Vučić: Nije tajna, svi Srbiju vide kao sledeću članicu EU

Izvor: Telegraf.rs, 13.Mar.2017, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Nije tajna, svi Srbiju vide kao sledeću članicu EU

Premijer, lider i predsednički kandidat SNS Aleksandar Vučić gostovao je u emisiji "Ćirilica". Govoreći o sutrašnjem 10. po redu susretu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, rekao je da je to velika čast za Srbiju.

Vučić kaže da je pred emisiju saznao da će se sutra sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, pošto ona nije otputovala na sastanak sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

- Imaćemo susret sutra posle podne. Planiran je sastanak, zajedničke >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << izjave i radna večera - rekao je Vučić.

On je napomenuo da je ona lider Evropske unije i da je susret sa njom velika čast za njega i zemlju koju predstavlja. Sutrašnji sastanak sa nemačkom kancelarkom će biti 10. susret Vučića i Merkelove.

Printskin: TV Happy

- Angela Merkel poštuje datu reč i veoma je pravedna zemlja. Ona je zaslužna što smo otvorili dva poglavlja uprkos protivljenju Republike Hrvatske - napomenuo je premijer Vučić i dodao da kada ona lepo govori o Srbiji, tada i svi drugačije govore o nama u EU.

Istovremeno je dodao da ne može da kaže da je Nemačka na našoj strani, jer je priznala nezavisnost Kosova, što je njihova politika, ali se promenio stav prema Srbiji, zato što naša zemlja poštuje datu reč.

Premijer Srbije je rekao da od kada je Merkelova rekla da naša zemlja dobro mesto za ulganje, značajno se povećao broj nemačkih investitora.

- Mi smo od tada uvećali broj zaposlenih za 10.000 - rekao je on

Na pitanje novinara da je prvi put neko iz EU rekao da treba ubrzati put Srbije u Uniju, Vučić je kazao da je to inicirao Robert Fico, slovački premijer.

- Svi oni vide Srbiju ili Srbiju i Crnu Goru kao sledeće članice EU - izjavio je Vučić.

On je napomenuo da više treba da se posvetimo osvajanju ekonomsklih tržišta u regionu, među kojima je albansko, bosansko, hrvatsko i mađarsko.

- Srbija postaje centar ovog dela Evrope - rekao je Vučić.

Kaže da će prosečna plata na kraju marta dostići visinu od 395-400 evra, što je za 10 odsto više od prosečne plate na kraju 2012. godine, uprkos merama konsolidacije.

Najavio je i da će doći do povećanja plata u javnom sektoru, što bi trebalo da isplati i privatni sektor. Takođe je rekao da će doći i do povećanja minimalne cene rada.

- Sve to možete, kada imate dobro stanje u državnoj kasi - istakao je premijer Srbije.

Govoreći o odlasku u Sarajevo, u svetlu nedavnih dešavanja vezanih za zahtev Bakira Izetbekovića za reviziju tužbe protiv Srbije, Vučić je rekao da Srbi i Bošnjaci moraju da imaju dobre odnose.

- Ako volite državu, ne rukovodite se time kako će neko da reaguje već kakav će biti rezultat. Mislim da sa Bošnjacima moramo da imamo dobre odnose, mada znam da bi u Srbiji bilo popularnije u iskoristim neke teške reči - istakao je premijer Srbije.

Printskin: TV Happy

Kada je u pitanju formiranje "Vojske Kosova", Vučić je rekao da misli da je SAD u ovom trenutku protiv njenog formiranja, a da je NATO, odnosno generalni sekretar Jens Stoltenber imao čvršći stav prema potezu Hašima Tačija.

Vučić je podsetio da je Stoltenberg rekao da mu je iskreno žao zbog žrtava u Srbiji, ali to ne menja ništa po pitanju odnosa Srbije prema NATO.

- Srbija neće ući u NATO, ostaje neutralna - istakao je Vučić i napomenuo da Srbija mora da bude i ekonomski i vojno jaka, ali ostaje neutralna.

Osvrnuo se i na razgovor sa Hašimom Tačijem.

- To je nekoliko desetina rečenica sa moje i njegove strane. On je govorio o dve teme, a ja samo o "Vojsci Kosova" - rekao je Vučić o nedavnom telefonskom razgovoru.

Kaže da je primetio da se nešto čudno dešava, o čemu je razgovarao sa aktuelnim predsednikom Tomislavom Nikolićem.

- Oni se direktno mešaju u pravosuđe jedne zemlje, tražeći da Haradinaj bude pušten na slobodu. Uslovljavaju i nastavak dijaloga time - napomenuo je Vučić.

Printksin: TV Happy

Govoreći o predstojećim predsedničkim izborima, on je rekao da izbori nisu pitanje zabave.

- Za zabavu je da igrate šah, izađete u disko klub... Nemojte glasati za mene, glasajte za druge kandidate, ali izbori nisu za zabavu - poručio je Vučić, komentarišući pojavu Ljubiše Preletačevića Belog, ali je dodao i da ima mnogo neozbiljnijih kandidata od njega.

Vučić je istakao da je Srbiji potrebno da ima mir i stabilnost i da se ne vraća u prošlost.

- To je strašno važno. Neko je sebi dao za pravo da govori i učini šta želi, ali mi su iznenada ne dopada njegov odraz u ogledalu. A taj što mu je doneo ogledalo je strašan - rekao je Vučić komentarišući pojedini poruke u kojima su predstavnici opozicije pozivali na nasilje.

Vučić je izjavio i da pojedini kandidati za predsednika Srbije i političari imaju "maniju da upadaju u RIK" , ilustrujući odnos pojedinih opozicionih političara prema institicijama i nacin na koji doživljavaju politiku i političke procese.

Vučić je pomenuo da je lider DJB Saša Radulović, inače, kaže, poslednji put viđen i zapamćen kao čovek koji je u skupštini digao nogu i nešto svirao, upao večeras na sednicu RIK.

- Oni imaju maniju upadanja u RIK - rekao je Vučić, kao i "onaj junak iz Čačka...".

Prema njegovim rečima, predsednik RIK-a je upozorio Radulovića da je proglašeni predsednički kandidat i da nema pravo i ne sme tako nešto da radi, a Radulović je, kaže, zapitao zašto ne bi smeo da bude tu.

Vučić je dodao da zbog takvog ponašanja i misli da pretnje o banderama i slične nisu prazne.

- Zamislite da ja odem na sednicu RIK...Razumete li o čemu se tu radi - zapitao je.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.