Vučić: Ne miriše mi na izbore, već na rad

Izvor: RTS, 07.Jan.2016, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Ne "miriše" mi na izbore, već na rad

Premijer Aleksandar Vučić ističe da ne razmišlja o izborima, ali da bi, kada bi sada sastvljao vladu, neke ministre zamenio boljim. Ističe da Srbiju čeka teška, dobra i uspešna godina. Poručuje da neće biti zadovoljan s manje od dva odsto rasta BDP-a.
"Meni ne miriše na izbore, miriše mi na rad", rekao je premijer za TV Pink, odgovarajući na pitanje da se mnogima čini da "miriše" na vanredne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izbore.

Kada bi sada ponovo sastavljao vladu, jedan deo ministara bi ostao, jedan deo ne bi, rekao je Vučić i primetio da ne vidi u tome ništa spektakularno, kao što je normalno da se menjaju igrači u sportskim kluboima, kao što "Koka kola" svake godine menja 15 odsto zaposlenih da bi unela "novu krv i novu energiju" u kompaniju.
Na pitanje da li on održava neku vrstu tenzije, premijer se saglasio bez oklevanja i primetio da ministri i ostali u upravi zbog toga bolje rade.
"Naravno da bolje rade... Mislite da vaterpolisti, na primer, nisu pod pritiskom?", rekao je Vučić.
Na opasku da vaterpolisti ne strahuju da će ih trener izbaciti iz igre, Vučić je odgovorio: "Nego šta nego misle, i misle da će biti razočaranje i za njih i za ostale ako ne pobede..i zato ja vršim pritisak...Nemojte da se bavite sportom ako niste navikli na pritisak".
"Mislite da možete ove auto-puteve bez pritiska da izgradite? Ne možete. Inače, zašto drugi nisu otvarali puteve. Kako je moguće da smo u 2015. uradili više auto-puteva nego ranijih godina? Zato što smo vršili pritisak. Ja vršim pritisak u celom lancu, lično! Zovem ih sve, zovem direktora Puteva, Koridora, Zoranu, državne sekretare, ove sa gradilišta...", rekao je Vučić.
Na pitanje da li očekuje i vanredne parlamentarne izbore, pošto nas u aprilu ili maju čekaju pokrajinski, Vučić je odgovorio:
"Koga je briga za izbore? Vas? Što, očekujete neke pare od izbora? Zar vam (TV Pink) nismo platili sve? SNS nikome nije dužan ni dinar, sve unapred platimo, a ne kao neki koji se zadužuju, pa tako onda i vode državu", podvukao je premijer.
"Neću biti zadovoljan s manje od dva odsto rasta BDP-a"
Vučić ističe da bi bio nezadovoljan svakim drugim rezultatom osim rastom BDP-a od najmanje dva odsto u ovoj godini i najmanje tri odsto u 2017. godini. 
"Cilj nam je da držimo javne finansije pod kontrolom da Srbija nikada višše ne bude pred bankrotom, da smanjujemo javni dug i da obezbedimo rast BDP od najmanje dva odsto", izjavio je premijer.
Dugoročni cilj je da smanjujemo javni drug, istakao je, te da od 2017. godine nemamo deficit.
Poručio da Srbiju čeka "teška, dobra i uspešna godina", da očekuje probleme u "političkom zagađenju", ali i da će to proći najdalje do maja, kada budu održani pokrajinski izbori.
Prema njegovim rečima, objektivno se ne može reći da Srbija nije u usponu, ali da ga ne čudi kad čuje suprotno.
"Kod Srba postoji konstantno nezadovoljstvo. Kada ste u istoriji čuli da kažemo da nam je bolje?", pitao je Vučić.
Premijer je primetio da je "rast" BDP bio minus 3,6 odsto u vreme kada su na vlasti bili oni koji su danas najglasniji sa primedbama i kritikama.
Vučić je podsetio da je Srbija "prošla" tri revizije Međunarodnog monetarnog fonda.
"Uostalom, Angela Merkel je 2011. otišla iz Beograda besna, ne zbog onog što je urađeno, već zbog toga što ništa nije bilo urađeno, a 2015. je odavde otišla veoma zadovoljna", podsetio je Vučić.
"Nikada više praćkama na avione"
Vučić je rekao da očekuje veliki "bum" namenske industrije u ovoj godini i poručuje da Srbija nabavlja oruužje kako bi se zaštitila, a ne bilo koga napadala.
"Ne nabavljamo ništa i ne radimo ništa zbog Hrvatske, ali moramo da vodimo računa o zaštiti naše zemlje", rekao je Vučić.
Premijer je dodao da nije reč o tome da se osećamo ugroženo, već o tome da se razvojem namenske industrije razvija naša ekonomija u celini.
"Sada u 'Krušiku' proizvodimo municiju kalibra 155 milimetara, što nismo ranije proizvodili, a možemo da prodamo koliko hoćete", rekao je premijer.
Nije nama problem što su Hrvati kupili od Nemaca "pancir haubice", jer, mi ćemo imati "nore", koje su bolje od tih pancir haubica, naglasio je Vučić.

