Vučić: Ne idemo na vanredne parlamentarne izbore

Izvor: RTS, 18.Okt.2015, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Ne idemo na vanredne parlamentarne izbore

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić je rekao da je odlučio da neće biti vanrednih parlamentarnih izbora. Premijer veruje da će predlozi iz platforme za pregovaračko poglavlje 35 biti drugačiji. Rekao je i da predsednik SANU Vladimir Kostić ima pravo na mišljenje, ali da ne može da se saglasi sa njegovom izjavom o Kosovu. Povećanje plata i penzija počeće od januara, a plate pre svega moraju da se povećaju lekarima, medicinskim sestrama i nastavnicima, rekao je Vučić. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Aleksandar Vučić je, gostujući na TV Pink, rekao da je dobro da nemamo izbore još najmanje šest meseci jer bi to bilo neodgovorno, preneo je Tanjug.

"Da li će ih biti za šest, osam ili deset meseci, ne znam, ali u narednih tri, četiri, pet, neće ih biti", naveo je Vučić.
Istakao je da je njegov posao da donosi odluke u interesu građana.
Upitan da li će biti rekonstrukcije Vlade, Vučić je rekao da je to moguće, ali da treba ostaviti vremena.
"Ovakva odluka je doneta jer ima mnogo posla pre kraja godine i mnogo posla početkom naredne godine, a sve bi, u slučaju održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, delimično stalo", rekao je Vučić.
Prema njegovim rečima, nije problem u fiskalu, jer svi znaju ko bi pobedio i kakav bi rezultat izbora bio, uključujući i MMF, ali da je od toga važnije "kakav rezultat za zemlju može da se napravi".
Na komentar da će sada njegova odluka o neodržavanju vanrednih izbora biti protumačena kao strah od izbora, Vučić je pokazao istraživanja javnog mnjenja,prema kome SNS ima 54 odsto podrške građana, i to čak više sama nego sa koalicionim partnerima.
"Nisam zainteresovan da budem vezan za fotelju, a da nemam podršku građana. Da nije tako procene ne bi ovako izgledale – 54 odsto, da li je to rezultat straha?", upitao je Vučić.
Premijer je, obrazlažući odluku o održavanju vanrednih izbora, naveo sve, kako kaže, primere manipulacija i problema sa kojima se Vlada susretala od formiranja, počevši od poplava, preko afera "helikopter", "prisluškivanje", ugovora za "Er Srbiju"...
Vučić je izjavio i da će početkom novembra biti objavljena korigovana procena privrednog rasta Srbije u ovoj godini, koja će iznositi 0,7 odsto, u odnosu na 0,5, koliko je ranije prognozirano.
"Ovo je ekskluzivna vest", rekao je Vučić, navodeći da se sada rast prognozira na 0,7 odsto. "Mi verujemo da to može biti i 0,9 odsto, mada bi bilo i jedan odsto da nismo imali ovoliku sušu", rekao je premijer.
"Povećanje plata i penzija od januara 2016. godine"
Predsednik Vlade je rekao da će prva povećanja plata i penzija početi od 1. januara, da već pregovara sa Međunarodnim monetarnim fondom i da plate pre svega moraju da se povećaju lekarima, medicinskim sestrama i nastavnicima.
"Povećavaćemo prvo prosveti, zdravstvu, borićemo se za policiju i vojsku, ali hoću da penzioneri to osete. Ako nekome povećate za 300, 500, 800, 1.000 dinara, to je vama malo, ali to će ljudi da osete i da počnu da žive bolje", naveo je Vučić.
Premijer je istakao da MMF smatra da policija i vojska imaju prevelike plate, a da on smatra da i takve plate treba da budu povećane.
Vučić je najavio da će od januara najverovatnije biti povećane i dnevnice u javnom sektoru, koje su nedavno smanjene sa 65 na 15 evra, za putovanje u inostranstvo, a sa 2.566 na 150 dinara za putovanja u Srbiji.
Govoreći o projektu "Beograd na vodi", premijer je rekao da će se Vlada boriti i napraviti mnogo mesta kao što je taj projekat.
Napomenuo je da će tokom ove investicije biti zaposlena građevinska industrija.
"Srbija treba da ostane na evropskom putu" 
