Vučić: Očekujem napredak u slobodi medija

Izvor: RTS, 22.Jan.2019, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Očekujem napredak u slobodi medija

Koliko sam ponosan na ekonomske reforme i očuvanje mira i stabilnosti u regionu, toliko nisam ponosan zbog kritika na račun slobode medija u Srbiji, ali sam uveren da ćemo, u saradnji sa međunarodnim profesionalnim udruženjima, za godinu-dve postići napredak u toj oblasti, kojim ćemo biti ponosni, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.
Aleksandar Vučić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je na panelu "Kriza slobode medija" ukazao da je Srbija uspela značajno da unapredi svoju ekonomiju, te da je ponosan na ekonomske reforme i njihove rezultate.

Na pitanje da li je opravdana kritika upućena medijima, predsednik Srbije je odgovorio:
"Hvala vam što ste mi dali šansu da ovde govorim, iako to nisam zaslužio iz mnogo razloga. Hteo sam da kažem da je Srbija popravila ekonomiju i ponosan sam na to. Prvi put imamo suficit u budžetu treću godinu zaredom, sve u vezi s ekonomijom smo uradili na dobar način. Ono što nismo uradili na dobar način su polarizovani mediji, tu imamo mnogo problema", rekao je Vučić.
Vučić je podsetio na slučaj kada je Metju Karuan Galicija, sin ubijene novinarke sa Malte i takođe učesnik panela, na jednoj konferenciji u Poljskoj, gde je dobio informacije od srpskih novinara da je stanje u medijima u Srbiji teško i da se nešto može dogoditi, reagovao tako da je preneo da će Srbija biti naredna zemlja u kojoj će biti ubijen novinar u Evropi.
"Međutim, to se nije dogodilo. Desilo se u pet zemalja EU, kao i pucnjava na novinara u Crnoj Gori. Ali nisam tu da napadam Metjua", dodao je Vučić.
Preneo je da se u Srbiji ipak nešto dogodilo, da je jednom novinaru, koji je napisao nešto u jednom lokalnom mediju, za koji on nije ranije čuo, zapaljena garaža, te da se požar prelio na kuću, pa mu je čitava porodica bila ugrožena.
"Tada sam se setio Metjuovih reči. Mislio sam da se kod nas ne može tako nešto desiti. Mi smo uhapsili počinioce i onog koji je dao pare, a i znamo ko stoji iza toga, koga još nismo uhapsili, ali očekujem da ćemo finalizirati ovaj slučaj za nedelju ili deset dana", rekao je, govoreći o slučaju ugrožavanja bezbednosti novinara Milana Jovanović iz Vrčina.
Posle toga, kaže, počeo je da strepi. "Moramo da završimo ovaj slučaj i budemo brutalni u sličnim slučajevima", poručio je on.
Preneo je da u Srbiji nisu kriminalizovane lažne vesti ili kršenje standarda novinarske profesije kad je reč o obavezi istinitog izveštavanja.
"Ne znam kako ćemo to učiniti. Pogledali smo nemački primer. Ako bismo uradili isto u Srbiji, kritikovali bi nas da ograničavamo slobode", rekao je Vučić.
Naveo je da Srbija nije dobila dobre ocene poslednjih godina od Reportera bez granica, kao i Fridom hausa, i da nije ponosan tom činjenicom.
Međutim, izrazio je uverenje da će se to promeniti.
Preneo je da je juče razgovarao sa predstavnicima Reportera bez granica i da ih je pozvao da dođu u Srbiju.
"Pitao sam Reportere bez granica na jučerašnjem sastanku da dođu u Srbiju da nam daju neophodnu podršku i eksperte, posebno u pogledu državne pomoći medijima, i siguran sam da mogu da dođem ovde za godinu-dve i da budem ponosan na slobodu štampe i govora u Srbiji, kao što sam ponosan na ekonomske reforme koje smo sproveli", rekao je Vučić.
Uticaj slobode štampe na ekonomiju
Na pitanje koje mu je uputio moderator panela, glavni urednik Rojtersa Stiven Adler, šta treba da se desi da bi mu bilo ugodnije sa novinarima, uz opasku da je bio kritičan prema medijima u svojoj zemlji, Vučić je rekao da najpre želi da kaže nešto na temu uticaja slobodne štampe na ekonomiju.
To je, kaže, nešto od velike važnosti za EU, jer Srbija je privukla preko 60 odsto direktnih stranih investicija na Balkanu.

