Vruć vetar sa mirisom lipe

Izvor: Vesti-online.com, 31.Dec.2018, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vruć vetar" sa mirisom lipe

Publika širom stare Jugoslavije zapamtila ju je po bravuroznoj glumi u kultnoj seriji "Vruć vetar" u kojoj je rame uz rame sa legendarnim Ljubišom Samardžićem Smokijem pobrala sve simpatije. Komplimenti na račun mlade glumice nisu izostali, a epitet najlepšeg osmeha stare Jugoslavije prati je decenijama.

Ova vrsna glumica, članica Beogradskog dramskog pozorišta, u razgovoru za "Vesti" otkriva ta je ova nezaboravna rola tek jedna od stotinak odigranih uloga, ali ističe >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da joj je ta serija već na početku karijere omogućila da zanat uči od najboljih.

- Rođena sam 23. marta 1954. godine u Beogradu sticajem okolnosti jer su roditelji u to vreme učiteljevali u Vrdniku u kome nije bilo bolnice i porodilišta. Prvih nekoliko godina sam provela u Vrdniku i Petrovaradinu, a potom smo se preselili u Kikindu, koja je grad mog predivnog detinjstva. I sada osećam miris lipe i noćne frajle. Žao mi je što moja deca Anja i Ivan nisu osetili tu blagodet odrastanja u tako malom, mirnom i pitomom gradiću - priča Vesna.

Idila u Kikindi

Detinjstvo u mirnom banatskom gradiću bilo je lepo, ali pošto je bila jedinica, volela je da bude okružena decom.

- Čak i kad sam pošla u prvi razred, mama je i dalje plaćala užinu u zabavištu. Pre podne bih provela u školi, a popodne u zabavištu. Volela sam da se igram - kazuje Vesna.

Bila je solidan đak, ali nikad, kako ističe među najboljima. U osnovnoj školi bila je odlična, a u gimnaziji vrlo dobra.

- Prirodne nauke mi nisu bile omljene. No dobro sam i takav đak bila uz muziku i bend koji sam imala i bavila se amaterski pozorištem - priča naša sagovornica.

Vesna je bila član amaterskog pozorišta u Kikindi, jednog od najnagrađivanijeg u ondašnjoj Jugoslaviji. Da nije bilo sjajnog reditelja i pedagoga Dragomira Jovića, pitanje je da li bi tako zavolela glumu i posvetila joj čitav svoj život.

- Ozbiljno smo radili i smatram ga svojim najvažnijim učiteljem glume. Kako se i moj otac u mladosti pomalo bavio pozorištem, sam pravio ginjole, pisao pozorišne komade, završio kurs režije u Beogradu u Narodnom pozorištu, jasno je da mi je bio podrška - iskrena je Vesna.

Majka joj je bila uzdržanija i opreznija, ali je i ona legla na rudu, kad je prepoznala njenu iskrenu ljubav i potrebu da sve slobodno vreme uz muziku provodi u pozorištu. Na Akademiji u Beogradu, Vesna je bila u klasi čuvenog pedagoga Milenka Maričića, koja je, kako kaže, bila poprilično favorizovana, ali dodaje da to nije bila nikakva garancija za dalje i za budućnost. Kao primer ona navodi da mnogi od kolega sa kojima je diplomirala danas nisu u svetu glume. U poslu su, pored nje, Miki Krstović, Aleksandra Nikolić i Jadranka Selec.

Kvantitet umesto kvaliteta

- Uloga Vesne Šurdilović u "Vrućem vetru" je tek jedna od brojnih. Kako se desila na početku mog glumačkog opusa, prirodno je da je publika pamti. To je bila zaista kvalitetna serija a plejadom izvanrednih glumaca, pa ne čudi njena popularnost i dugovečnost. Imala sam od koga i šta da naučim, pa još sve pod dirigentskom palicom reditelja kakav je bio Aleksandar Đorđević. Pazili su me i čuvali. Bila sam najmlađa, tako reći bez iskustva.

Posrećilo nam se svima u timu i zato je to jedna od najomiljenijih serija u tadašnjoj Jugoslaviji - objašnjava Vesna.

Svako vreme nosi svoje breme, kaže Čipčićeva i objašnjava da je u trenutka kada je ona počinjala bilo manje televizija, a više para.

- Danas je više televizija i manje para. Tada je u celoj zemlji bilo nekih pet akademija, a danas ih samo u Srbiji ima toliko, ako ne i više. Bojim se da se otišlo na kvantitet nauštrb kvaliteta. No ja i dalje verujem da pravi talenat mora da nađe svoj put - uverena je ova glumica.

Vesna iz braka sa kolegom Aleksandrom Alačem ima dvoje dece, ćerku Anju koja je takođe glumica, dok je sin Ivan na trećoj godini režije.

- Anja već sasvim lepo i, što je najvažnije, ozbiljno krči svoj glumački put. Trudim se da je ne ometam na tom putu, a tu sam za svaki savet ako mi zatraži. No samostalna je i potpuno svoja, pa sama rešava svoje glumačke zadatke i dileme - iskrena je Vesna.

Sin Ivan je izabrao Novosadsku akademiju umetnosti jer se samo kod njih uči i pozorišna i filmska režija paralelno. I Ivan i Anja su još u kući mogli još kao mali mnogo toga da čuju i nauče kada su pozorište i film u pitanju. Vesna je sigurna da su im poznate negativne konotacije filmskih profesija, pa se nada da neće biti velikih razočaranja i lutanja.

Sećanje na Plešu

Kao glumica formirala se pre svega u pozorištu gde je odigrala zavidan broj najrazličitijih uloga.

- Rad sa Brankom Plešom mogu slobodno da kažem za mene je master klas. Kako sam radila sa izuzetno vrednim rediteljima i igrala sa izvanrednim glumcima imala sam od koga da štrpnem, naučim i ukradem od zanata. I danas na repertoaru igram u sedam komada. I dalje učim, igram sa radošću i uživam - kazuje ova vrsna glumica.

Ne gledam rijalitije

- Ne gledam rijaliti programe, niti me interesuju. Tužno mi je kad pomislim da bi te uložene, bačene pare na takve programe mogle svrsishodnije i plemenitije da se potroše, ali avaj. To je jedino što me onespokojava!

Od Osla do Čikaga

- S posebnim pijetetom gostujem u dijaspori. To je po nepisanom pravilu dobronamerna publika, željna i gladna našeg pozorišta. Igrala sam od Londona, Berlina, Pariza, Amsterdama i Osla do Ciriha, Njujorka i Čikaga. I gde sve ne. Dirljivi su to susreti. Puni topline i nežnosti.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.