Vučić: Izbora neće biti 3. maja

Izvor: RTS, 12.Jan.2020, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Izbora neće biti 3. maja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da parlamentarni izbori neće biti održani 3. maja, već u skladu sa Ustavom: 90 dana pre isteka mandata ovog saziva Skupštine. Vučić kaže da je pogrešio što je prihvatio da se maksimalno pomeri datum za održavanje izbora. Govoreći o situaciji u Crnoj Gori, istakao je da je uvek spreman da razgovara sa Milom Đukanovićem, iako različito gledaju na stvari.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dobijanje gasa iz "Turskog toka" je strateška stvar za Srbiju i srpsku industriju, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da to nema veza sa predizbornom kampanjom. 

Vučić je, gostujući na televiziji Pink, rekao da su završena 403 kilometra gasovoda kroz Srbiju i da je ostalo još da napravimo četiri merne stanice i jednu veliku kompresorsku stanicu u Žabarima. 
Odbacio je pojedine tvrdnje da su postavljani "predizborni rokovi" i da gasovod zapravo još nije završen i istakao da je sve završeno još u decembru.
Ponovio je da je "Turski tok" stvar od koje će ljudi da imaju koristi još mnogo narednih godina.
Vučić ističe da će Srbija, kada postane tranzitna zemlja za gas, samo od toga moći da prihoduje godišnje oko 185 miliona dolara.
Naveo je da je "Turski tok" od velikog značaja za industrijalizaciju Srbije i privlačenje investitora, jer se svi prvo interesuju da li ima dovoljno gasa.
On je rekao da ćemo iz tog tzv. balkanskog toka dobijati najviše ruski gas i da nam niko još nije ponudio neki drugi gas.
"Žao mi što se DPS naljutio, moj posao da brinem o Srbiji" 
Vučić je, govoreći o situaciji u Crnoj Gori, rekao da je to jedina zemlja u kojoj nije bio u zvaničnoj poseti, ali je istakao da je uvek spreman da razgovara sa Milom Đukanovićem, iako različito gledaju na stvari.
"To govori o tome da su postojale stvari o kojima nismo saglasni", rekao je Vučić.
On je istakao i da je posao Đukanovića, kao i njegov, da rade i u interesu Srbije i Crne Gore, kao i da je uvek izbegavao da kaže težu reč.

Podseća da je Srbija uložila u Srpsku kuću 3,5 miliona evra, da je uložen novac u održavanje i rad srpskih nacionalnih institucija, ali da se mora podržati integritet te zemlje.
Kaže i da je Đukanoviću preneo šta misli o pravima srpskog naroda, da je on pošten, otvoren i iskren i da nije preterao.
"Žao mi je što se vladajuća partija naljutila, a video sam to po saopštenju DPS-a, ali moja uloga je da vodim računa o 28 odsto srpskog življa u Crnoj Gori", kaže Vučić.
On je predstavnike međunarodne zajednice upitao koja prava imaju Albanci sa 25 odsto u Severnoj Makedoniji, a koja Srbi u Crnoj Gori i zatražio racionalan odgovor na nesrazmeru u broju i pravima Srba i Albanaca u te dve države.
Kaze i da je zahvalan našem narodu što drži glavu visoko podignutu.
"Smanjenje cenzusa ne zadire u prava građana" 
Vučić je izjavio da nema nijednog udžbenika u kojem se snižavanje cenzusa vidi kao ugrožavanje prava opozicije, te istakao da opoziciju u vezi s tim predlogom "boli" to što je jasno da im nikakav bojkot neće uspeti.
"Smanjenje cenzusa ide na štetu samo vlasti", rekao je Vučić i dodao da ta izmena ne zadire u prava građana i da se tiče samo političkih partija.
Odbacio je argumente protiv promene cenzusa pozivanjem na praksu da se izborni zakoni ne menjaju u izbornoj godini.
Podsetio je, naime, da su kroz dijalog vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta već promenjena tri izborna zakona, a cenzus se, ukazao je, ne ograničava nijednim izbornim zakonom.
Vučić je u prilog smanjenju cenzusa sa pet na tri odsto izneo da će to: vratiti život u parlament, a normalnost u Srbiju, da će parlament reprezentovati javno mnjenje i da će naterati naprednjake da više rade.
"Nikada veća pomoć Srbije Srpskoj" Vučić je istakao da Republike Srpske nema bez Srbije i da ne zna kako bi Srbija, posle svega što se dešavalo i što se dešava srpskom narodu, preživela da ostane bez RS.
Vučić je ponovio da nikada nije postojala veća podrška i pomoć Srbije Srpskoj.
"Možda ne umem da držim govore, ali u novcu umem da pokažem. Uskoro idem u Drvar, da otvorim fabriku koju sam obećao, jer je Drvar, iako van RS, jedna od četiri srpske opštine u Federaciji", rekao je Vučić.
On je, na podsećanje da je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim proslavu 9. januara kao Dana RS i pitanje da li to nije doprinelo da se građani RS još manje vežu za BiH, rekao je da se narodu ne može nešto uzeti iz srca.
"Ne krijem da sam srećan zbog postojanja RS, gledam šta mogu da pomognem. To je naša obaveza, nikoga ne ugrožavamo. U svakoj opštini u RS gradimo dom zdravlja, vrtić, školu", naveo je.
Srećan je, kaže, zbog odnosa sa ljudima iz RS i zbog toga što se nije čula nijedna ružna reč. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.