Vruća rakija topila led

Izvor: Vesti-online.com, 21.Jan.2019, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vruća rakija topila led

Prvi put u Minhenu je na Bogojavljenje organizovano plivanje za Časni krst za koje se prijavilo 28 najhrabrijih Srba. Oni su progazili kroz ledenu vodu Rimskog jezera u istočnom delu grada gde je Minhenski sajam, došli do Časnog krsta, prekrstili se, poljubili ga i nagrađeni aplauzom velikog broja prisutnih izašli na obalu.

Svi su pobednici. Protojerej Predrag Gajić blagoslovio je učesnike, kojima je debeo led bio prepreka za plivanje, a neki su zadobili i povrede.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />Pre ulaska u vodu organizatori su, na čelu sa Miroslavom Ilićem, predsednikom Crkvenog odbora, lupali debeli led na jezeru. Za sve učesnike plivanje za Časni krst bilo čast i izazov i na svu sreću, nikom nije bila potrebna medicinska pomoć. Časni krst u vodu je uneo Siniša Ćutković, a protojerej Predrag Gajić je pozdravom "Bog se javi" označio početak trke. Posle izlaska iz vode usledilo je čestitanje, zagrevanje kuvanim vinom i rakijom, a zatim i fotografisanje za novine, televiziju i uspomenu.

Kakvo je raspoloženje bilo govori i zajednička pesma "Svaka bi fukara da ubije vuka" Baje Malog Knindže. Skoro niko od njih nije žurio da se ogrne ili obuče odeću.

- Hvala Bogu što smo se okupili u velikom broju i nadamo se da će to postati tradicija - rekao je otac Predrag.

Banjalučanin Siniša Ćutković, koji živi i radi u Minhenu prvi je ušao i najduže je ostao u ledenoj vodi, a na nogama je imao krvave tragove od ledenih santi.

- U mom rodnom gradu plivanje za Časni krst organizuje se već godinama, nisam imao priliku da učestvujem u toj trci, zato nisam mogao da propustim šansu u Minhenu. Ne marim za rane - kaže Siniša.

Slaviša Gadžić je bio sa kćerkom Sanjom, koja je bodrila oca.

- Iako je ovo prvi put, kod nas se kaže da nije važno kada počinje, nego koliko će dugo trajati, a ja želim da to postane tradicija.

Dragan Aladžić je došao sa dve ćerke Draganom i Tanjom:

- Moj sin Bojan je takođe želeo da pliva, ali je kasno saznao za to.

Divljenje za učesnike ove akcije iskazali su i članovi porodica Veselinović i Spasojević

Hram Sv. Jovana Vladimira kralja srpskog u Minhenu bio je prepun vernika na Bogojavljenje, a u obraćanju vernicima protojerej-stavrofor Đorđe Trajković naglasio je značaj ovog dana za pravoslavlje u celini. On je pričestio vernike, posle je podeljena nafora, a među onima koji su primili pričest i naforu bili su i učesnici prvog plivanja za Časni krst.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.