Vučić: Insistiraćemo; Mas: Sad je trenutak

Izvor: B92, 23.Apr.2021, 11:07

Vučić: Insistiraćemo; Mas: Sad je trenutak

Beograd -- Za Srbiju je Briselski sporazum nešto što mora da se ispoštuje i insistiraćemo na tome da Priština ispuni svoju jedinu obavezu koju ima, poručio Vučić.

"Ako smo mi mogli da ispunimo sve svoje obaveze i Priština će morati da ispuni jednu jedinu. Na tome će naša strana insistirati i verujem da će to otvoriti vrata daljim razgovorima i postizanju mogućeg kompromisa naše dve strane", rekao je predsednik Srbije na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ministrom inostranih poslova Hajkom Masom.

On je tako odgovorio upitan da prokomentariše izjavu kosovske predsednice Vjose Osmani da pregovore treba resetovati i da Priština neće primenjivati ništa što je do sada dogovoreno, kao i da li će Briselski sporazum biti ispunjen.

"Za Srbiju djalog sa Prišinom nije izražvanje želja, već su to ozbiljni razgovori u kojima treba da se dođe do kompromisa na ozbiljan način. Za nas je ono što smo potpisali Briselskim sporazumom 2013. nešto što mora da se poštuje i Srbija će na tome da insistira", rekao je Vučić.

On je napomenuo da Srbija i Nemačka imaju drugačiji stav po pitanju nezavisnosti Kosova, ali da Srbija želi da na ozbiljan način razgovara o budućnosti celog regiona i postizanju kompromisa, štiteći svoje drzavne i nacionalne interese.

Srbija to želi, kako je rekao Vučić, u najboljoj veri, bona fide, i na najbolji način kako bi pokušala da obezbedi dugotrajan mir i stabilnost u regionu.

Ministar spoljnih poslova Nemačke govoreći o dijalogu s Kosovu, da on već postoji i da ne mora da bude resetovan, kao i da je sada pravi trenutak da se nastav i da se, kako je rekao, vlade obe zemlje posvete sprovođenju i potvrde sve što je do sada dogovoreno.

"Mi bismo vrlo rado bili spremni i jesmo spremni da učestvujemo i da doprinesemo tome. Dijalog već postoji i ne mora da bude resetovan. Svakako će se vlade obe zemlje posvetiti i potvrditi sve ono što je do sada dogovoreno i razvijati svoje stavove i pozicije, s obzirom da taj konflikt postoji. Ne teba dakle krenuti ispočetka i sve što je bio predmet pregovora u prošlosti treba sada iskoristi, kako bi sada postigli rezultate", rekao je on.

Mas je rekao da je to bila tema njegovih razgovora u Prištini i sada u Beogradu, pre svega zato što se nalazimo u situaciji da su "obe zemlje bili održani izbori i da su formirane vlade sa stabilnom parlamentarnom većinom".

"To je pravi trentak da se nastavi dijalog o normalizaciji i da se postignu rezultati", naglasio je Mas.

Kaže da Miroslav Lajčak uživa njegovo puno povrenje, kao i podršku Vlade Nemačke.

Mas je istakao da je i u Prištini i Beogradu rekao da je sada važno da se taj dijalog ne vodi radi dijaloga nego da se postignu rezultati i poručio da da obe strane u dijalogu moraju dati svoj doprinos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.