"Imamo veoma fleksibilan Zakon o radu, subvencije, privući ćemo 75 odsto stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu, ako bismo mogli da se hvalimo dobrim rezultatima u ovim oblastima, rekao je i nastavio:
"Moramo svi da promenimo sebe, moramo da osiguramo slobodno okruženje štampe i ja ću to uraditi. Nijedan lider u svetu neće reći ovakve reči kao ja danas, nego će se braniti. Ja se neću braniti, to je lako. Ali, nešto drugo ne možemo da pobedimo, niko od nas", istakao je i prepričao događaj sa konferencije za medije u Abu Dabiju, kojoj je i sam prisustvovao.
Tadašnji francuski predsednik Sarkozi je bio isprovociran od strane Japanca, milijardera sa Forbsove liste, koji je rekao "više nema lidera u svetu".
"Sarkozi je u stvari rekao: 'Nema lidera u današnjem svetu. Imate društvene mreže, kako jedan čovek može da se bori sa hiljadama lažnih i pravih profila?'", prepričao je Vučić i dodao:
"Imate društvene mreže, nekoga sa profilom i jednim postom, kako on može da pobedi na hiljade lažnih profila, ljudi poštuju emocije ne činjenice", rekao je Vučić i dodao da medijima nije lako da rade na osnovu činjenica.
"Ako pitate ljude u mojoj zemlji, iako imate sve brojke koje sam predstavio, oni će reći da se osećaju da su siromašni, da nisu zadovoljni. To znači da činjenice nisu u modi, emocije su nešto što se prodaje, a uvek je lakše prodati negativnu emociju nego pozitivnu emociju", istakao je i primetio da će sličan problem imati svako kome je posao da se bavi činjenicama u današnjem svetu.
"Moraćemo da se menjamo, da obezbedimo bolje okruženje za medije i uradićemo to", rekao je Vučić.
"Odgovaram na sva pitanja"
Vučić je, na pitanje novinara N1 Hrvoja Krešića, rekao da kao predsednik jedini u zemlji prima sve novinare na konferencije i odgovara na sva njihova pitanja.
Na opasku Krešića da je njegova televizija kritična prema vlasti u Srbiji i da, kada god bi neko od novinara N1 postavio pitanje, on naglasio da dolazi od nekog sa američke televizije, što u Srbiji nije kompliment zbog bombardovanja, Vučić je odgovorio da nikad nije ništa loše rekao o njegovoj televiziji, već samo ono što je istina.
"Ne biste ništa mogli da nađete da sam rekao nešto loše", rekao je Vučić i istakao da novinari N1 koji kritikuju vlast u Srbiji ne trpe bilo kakve teškoće i probleme, kao i da je na to ponosan.
Kazao je da ga je pre šest ili sedam meseci jedan od novinara N1 zamolio da više ne naglašava da je u pitanju novinar sa američke televizije, jer se tada ne oseća lepo, i da otada to više i ne radi.

"Pitao sam zašto vam to smeta, zar sam rekao nešto što nije istina? Kazao mi je da se nije lepo osećao kada sam mu rekao da dolazi sa američke telezviije i rekao sam mu da to više neću pominjati i to više nisam ni radio. Ali, nije baš sve crno i belo, ja uvek prihvatam i primam sve novinare u mojoj zemlji i ja sam jedini koji to radi", naglasio je Vučić.
Napomenuo je da u Srbiji u kada opozicione stranke pozovu medije ne dozvole svima da uđu.
"Ja sve primim i odgovaram na sva pitanja. Uvek sam spreman da se izvinim i da se promenim", dodao je Vučić.
Na panelu su sa Vučićem učestvovali ruska novinarka Tina Kandelaki, izvršni urednik Vašington posta Martin Baron, glavni urednik Rojtersa Stiven Adler, generalni sekretar Amnesti internešenela Kumi Naido i Metju Galicija iz Mundus džornalizma, a u publici su bile brojne zvanice, uključujući belgijsku kraljicu Matildu. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

VUČIĆ U DAVOSU: Ponosan sam na reforme, ne i na primedbe za medije; Izjava Haradinaja o taksama loša vest za ceo region

Izvor: Večernje novosti, 22.Jan.2019

Srbija je popravila ekonomiju i ponosan sam na to. Ono što nismo uradili na dobar način su polarizovani mediji, tu imamo mnogo problema, rekao je Vučić DAVOS - Koliko sam ponosan na ekonomske reforme i očuvanje mira i stabilnosti u regionu, toliko nisam ponosan zbog kritika...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.