Govoreći o pregovorima sa EU, Vučić je rekao da će platforma za pregovaračko poglavlje 35, koje se bavi pitanjem Kosova i Metohije, biti povoljnija za Srbiju i drugačija nego što je nacrt koji se pojavio u javnosti, kao i da amandmana koji su predložile Nemačka, Velika Britanija i Hrvatska – neće ni biti.
"Moje pitanje je šta je što možemo da promenimo. Verujem da amandana neće ni biti i da će nešto drugačiji i povoljniji biti predlozi iz platforme za pregovaračko poglavlje 35", rekao je Vučić.
Naglasio je da Srbija treba da ostane na evropskom putu, jer tako postaje jača.
"Moj posao je da isplatim svakog meseca plate i penzije za 2,5 miliona ljudi, koje nijednog meseca ne smeju da kasne, a mora da ih bude za sledeći mesec. Čak 60 odsto robe izvozimo u EU. Šta ako se odreknemo onih kojima izvozimo toliko procenata naših roba, uključujući i region u koji izvozimo još 13 odsto", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje da li posle svih događanja politika "i EU i Kosovo" može da opstane.
Na pitanje koliko se konsultuje sa pripadnicima elite o tako važnim pitanjima kakvo je Kosovo, premijer je zapitao ko je to elita.
Kako je rekao, Emir Kusturica je elita, i predsednik SANU je elita, ali to svakako nije Borislav Stefanović. U svim pitanjima u vezi s Kosovom, dodao je, "ponašali smo se odgovorno i altruistički i borimo se za svoju zemlju na svakome mestu, nekada i lično rizikujući".
To je objasnio činjenicom da je više puta čuo od raznih diplomatskih predstavnika da, ako nešto ne prihvati, da mu je gotova karijera, što ga, kaže, ne zanima.
Na pitanje da li mu je neko rekao da moramo da priznamo nezavisno Kosovo, premijer je odgovorio odrično i podvukao da se sa njim na taj način ne razgovara.
Da se desilo da nam je neko to predložio, primetio je, mi bismo mu se zahvalili i rekli da se sa tim ne slažemo.
"Ne mogu da se saglasim sa Kostićevom izjavom"
Komentarišući izjavu predsednika SANU Vladimira Kostića o Kosovu, Vučić je rekao da je "naše da se borimo za svoju zemlju, državu i narod".
"Pitanje je da li ćemo imati rasplet kakav mi želimo, ali ne želimo da unapred prihvatimo ono što je najlošija varijanta za nas... Borićemo se mirnim demokratskim sredstvima, pameću i političkom i diplomatskom snagom", rekao je Vučić.
Kaže i da poznaje Kostića, te da su razgovarali, ali da ništa ne može loše da mu odgovori.
"Ne mogu da se saglasim sa njegovom izjavom i on ima pravo na stav i mišljenje. Ali video sam i šta kaže Koštreš i ovaj član Pajtićeve vlade i Mićunović o neuspešnom projektu Republike Srpske, potpredsednika SPS-a da ćemo da kupujemo Kosovo... Loše je vreme za takve izjave, pogotovo u trenucima kada pokušavamo da odgovorimo države da ne glasaju za ulazak Kosova u Unesko", poručio je Vučić.
Podsetio je i da su od kada je predsednik vlade samo dve države priznale Kosovo kao državu.
Vučić je rekao i da Srbija i Republika Srpska i pored nekada različitih stavova imaju najbliže moguće odnose.
"Srbija i RS imaje nešto što je veoma vredno i važno...ne moramo da se slažemo u svemu", rekao je Vučić, dodajući da se nikada nije čula teška reč niti se u Srbiji vodi kampanja u medijima protiv RS.
Naprotiv, napravljeni su najbliži mogući odnosi, a posebno je, kaže, ponosan što je na svečanosti povodom sedme godišnjice postojanja SNS-a okupio sve lidere RS.
Govoreći o kritikama koje su mu upućene, premijer Srbije je poručio da nije protiv kritike, da ih prihvata, ali da se bori protiv laži i da neće dozvoliti da se govore neistine.
Napomenuo je da, kao što nije izgovorio lošu reč o lideru radikala Vojislavu Šešelju, još manje će nešto loše reći o predsedniku države Tomislavu Nikoliću.
Vučić je naveo i da je lično izvinio lideru DS-a Bojanu Pajtiću nakon što je funkcioner SNS-a Zoran Babić nazvao DS ''petom kolonom''.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.