je da će, s obzirom na to da je dogovoreno potpisivanje Sporazuma o unapređenju carinske politike o pojednostavljenju carinskih procedura, kamioni nesmetano prolaziti granice, bez višesatnog čekanja.
"Sve će to doprineti razvoju ekonomije celog regiona i direktno razvoju i porastu životnog standarda svih građana u regionu", rekao je Mali.
Smatra da će Srbija imati najviše koristi, kao dominantna ekonomija, ali i ceo region će da ide napred i dodaje da je važna tema na sastanku bila najavljena pomoć EU, budući da ceo region Zapadnog Balkana očekuje devet miliardi evra finansijske podrške investicionog programa Evropske komisije.
"Kroz 'mini Šengen' napravićemo i spisak zajedničkih infrastrukturnih projekata koji dodatno treba da doprinesu unapređenju kvaliteta infrastrukture i ekonomskom razvoju regiona", poručio je Mali.
Podsetio je da se 10. novembra očekuje potpisivanje sporazuma, a da će već 11. novembra slika biti sasvim drugačija, kada će početi i realizacija dogovorenog.
"‘Mini šengen’ je budućnost regiona i osnova za ekonomski razvoj celog regiona i svake zemlje pojedinačno. Pravu stvar smo uradili i bez obzira na neke razlike koje postoje ključno je kako da građanima celog regiona bude bolje", istakao je ministar finansija.
Čadež: Dogovoreno će olakšati rad kompanija u regionuPredsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da je dogovor koji je danas postignut na onlajn sastanku inicijative "mali Šengen" od velikog značaja za poslovnu zajednicu u regionu, a posebno podrška koju su dobili od tri lidera za intenzivan i čest dijalog između kompanija i vlada.
Ističe da je važno to što merljivost uspeha ove inicijative neće biti samo potpisani dokumenti, već će poslovna zajednica biti ta koja će reći šta je ostalo i šta treba da se uradi.
Čadež je rekao da će tačke koje su dogovorene umnogome olakšati rad kompanijama, koje se na terenu suočavaju sa problemima svaki dan i koje znaju da kamioni čekaju i koji dokumenti treba da se priznaju međusobno.
"To je jedna od jako važnih stvari, kao i sporazum o radnim dozvolama, što praktično znači da se uspostavlja jedinstveno tržište rada u tri zemlje", ukazao je Čadež.
Nada se da će se i ostali partneri iz svih šest ekonomija u regionu Zapadnog Balkana priključiti i tako pokazati da ovo ima smisla, a da ljudi koji rade imaju korist od toga.
"Jako je važno što je postignut veoma snažan dogovor da se ide na međusobne sporazume za prelazak granica, da li je u pitanju carina, veterina ili fitosanitarna inspekcija, da se ubrza taj proces", rekao je Čadež i dodao da ministar finansija sa svojim partnerima i u Tirani i u Skoplju radi na tome veoma dobro.
Čadež je ocenio da će na osnovu tih novih principa, koji se primenjuju već u Evropi, plasman robe biti lakši, a kompanije konkurentije i da će to značiti veliki pomak.
"I u pogledu borbe protiv koronavirusa može mnogo da se učini ako se zajednički nastupa u regionu, kada su u pitanju nabavka opreme, vakcina, logitisticki centri", zaključio je Marko Čadež.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić: Od 10. novembra sa ličnom kartom kroz 'mali Šengen'

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Okt.2020

Zajedničke radne dozvole, brži carinski rad i međusobna pomoć u slučaju elementarnih nepogoda su tri tačke oko kojih su postignuti dogovori na video sastanku povodom inicijative nazvane 'mali Šengen', saopštio je 30. oktobra u Beogradu predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jedan od trojice učesnika...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.