Vučić: Često sam bio pod pritiskom, ali nikada Kine

Izvor: RTS, 27.Apr.2019, 07:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Često sam bio pod pritiskom, ali nikada Kine

Na kraju Foruma "Pojas i put" u Pekingu predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je kineskom predsedniku Si Đinpingu što je pokazao poštovanje prema malim zemljama. Predsednik Kine pozvao je danas još zemalja da se pridruže inicijativi "Pojas i put" poručujući da vlada Kine želi da "pruži pogodnosti za sve".
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je jedan od trojice svetskih lidera kojima je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << povereno da govore u vidu završnih obraćanja na kraju Foruma "Pojas i put" koji je okupio 40 šefova država i vlada i stotinak ministara spoljnih poslova i drugih visokih zvaničnika.

Vučić se, na kraju svog obraćanja, zahvalio predsedniku Kine Si Đinpingu što je pokazao poštovanje prema malim zemljama.
"Često sam bio pod pritiskom raznih strana, ali nikada Kine", istakao je srpski predsednik.
"Pokazali ste drugačiji pristup prema nezavisnim i suverenim zemljama, bez obzira na njihovu veličinu ili region iz kojeg dolaze", rekao je Vučić obraćajući se Siju.
Istakao je da će Srbija nastaviti da sarađuje sa kineskim kompanijama, ne zato što preferiramo neke zemlje, već za dobrobit srpskog naroda.
Vučić je, inače predstavio Srbiju kao zemlju fiskalnog suficita, niske inflacije, stabilnog privrednog rasta. Rekao je da Srbija ima razumevanje za prijatelje sa Istoka i da je zahvalna što je jedan od važnih čvorišta na putu svile. Naveo je da se to vidi po infrastrukturi i dolasku velikih kineskih preduzeća.
Ranije danas, u Pekingu je održan okrugli sto lidera na kojem je govorio i srpski predsednik Aleksandar Vučić. Prvi panel održan je na temu "Podsticanje povezanosti u cilju pronalaženja novih izvora rasta", a moderator je bio domaćin skupa, kineski predsednik.
U uvodnom obraćanju kineski predsednik je rekao da će Kina nastaviti da se usredsređuje na infrastrukturne projekte, jačanje saradnje u domenu inteligentne proizvodnje i digitalne ekonomije, strategije koje pokreću inovacije.

"Nastavićemo i sa daljim otvaranjem naših tržišta i poboljšavanjem uslova za trgovinu i ulaganja, kako bismo osigurali slobodan protok robe i usluga. Izgradićemo jedan razgranati finansijski sistem i tržište kapitala. U okviru inicijative 'Pojas i put' potrebno je i jačanje naše kulturne saradnje", rekao je Si u obraćanju.
Si je pozvao još zemalja da se pridruže inicijativi "Pojas i put" i poručio da vlada Kine želi da "pruži pogodnosti za sve".
Okupljenima se obratio i ruski predsednik Vladimir Putin ističući da je Moskva zainteresovana za povećanje tranzitnog potencijala.
"Za te svrhe ćemo koristiti transsibirsku železnicu kao i bajkalsko-amurski putni pravac. U to ćemo investirati mnogo novca. Niko ne želi ograničenja u sferi trgovine, niti trgovinske ratove, osim onih koji su to započeli. Velika većina ljudi je sigurna da sva trgovinska ograničenja samo škode razvoju svetske privrede", rekao je Putin.

Predsednik Srbije imao je kraće bilateralne razgovore. O reformama, ekonomskim kretanjima i situaciji u regionu, pred početak okruglog stola, predsednik Vučić razgovarao je s direktorkom MMF-a Kristin Lagard i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.
Skup se danas održava bez prisustva medija, tako da lideri mogu otvoreno da razgovaraju.
Kineski lider je zatim priredio radni ručak i drugo zasedanje na temu "Jačanje sinergija različitih politika i izgradnja prisnijeg partnerstva", na kojem je takođe prisustvovao i Vučić. I na tom i na trećem zasedanju moderator je bio Si.
Treće zasedanje bilo je posvećeno promovisanju ekološkog i održivog razvoja u cilju implementacije Agende UN 2030.
Po završetku sesija, predsednik Kine će održati konferenciju za novinare čime će biti označen i kraj drugog međunarodnog foruma "Pojas i put".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić: Srbija napravila dobar "prolaz" u Kini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Apr.2019

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, završavajući posetu Kini, da je delegacija Srbije napravila dobar "prolaz" tokom posete, da je govorila istinu i da je našoj zemlji ukazana velika čast tokom foruma "Pojas i put"..."Dva puta smo danas dobili pravo da govorimo, a bio sam i poslednji...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.