Vučić: Naša država je bolesna, preti nam argentinski scenario

Izvor: Kurir, 11.Okt.2013, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Naša država je bolesna, preti nam argentinski scenario

Prvi potpredsednik vlade je još najavio ozbiljnu reformu diplomatske službe, rekavši da samo deset diplomata doprinosi razvoju zemlje i da neki još žive u prošlom veku i od njih zemlja nema nikakvu korist

LESKOVAC - Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić danas je u Leskovcu kazao da se Srbija mora menjati, jer u suprotnom državi za godinu i po preti "argentinski scenario".

"Nemamo nijednu skupštinu grada ili opštinu koja posluje dobro, od Subotice >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << do Vranja. Naša država je bolesna, bolesna je vlada, lokalne samouprave, javna preduzeća. Ne možemo u bolesnom sistemu da prihvatamo bolesne manire i navike. Ako ovako nastavimo za godinu do godinu i po imaćemo argentinski scenario. Ja u takvom scenariju ne bih želeo da učestvujem", rekao je Vučić studentima u leskovačkom Centru za stručno usavršavanje i obrazovanje mladih.

Prema njegovim rečima, znanje i obrazovanje su najveće bogatstvo i bez toga Srbija neće moći da izađe na pravi put.

"Možete i milijarde da unesete u zemlju, ali ako nemate projekte, a nemamo ih, onda vam te milijarde ništa neće značiti", rekao je Vučić.

Jedan od studenata upitao ga je zašto je onda povećan Porez na dodatu vrednost u IT sektoru sa osam na 20 odsto, a Vučić je naveo da se mora napraviti ravnoteža u budžetu i da će ljudi iz tog sektora u narednom periodu imati najviše posla, pominjući planiranu fabriku čipova sa partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Studenti su takođe pitali kada će se napraviti bolji zakon za zapošlavanje mladih u zdravstvu, na šta je prvi potpredsednik vlade rekao da će biti novih zakona jer su sadašnji pravljeni da se jednom uđe u javni sektor i nikad ne napusti radno mesto. Prema njegovim rečima, zakoni će se menjati kako bi se mladi brže zapošljavali i bio omogućen razvoj privatne prakse.

Vučić je još najavio ozbiljnu reformu diplomatske službe, rekavši da samo deset diplomata doprinosi razvoju zemlje.

"Neki još žive u prošlom veku i od njih zemlja nema nikakvu korist", dodao je prvi potpredsednik vlade.

Na pitanje zašto se u Srbiji ne ulaže više novca u obrazovanje, Vučić je kazao da u inostranstvu ogroman procenat elitnih obrazovnih ustanova čine privatni fakulteti.

"Mora da se razvije privatna inicijativa (u obrazovanju Srbije). Problem je što nemamo ozbiljan upliv privatnih fakulteta na obrazovanju, ja ne poznajem nijedan takav privatan fakultet", rekao je on.

Prema njegovim rečima, većina u Srbiji odlazi na privatne fakultete da bi platila diplomu i zaposlila se u lokalnim ili državnim službama. Na primedbu da u Srbiji zato mora da se menja svest, Vučić je kazao da je Srbija ubijala sve svoje najbolje i najvrednije državnike i pritom je pomenuo da je u Srbiji ubijen i vladar koji je izgradio Narodno pozorište u Beogradu.

Vučić je govorio najuspešnijim studentima i učenicima kojima je lokalna samouprava uplatila po 30.000 dinara jednokratne pomoći. Ukupno je izdvojeno oko 6,5 miliona dinara.

Priznanje nisam tražio, neodgovorno bi bilo da odbijem

Skupština grada Leskovca dodelila je danas priznanja povodom Dana grada i zvanje počasnog građanina prvom potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, koji je poručio da i Leskovčani i drugi građani Srbije mogu da očekuju sveukupni napredak zemlje već od 2015. godine.

Vučić je u obraćanju odbornicima i drugim laureatima na svečanoj sednici Skupštine grada rekao da nije ni molio ni tražio priznanje, ali da oseća ogromnu obavezu i prema građanima Leskovca i čitavog Jablaničkog okruga, ističući da to priznanje ne može da odbije jer bi to bilo neskromno i neodgovorno.

Kao rođeni Beograđanin, Vučić, kako je rekao, veruje da Leskovčani znaju da su ljudima koji upravljaju državom i drugi delovi Srbije jednako važni kao i Beograd, kojem se u prethodnom periodu posvećivala tolika pažnja.

Podsetio je da se vlast uhvatila u koštac s korupcijom i kriminalom, da je pokazala da nikad oni koji se time bave ne mogu da budu jači od države niti da se pljačka i kriminal ne isplate, da je imala hrabrosti da uđe u teške briselske razgovore i da donosi najteže odluke, u čemu su i koalicioni partneri u vladi prihvatili svoj deo odgovornosti.

"Na ovu generaciju političara pao je teret da kažu da će građani nešto manje imati u sledećih godinu, godinu i po dana, da bi već 2015. godine svi imali više i osetili napredak", rekao je Vučić.

Podsetio je da je vlada pomogla Leskovac sa dva važna projekta, ali i podvukao da će biti veoma važno to što će se obezbediti, kako je naveo, krediti koji su najpovoljniji u Evropi i svetu, sa pet godina grejs perioda, dvadeset godina za vraćanje kredita i sa kamatom od oko 1,5 odsto.

"To će biti za naše poljoprivrednike u Leskovcu", rekao je Vučić i ocenio da će za njih to biti veoma značajno, i što je najvažnije taj projekat će se ostvariti do kraja godine.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović dodelio je nagrade Vučiću i drugim laureatima i naveo da je vlast u Leskovcu preuzela odgovornost da to bude grad u kojem će se bolje i lepše živeti.

Prema njegovim rečima, pre 11 meseci zatekli su dve milijarde dinara deficita u gradskom budžetu, a do sada su uspeli da vrate više od milijarde.

"Verujem da smo vratili poverenje građana da lokalna samouprava može biti odgovorna, ozbiljna i štedljiva", rekao je Cvetanović.

Oktobarska priznanja grada Leskovca, pohvale, novčane nagrade i Oktobarsku medalju, dobilo je deset pojedinaca i kolektiva.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.