Vučić: Očekujem Grenela u Beogradu, važno je da SAD pokazuju poštovanje

Izvor: RTS, 21.Jan.2020, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Očekujem Grenela u Beogradu, važno je da SAD pokazuju poštovanje

Predsednik Aleksandar Vučić, koji se u Davosu sastao sa savetnikom predsednika SAD za bezbednost Robertom O'Brajanom, očekuje ponovnu posetu Beogradu specijalnog izaslanika Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine, Ričarda Grenela, u narednim danima. Na panelima i sastancima u okviru Foruma u Davosu, nije se mogla čuti nijedna primedba na račun srpske ekonomije, za razliku zamerki u vezi sa kupovinom oružja, naveo je Vučić. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Aleksandar Vučić se na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu sastao sa Robertom O'Brajanom, kojeg je, kako je preneo novinarima, zamolio za veće razumevanje za poziciju Srbije i zahvalio mu na tome što je uvek spreman da sasluša argumente srpske strane.

"Rekao sam da su za nas veoma važni odnosi sa SAD. Znamo koliko smo mali, i za nas je značajno da SAD pokazuju poštovanje", rekao je Vučić.
Bio je to, kaže Vučić, dug, otvoren, iskren i veoma prijateljski razgovor.
"Ja sam mu rekao da smo mi jedina zemlja, i ne samo u našem regionu, već i u širem okruženju, koja je podržavala izbor Trampa i da bismo voleli da ga ugostimo, kao i samog O'Brajana. Očekujem da u narednim danima ponovo ugostim Grenela u Beogradu", preneo je Vučić novinarima u Davosu.
Dodao je da su razgovarali o srpsko-američkim odnosima, i da je zamolio O'Brajana za veće razumevanje, ali i da mu se zahvalio na tome što je uvek spreman da sasluša sve što srpska strana ima da kaže.
Vučić je podsetio da je sa O'Brajanom razgovarao i u Njujorku u septembru, kao i i da su pre nekoliko dana razgovarali telefonom o avio-liniji Beograd–Priština.
Predsednik je naveo da je O'Brajan govorio sa uvažavanjem o Srbiji i srpskom narodu i izrazio spremnost na saradnju o svim važnim pitanjima.
Preneo je i da se O'Brajanu veoma dopalo što je na zgradi Predsedništva danas istaknuta zastava sa Davidovom zvezdom, simbolom pod kojem su neki pokušali uništenje Jevreja u Drugom svetskom ratu, što su, kaže, Amerikanci primetili, a neki su i "retvitovali".
"Važno je i što u administraciji Donalda Trampa to primećuju. Ja sam to, naravno, uradio, jer to nalažu ponos i dostojanstvo našeg naroda koji je propatio i preživeo teške stvari, kao i jevrejski, i ne želimo da se to više bilo kada ponovi", rekao je Vučić.
"Ja o dijalogu i taksama, Tači o vizama"Predsednik je naveo da je na neformalnom skupu u Davosu, na kojem je bio prisutan i Hašim Tači, govorio o problemima koje Srbija ima u regionu, dok je Tači više pričao o viznoj liberalizaciji.

"Tači je primetio da neki iz Evrope nisu pozdravili dogovor Beograda i Prištine o uvođenju avio-linije i zapitao da li je to zbog američke podrške", rekao je Vučić.
Naveo je da je on spomenuo nastavak dijaloga i ukidanje taksi koje je Priština uvela na srpsku robu.
Uvideo je da su njegovi sagovornici razumeli zašto je to problem, te da su i oni protiv taksi.
Predsednik je rekao da se nada da će ih nova vlada u Prištini ukinuti, kako bi bio nastavljen dijalog.
"Sa Đukanovićem o Zakonu možda i u Izraelu"Upitan da li će prihvatiti poziv za posetu Crnoj Gori i kada bi moglo doći do nje, Vučić je podsetio da je i on uputio poziv Đukanoviću da poseti Srbiju.
Nije saglasan sa argumentacijom koju je predsednik Crne Gore izneo oko suštine Zakona o slobodi veroispovesti i njegove primene.

