Vučić: Mnogo sastanaka i novih kontakata, čuli su o Srbiji

Izvor: RTS, 24.Jan.2019, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Mnogo sastanaka i novih kontakata, čuli su o Srbiji

Predsednik Aleksandar Vučić imao je danas veliki broj bilateralnih sastanaka sa predstavnicima svetske političke i biznis zajednice, uključujući i nove potencijalne partnere naše zemlje i to je bila prilika, kako je novinarima preneo predsednik, da se čuje dosta toga o Srbiji, njenim izazovima i planovima.
"Mislim da je za nas važno da smo ostvarili mnogo kontakata", rekao je Aleksandar Vučić i dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je, pored ostalih, imao dobar razgovor sa Anegret Kramp Karenbauer, partijskom naslednicom Angele Merkel, od koje je zatražio dalju podršku Nemačke Srbiji.

"Čini mi se da ona razume koliko mi očekujemo od Nemačke i koliko se nadamo da nam pomogne, ne samo na našem evropskom putu, već i u podršci i stabilizaciji prilika na Balkanu", rekao je Vučić novinarima.
Razgovarao je, kaže, i sa mnogim drugim važnim ljudima, svetskim liderima, kao i sa predstavnicima Evropske banka za obnovu i razvoj, koja finasira izgradnju pojedinih puteva u Srbiji, kao i sa predstavnicima kompanije "Al Dahra".
Preneo je da se sastao i sa drugim važnim ljudima, kao sa austrijskim premijerom Sebastijanom Kurcem, sa kojim će ponovo večeras imati susret.
Takođe, Vučić se, kako je rekao, sastao i sa pojedinim liderima iz regiona, razgovarao i sa predsednicima Kolumbije i Ruande i ljudima sa različitih kontinenata, kao i sa premijerima Češke i Poljske.
"Svi su mogli da čuju neku reč o Srbiji i da mogu da računaju na Srbiju u budućnosti, kao i da računamo na dolazak više investitora iz tih zemalja", dodao je predsednik.
Vučić je naglasio i da se sastao sa predstavnicima EBRD-a koja ima udeo u Komercijalnoj banci.
"Bilo je nesuglasica u prošlosti i gledamo da to sve rešimo. EBRD nam finansira sa 64 miliona evra put prema Pločniku, to je Niš–Beloljin i gledamo kako da uradimo ostalih 37 kilometara auto-puta do Merdara", naveo je Vučić.
Predsednik Srbije se danas sastao i sa Evropskom investicionom bankom koja nas takođe finansira, kako kaže, sa 91 milion evra, a od kojih smo dobili i investicioni grant zahavaljujući zalaganju Angele Merkel od 41 milion evra, plus kompletnu projektnu dokumentaciju.
"Taj auto-put će mnogo značiti za našu Toplicu i naš narod na KiM", istakao je Vučić.
Naveo je da je tokom razgovora sa predstavnicima "Al Dahre" izrazio želju da će oni mnogo toga da postignu u narednom periodu i pokažu značajno veću produktivnost i uspeh u PKB-u, kao i da će napraviti referencu i za mnoge druge stvari u budućnosti.
"Mislim da smo Srbiju predstavljali na veoma pristojan način", dodao je Vučić.
Dodao je da će na specijalnoj večeri gost biti i američki biznismen Džaret Koen i da će to biti prilika da mi kao počasni gosti kažemo još nesto više o Srbiji i da pokušamo da predstavimo zemlju na najbolji način.
Takođe, Vučić je preneo da je razgovarao i sa doskorašnjim državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, kao i nekim ljudima iz adminstracije Donalda Trampa na nižem nivou, koji su o svom trošku došli zbog blokade američke vlade.
Vučić je naglasio da je mogao da čuje njihove stavove u vezi sa budućnošću SAD.
"Stavovi Nemačke o po pitanju KiM poznati"
Na pitanje novinara kako komentariše pisanje prištinske Koha ditore da mu je nemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku u Davosu poručila da nema promene granice Kosova, Vučić je odgovorio: 'Zamislite Merkelovu koja 'dojavljuje' Kohi šta je sa mnom razgovarala".
Vučić je rekao da su mu stavovi Angele Merkel, odnosno Nemačke, po pitanju Kosova i Metohije poznati, da je to čuo od nje još pre godinu i po dana u Berlinu, kao i da je on njoj rekao šta misli o tome, te da to juče u Davosu nije bila glavna tema.