Primetio je da mu nije jasno šta će Hrvatska da radi sa balističkim raketama i lansirnim rampama i dodao da za to nemamo odgovor.
"Molimo sve u našem okruženju da to ne rade, ali, ako rade, moraćemo da zaštitimo nasu zemlju", rekao je premijer i dodao da je to svima rekao najdirektnije, i da je Amerikance zamolio da Hrvatskoj ne siporučuju to oružje.
Rekao je da Hrvati još nisu dobili to oružje, i da su mu predstavnici SAD rekli da su razumeli njegovu poruku.
"Ja se nadam da im neće dati, ako daju, mi ćemo da imamo spreman odgovor", rekao je premijer ne precizirajući kakav to odgovor ima u vidu.
"Moj posao je da Srbija bude bezbedna i zaštićena zemlja", naglasio je premijer.
Prema njegovim rečima, Srbija želi mir i nikoga neće i ne želi da ugrožava, ali građani će biti zaštićeni.
"Nećemo više praćkama da idemo na lovacke avione, kao što smo ranije išli", rekao je predsednik vlade.
Pokazao je skicu kako će izgledati fabrika namenske u Uzićima u požeškoj opštini, dve linije za proizvodnju municije, i koja će koštati između 20 i 27 miliona dolara, a ukupno će koštati 45 miliona evra zajedno sa građevinskim radovima.
"Očekujem da će to biti završeno do 1. maja", zaključio je Vučić.
"Kritike mi sve manje smetaju"
Premijer je ocenio da je u toku borba za vlast, te da u tom smislu razume što je permamentno izložen kritikama, posebno u medijima.
"Lako je meni kad šef opozicije kaže da sam u Dubaiju, a ja sedim u vladi, lako mi je da odgovorim da je to neistina, ali je teško odgovoriti za ono sa šta se borite, a to je da menjate navike", rekao je premijer.
Upitan slaže li se da je generalno štampa kod nas postala politički rijaliti program, premijer je rekao da ne čita štampu, te da dnevno potroši deset minuta možda na to, ali primećuje da nema pozitivnih vesti jer to ljude ne interesuje.
"Napravili smo najviše auto-puta ikada, a nijedne novine to ne pišu", naveo je Vučić i poručio da je suština da se sve personalizuje, jer je svima jasno da Srbiji idu bolji dani.
"Kada pročitate novine mislite da živite u zemlji koja je najgora na kugli zemaljskoj, a onda pročitate izveštaje EU i MMF-a i dođe Merkel da vam čestita", primetio je Vučić.
Na pitanje da li mu sve to otežava rad, odgovorio je "sve manje".
"Naučio sam na to, sada se zabavljam kada vidim i transparente i šta sve viču, a znam da argumente nemaju i zato nemam problem da odem bilo gde i odgovorim na svako pitanje, pa i kad opozicione partije dođu ispred vlade", poručio je premijer.
Upitan kada će odgovoriti na pozive lidera opozicije da sa njim ide na TV duel, Vučih je rekao da on ide u Skupštinu Srbije i tamo im odgovara na sva pitanja. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.