Vučić: Država će rešiti problem jalovine

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Nov.2014, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Država će rešiti problem jalovine

Aleksandar Vučić izjavio je danas da će država rešiti problem izlivanja toksične jalovine iz bivšeg rudnika Stolice kod Krupnja, čim nađe zakonski osnov da interveniše na privatnom vlasništvu.

"Mi ćemo da intervenišemo, iako je reč o problemu za koji je odgovorna jedna privatna kompanija. Ali pošto smo shvatili da imamo neodgovornog privatnika, država će naći zakonski osnov, kako da se umeša i pomogne građanima", rekao je Vučić.

Zatvoreni rudnik >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Stolice deo je koncerna Farmakom u vlasništvu biznismena Miroslava Bogićevića.

Vučić je najavio da će u ponedeljak održati sastanak sa ministrom za vanredne situacije Velimirom Ilićem, ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović i direktorom vladine Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Markom Blagojevićem.

"Sve što možemo da uradimo u Kostajniku, napravićemo. Potrebno je da se postave dve brane kako bi se sprečio prodor jalovine", rekao je premijer.

Izlivanje toksične jalovine iz odlagališta prerađene rude antimona iz rudnika "Stolice" počelo je pošto je branu jalovišta oštetila majska poplava.

Uprkos zahtevima Opštine Krupanj, na čijoj teritoriji je jalovište, i Grada Loznice, do sada nije učinjeno ništa da se zagađenje spreči ili ublaži.

Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i rudarstva i energetike formirala su krajem jula tim za praćenje hitnih mera za sanaciju izlivene toksične jalovine antimona iz zatvorenog rudnika "Stolice".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.