Vučević: Ne možemo sprečiti prinudnu naplatu

Izvor: Blic, 21.Feb.2013, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučević: Ne možemo sprečiti prinudnu naplatu

Grad Novi Sad bi najkasnije do sutra Auto-transportnom preduzeću "Vojvodina" trebalo da isplati 1,3 milijarde evra na ime štete nanete zbog nepoštovanja ugovora potpisanog 2006. godine, a po osnovu odluke Apelacionog suda koji je u januaru potvrdio prvostepenu presudu u sporu između Grada Novog Sada i ATP Vojvodina.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio, međutim, da bi naplatu trebalo odgoditi dok Kasacioni sud ne donese odluku po zahtevu o reviziji postupka koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je podneo Grad Novi Sad.

- Mi ne možemo sprečiti prinudnu naplatu, ali smatramo da ne bi bilo dobro da ona bude sprovedena sve dok se ne sagleda konnačna odluka povodom zahteva Garda za revizijom postupka - rekao je Vučević.

On je dodao da će o sporu sa ATP Vojvodinom, odnosno o sudskoj presudi raspravljati i odbornici Skupštine Grada na sednici novosadskog parlamenta koja je na programu sutra.

O sporu sa ATP Vojvodinom danas su na konferencijama za novinare govorili i predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke i bivši gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i bivši predsednik Skupštine Grada Novog Sada, Aleksandar Jovanović.

Povezane vesti: Sud: Novi Sad da isplati 1,3 milijardi dinara ATP Vojvodina Potpredsednik SNS Mirović: Isplatiti obeštećenje firmi ATP Vojvodina SNS o ugovoru sa ATP Vojvodina: Licemerni napadi na gradonačelnika Vučevića LSV i DS traže utvrđivanje odgovornosti zbog štetnog ugovora sa ATP Vojvodina

Pavličić je rekao da umesto što se prebacuje odgovornost na njegovu stranku i njega lično, da bi bolje bilo da se utvrdi odgovornost ko je kriv za rezultat spora sa ATP "Vojvodinom", dodajući da se on nakon proglašenja stečaja u ATP Vojvodina nekoliko puta sastao sa poveriocima i stečajnim upravnikom kako bi problem nekako bio prevaziđen.

- Bilo je jako teško pregovarati sa njima jer su oni ispunili svoje ugovone obaveze. Jedna od ideja je bila da se zamene lokacije, odnosno da JGSP pređe na novu stanicu i da se tu dokupi još zemljišta i tako nastavi sa svojom delatnošću, a da se banke naplate preko lokacije gde je bio JGSP - rekao je Pavličić.

- Banke se međusobno nisu dogovorile i tako je, dodao je on, prolazilo vreme - dodao je on.

Sud je, po rečima Pavličića, promenio svoju odluku iz 2009. godine po kojoj je Grad bio u pravu i dosudio u korist ATP, što je, kako je rekao, takođe trebalo istražiti jer se nikakve nove činjenice u postupku nisu pojavile, a odluka je promenjena.

- Nismo imali veći manevarski prostor od sadašnje vlasti, jedino što nismo znali kakvo će sud zazuzeti sanovište, imali smo bojazan bez obzira što je presuda tada išla u našu korist, nismo hteli javno da pregovaramo sa poveriocima kako ne bi uticali na rad suda - rekao je bivši gradonačelnik.

Pavličić smatra da, ako bi se saznale nove činjenice u postupku i otkrile eventualne protivzakonite radnje, da bi to moglo oboriti novu presudu.

- Ali od gradonačelnika Miloša Vučevića još nisam čuo da traži odgovornost ljudi koji su sklapali ovaj posao van očiju javnosti - rekao je Pavličić ističući da na sutrašnjoj sednici gradskog parlamenta odbornici DS-a neće podržati izveštaj komisije jer je, kako je rekao, njeno osnivanje bilo bespotrebno, a povodom slučaja ATP Vojvodina zatražiće sazivanje vanredne sednice Skupštine Grada.

Jovanović o izveštaju komisije

Bivši predsednik Skupštine Grada Aleksandar Jovanović, koji je potpredsednik LSV-a, na današnjoj konfrenciji za novinare je rekao da će odbornici LSV podržati izveštaj komisije ukoliko se jasno saopšte mere i koraci koje će Grad preduzeti.

- Ako gradonačelnik, koji predvodi sve te pravne radnje, jasno kaže koji su sve to potezi koje će grad preduzeti i bude vrlo jasan i dosledan da će on to da ispoštuje, normalno i prirodno je da će svako ko želi da radi u interesu ovog grada i građana to podržati - rekao je Jovanović.

Po njegovim rečima u mandatu prošle gradske vlasti jedini ko je imao ingerencije da nešto poduzima po pitanju slučaja ATP Vojvodina je tadašnji gradonačelnik koji je, kako je kazao Jovanović, morao poput aktuelnog gradonačelnika da zatraži reviziju slučaja.

Jovanović je od nadležnih organa zatražio da se "pozabave slučajem ATP Vojvodina u kom grad mora da plati odštetu od 1,3 milijarde evra", što je, kako je rekao, ogromna sramota i za Grad i za Pokrajinu i Republiku i da krivci budu adekvatno kažnjeni.

Povezane vesti: Potpredsednik SNS Mirović: Isplatiti obeštećenje firmi ATP Vojvodina SNS o ugovoru sa ATP Vojvodina: Licemerni napadi na gradonačelnika Vučevića LSV i DS traže utvrđivanje odgovornosti zbog štetnog ugovora sa ATP Vojvodina Sud: Novi Sad da isplati 1,3 milijardi dinara ATP Vojvodina Novi Sad: Pavličić i Vučević različito o pokušajima podmićivanja

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.