Vučić: Nemci bili surovo iskreni

Izvor: Mondo, 13.Sep.2012, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Nemci bili surovo iskreni

Posle svoje posete Nemačkoj Aleksandar Vučić smatra da nema napretka bez podrške Nemačke, ali i da su u razgovorima u Berlinu Nemci bili iskreni.

Vara se onaj ko misli da je moguće da Srbija napreduje bez podrške Nemačke, izjavio je, povodom posete Berlinu, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić u intervjuu Danasu, koji beogradski list objavljuje u izdanju za petak, i naglasio da su njegovi sagovornici bili "surovo iskreni", ali i da je on >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << bio iskren.

Uvek je bolje staviti teške stvari na sto, objasnio je Vučić i precizirao da su razgovori uglavnom vođeni o

ispunjavanju uslova za dobijanje datuma početka pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji (EU).

Vučić je napomenuo da su dogovorene tri faze u procesu evropskih integracija Srbije: faza do dobijanja datuma za početak pregovora, faza pregovora i faza pridruživanja Srbije Uniji.

Prema rečima Vučića, u prvoj fazi će se pratiti šta je potrebno uraditi od reformskih procesa, borbe protiv korupcije i pitanja Kosova.

U drugom delu, govorim sa njihovog stanovišta, biće pojačan nadzor reforme pravnog sistema, dodatnog pojačavanja borbe protiv korupcije, a onda u trećem delu postoji tačka u kojoj imamo nesaglasnosti i koja je za nas prilično teška, rekao je Vučić.

Vučić je objasnio da se ne radi o priznavanju nezavisnosti Kosova, već o normalizaciji odnosa, ali to će biti tema u poslednjoj fazi pred pridruživanje Srbije.

Položaj severa Kosova nije bila posebna tema razgovora, dodao je Vučić i istakao da se Srbija u pregovorima vodi time da dobije najviše što može, a izgubi najmanje što mora.

Upitan o preuzimanju 50 odsto udela u kompaniji Politika, Vučić je odgovorio da će u naredna tri dana svima biti poznato kako je izvedena ta akcija.

Mogli smo sa ovom informacijom da izađemo i pre 1. septembra, ali se sada suočavamo sa rešenjem sa ovaj problem, rekao je Vučić.

Sve nam je potpuno poznato, naglasio je Vućić i dodao da su nadležni državni organi upoznati sa tom, u najmanju ruku, skandaloznom, a svakako netransparentnom prodajom.

Vučič je najavio i da će biti ukinut Zakon o informisanju i obećao da će se država svakako povući iz vlasništva u medijima.

Govoreći o odbrambenoj industriji, Vučić je istakao da se ove i prošle godine krenulo u sklapanje ugovora za izvoz proizvoda namenske industrije.

Zbog toga je pohvalio svog prethodnika, ali je najavio da će se tek do kraja godine postići neki važni ugovori koji će na naplatu doći sledeće i 2014. godine.

Naš interes je da ova industrija svakako opstane, ali i da napreduje, rekao je Vučić.

On je najavio saradnju sa Irakom, Alžirom, zemljama centralne i južne Afrike, ali i državama koje su prekinule saradnju zbog takozvanog "afričkog proleća".

Vučić je rekao da ova Vlada Srbije neće imati dva premijera i da će on obavljati svoj posao u domenu borbe protiv korupcije.

Malo strpljenja pokažite i, bez ikakve sumnje, svi će doći na red, odgovorio je Vučić, upitan da li će nadležni organi proveravati situaciju u fabrici lekova Galenika.

Možda su već bili tamo, rekao je Vučić i naglasio da nema nameru da preuzima posao Tužilaštva.

(Fonet Foto Beta Milan Obradović)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.