Najavio je mogućnost da sa Đukanovićem razgovara o tome u Izraelu, gde će obojica boraviti na obeležavanju 75. godišnjice oslobađanja Aušvica.
"I dalje bez direktnih odgovora o članstvu Srbije u EU"Vučić kaže da ni danas u Davosu od evropskih lidera sa kojima je razgovarao nije dobio direktne odgovore na pitanje da li će Srbiji dati mogućnost članstva u EU ako kompromisnim putem reši problem KiM.
Odgovore koje su mu dali ne može, kaže, da prenosi, poštujući pravila Davosa za panele zatvorene za javnost, ali može da kaže da nisu bili direktni.

Kaže da su na panelu "Diplomatski dijalog na temu Zapadnog Balkana" bile u fokusu tri tačke: nova evropska metodologija, zatim kada će Severna Makedonija i Albanija dobiti otvaranje poglavlja i treća promocija ideje Zapadnog Balkana u EU na samitu u Zagrebu u maju.
Predsednik je, na pitanje da li očekuje napredak po pitanju proširenja EU, rekao da je i na današnjem skupu glavna pažnja bila na otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, što Srbija podržava i nada se da će uslediti do kraja maja na zagrebačkom samitu.
Vučić je podvukao da je regionu potreban signal EU.
Naveo je da je imao šansu na skupu u Davosu da razgovara sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, od koje je dobio dobre signale.
Razgovarao je i sa mnogim premijerima i smatra da su spremni da čuju mišljenje Srbije.
Međutim, konačnu procenu o izgledima za budućnost će imati tek kada bude razgovarao sa svim predstavnicima članica EU.
"Srbija neće da bude lak plen, zato kupuje odbrambeno oružje"Na primedbe i pitanja koja su mu, kako je preneo novinarima u Davosu, upućene na panelu "Diplomatski dijalog na temu Zapadnog Balkana", Vučić je odgovorio da Srbija kupuje samo odbrambeno naoružanje, da ne bi bila lak plen.
"Iako bismo mogli da priuštimo sebi sistem S-300/400, to nismo uradili", dodao je predsednik.
Vučić je rekao novinarima da je danas prisustvovao na dva panela, političkom i ekonomskom, kao i da zbog pravila "četam haus" ne sme da otkriva ko je i šta tačno rekao.
"Važni sastanci sa svima u Davosu"Vučić je preneo da je u Davosu američki predsednik Donald Tramp sve vreme govorio o Americi, da je spomenuo još samo Kinu, Japan, Južnu Koreju i Veliku Britaniju i to iz ugla američkih odnosa sa tim zemaljama.
Predsednik je ocenio da je normalno da Tramp govori isključivo iz američkog ugla i da to rade i ostali, a potom i napomenuo da se Velika Britanija na velika vrata vraća u Afriku.
"Srbija se dobro pozicionira i polako ali sigurno postaćemo konkurent i za privlačenje investicija i tim zemljama. Zato su važni sastanci sa Amerikancima, Kinezima, zato nisam nesrećan zbog kritika koje dolaze: 'Vučić samo sa Arapima i Kinezima.' Vrlo je značajna ta diverzifikacija naših izvora rasta i izvora investicija", naveo je Vučić.
Naveo je i da se sreo i razgovarao sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom, sa litvanskim i letonskim predsednicima, predsednikom Evropskog parlamenta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"OČEKUJEMO GRENELA ZA DVE NEDELJE U BEOGRADU" Vučić rekao američkom izaslaniku: Jedini smo podržavali izbor Trampa!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jan.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić očekuje ponovnu posetu Beogradu specijalnog izaslanika Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine Ričarda Grenela u naredne dve sedmice...Vučić je to reklao posle sastanka u Davosu sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Roberta O'...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Vučić: Borili smo se za to da "Er Srbija" ne leti za Prištinu

Izvor: RTS, 22.Jan.2020, 09:42

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u intervjuu za RTS da je ponosan što je Srbija već šest godina zastupljena u Davosu. Komentarišući razgovor sa savetnikom Donalda Trampa Robertom O'Brajenom, Vučić je rekao da možemo otvorenije da razgovaramo sa američkim partnerima nego ranije. ...

Nastavak na RTS...

Tači: Neophodna uloga SAD za postizanje mira sa Beogradom

Izvor: Blic, 22.Jan.2020

Predsednik Kosova Hašim Tači poručio je, posle sastanka sa savetnikom američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Robertom O'Brajenom u Davosu, da je uloga SAD neophodna za postizanje mira sa Srbijom.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.