Merkelova je, kaže, govorila da želi da pomogne na različite načine, ne samo u tom, već i u drugim procesima koji su značajni za Srbiju. 
"Nismo na taj način pričali sinoć, drugačije su išle teme. Niti ona menja svoje stavove svaki dan, niti to radim ja. Oboje znamo da nemamo potpuno iste pozicije po tom pitanju", rekao je Vučić i dodao da mu je iz teksta u prištinskom dnevnom listu jasno da je listu rekao neko ko njihovom razgovoru nije prisustvovao.
Predsednik je istakao da svaki put kada se priča o promeni granica on postavi pitanje "kojih granica", budući da je za Nemačku Kosovo nezavisno i to u postojećim granicama. 
"Bilo šta što nije nezavisno Kosovo u granicama nezavisnog Kosova je za njih promena granica. A, naravno da ja nisam za nezavisno Kosovo u granicama u kojima je danas", istakao je Vučić.
Dodao je da smatra da je za nas važno da Srbija ne bude ponižena i da nešto dobijemo.
On nije, ističe, poput mnogih u Srbiji koji neće da kažu građanima istinu. 
Vučić je rekao da postaje zanimljivo to što u javnost izlaze navodni detalji sa važnih sastanaka.
"Sedim i razgovaram sa Putinom u četiri oka, dan posle toga svi znaju o čemu smo razgovarali i šta mi je rekao. Onda razgovaram sa Merkel, bilo je dvoje, troje mojih saradnika koji nemaju kontakt sa Koha ditore i četvoro Nemaca, jedno od njih je Merkel... Zamislite da im je Angela Merkel ili neko od njih nešto dojavljivao", naglasio je Vučić.
"Zakon o poreklu imovine da se izleči politička scena"
Predsednik kaže da će uskoro biti donet Zakon o poreklu imovine, koji će, uveren je, umnogome doprineti "izlečenju" političke scene u Srbiji.
Vučić je odgovarajući na pitanje novinara o komentarima Vuka Jeremića, predsednika Narodne stranke, da Srbija više nije demokratska država, već "korumpirana autokratija" prokomentarisao da bi to, da nije tužno, bilo smešno, ali je pre za plakanje.
"Čovek koji je primio sedam miliona evra, na različite načine ih strpao u svoj džep i nikada nikome nije rekao zašto, kako, od koga, za čije potrebe, za čiji račun i gde su ti novci nestali, ali uskoro donosimo Zakon o poreklu imovine, to će biti prilika da se za svakog od nas vidi šta imamo, kako su naši roditelji, naši bliži sticali imovinu", rekao je Vučić.
Kaže da će taj zakon mnogo doprineti za "delimično izlečenje političke scene".
Vučić je rekao da su komentari Vuka Jeremića o promeni granica, uz spominjanje Miloševića i Tuđmana, običan bezobrazluk i bezobzirnost prema svojoj zemlji, a da se i ne govori o tome da su granice menjane onda kada on nije bio na vlasti, odnosno za vreme Đilasa, Jeremića, Stefanovića i Lutovca.
Oni koji su to radili, kaže Vučić, sada optužuju svoju zemlju u zapadnim medijima da je opet nešto kriva.
"Idete u zapadne medije i kažete 'oni hoće da menjaju granice, kako su se igrali Milošević i Tuđman'... Prvo, vi optužujete svoju zemlju, jer za njih na Zapadu loš čovek nije Tuđman, već Milošević. Vi govorite da je Srbija opet za nešto kriva, crtate im da je Srbija za nešto kriva, a pri svemu tome ne kažete i niste hrabri da kažete 'Kosovo je Srbija' i niste hrabri da kažete: 'Da, vi Austrijanci ste promenili granice' i niste hrabri da kažete kad su te granice promenjene", rekao je Vučić komentarišući izjavu Vuka Jeremića u bečkom Standardu.
Vučić je istakao da su granice SR Jugoslavije i Srbije promenjene za vreme Đilasa, Jeremića, Stefanovića, Lutovca i ostalih lidera bivšeg režima.
"Kada je Crna Gora otišla iz SR Jugoslavije? 2006. godine. Ko je tad bio na vlasti, Đilas i Jeremić ili ja? Biće da su oni bili. Kada je Kosovo proglasilo nezavisnost? Kad su te granice promenjene? 2008. godine. Ko je bio na vlasti? Đilas i Jeremić, ne mi. Ne zaboravite da su i 2009. godine promenili i mesto gde se razgovara o Kosovu, više to nisu UN nego EU", zaključio je Vučić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.