Vučić: Ako ne uspeju Krstićeve i Radulovićeve mere, neće nas spasti ni Amerika ni šeik

Izvor: Blic, 03.Okt.2013, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Ako ne uspeju Krstićeve i Radulovićeve mere, neće nas spasti ni Amerika ni šeik

Potpredsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je na otvaranju međunarodne konferencije "Kvantni skok" u Madlenijanumu da će ministri privrede i ekonomije Saša Radulović i Lazar Krstić u ponedeljak saopštiti mere ekonomske politike. "Država mora sve da učini da ne dođe do samouništenja", rekao je Vučić.

- Ekonomija je danas mnogo važnija tema za Srbiju od politike, zbog čega je potrebna i promena u ponašanju. Budućnost ekonomije je budućnost Srbije - poručio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vučić.

On kaže da su ključni problemi srpske ekonomije povećanje javnog duga, fiskalnog deficita i neodgovorno ponašanje države kroz povećanje javne adminstracije.

- Mi smo sa tim prestali - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, u javnom sektoru radi preko 550.000 ljudi, a ne 500.000 (dok u privatnom radi oko 460.000).

- Niko ne može da izdrži tako glomaznu državu - rekao je Vučić.

Vicepremijer kaže da je problem sa javnim preduzećima u tome što mora da postoji veća kontrola.

- Poslednjih godina je samo u Srbiji najsigurniji posao onaj u javnom preduzeću. San mladih nije da počnu biznis, nego da dobiju posao u javnom preduzeću - rekao je Vučić.

Govoreći o solidarnom porezu, on je ocenio da se po pitanju solidarnog poreza Vlada zamerila "samo licemerima koj teraju da država štedi, a kada im se kaže kako će to biti sprovedeno, prave problem".

- Ne može firma od 14.000 zapslenih biti gora od privatne sa 1.500 zaposlenih, tu mislim na vas u telekomunikacijama, rekao je Vučić okrećući se ka učensicima konferencije koji su sedeli u prvim redovima, među kojima su bili i čelnici Telekoma.

Potpredesednik vlade kaže da su zahtevi MMF-a ukidanje bonusa za policiju i vojsku, a kada je reč o solidarnom porezu, zahtev je da se on obračunava i na plate od 50.000 i 70.000 hiljada, a "bile bi uključene i penzije".

- Traže otpuštanja u javnom sektoru, moraćemo nešto da preduzmemo. Srbija mora da uštedi 800 miliona evra. Od koga da uzmemo? Od Železnica? Da smanjimo penzije? Povećamo PDV? - pitao je Vučić, ocenjujući da će država morati deficit da smnji dva posto.

- Neću više dozvoliti prelazak zaposlenih u agencje kako bi bila prividno zadržana kvota od 28.000 mesta u državnoj administraciji. Javna preduzeća se ponašaju kao država u državi, ne treba da se bave politčkim životom, nego profitom. Ako ne preduzmemo ove mere, niko nas neće spasti, ni Nemačka, ni Rusija ni Amerika ni šeik - rekao je Vučić.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ako ne uspeju mere Krstića i Radulovića, neće nas spasti ni Amerika ni šeik

Izvor: Blic, 03.Okt.2013

Potpredsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je na otvaranju međunarodne konferencije "Kvantni skok" u Madlenijanumu da će ministri privrede i ekonomije Saša Radulović i Lazar Krstić u ponedeljak saopštiti mere ekonomske politike. "Država mora sve da učini da ne dođe do samouništenja", rekao...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.