Vučević i Bakota: Saradnjom do boljih odnosa Srba i Hrvata

Izvor: RTS, 03.Mar.2018, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučević i Bakota: Saradnjom do boljih odnosa Srba i Hrvata

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se sa ambasadorom Republike Hrvatske u Srbiji Gordanom Bakotom, a sa sastanka je poručeno da se značajni napori koje ulažu obe države kroz rad i saradnju ogledaju u sve boljim odnosima dva naroda.
Apostrofirano je da se benefiti dobre komunikacije dva državna vrha direktno reflektuju i na lokalni nivo, navodi se u saopštenju Grada Novog Sada.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Vučević je istakao da je Novi Sad, kao multinacionalna lokalna samouprava, univerzitetski centar i najveći grad u Vojvodini, uradio mnogo za prava hrvatske nacionalne manjine, i da na tom polju postoji odlična saradnja sa udruženjima koja zastupaju interese hrvatske zajednice u Srbiji.
Prvenstveno je istaknut projekat vezan za obnovu rodne kuće Bana Jelačića u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, koji podržava Republika Srbija, kao i pokrajinska i gradska uprava, a u pitanju je projekat od šireg društvenog značaja, koji će imati dalekosežne efekte u budućosti, i to u istorijskom, kulturnom i turističkom kontekstu, dodaje se u saopštenju.
Navodi se i da je posebno istaknuta dobra saradnja Novog Sada sa gradovima Zagrebom, Osijekom i Rijekom, koja bi se u narednom periodu trebala intenzivirati.
Naglašeno je da je važno raditi na iznalaženju novih modaliteta u prekograničnoj saradnji, odnosno stvaranju mogućnosti za zajedničko nastupanje ka fondovima Evropske unije.
Vučević je kazao da je u kontekstu dobijanja titule Evropske prestonice kulture za 2021. godinu, nemerljiv doprinos saradnje i razmene iskustva Novog Sada sa Rijekom, koja je istu prestižnu titulu osvojila za 2020. godinu.
Sagovornici su istakli da je od prvorazrednog značaja za budućnost poboljšanje šire demografske slike ovog podneblja, konkretnim stvaranjem uslova za povećanje kvaliteta života mladih, uprkos velikim izazovima.
Oni su zaključili da postoje mnogi segmenti u kojima se može intenzivnije sarađivati, posebno u oblasti ekonomije, kulture i turizma, i ukazali na značaj kontinuiranog razgovora o modelima proširenja te saradnje, navodi se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.